Σεμινάρια rss feed

CORPORATE COUNSEL EXECUTIVE TRAINING

CORPORATE COUNSEL EXECUTIVE TRAINING

18 Ιανουαρίου 2019
Στ. Μίχος Δικηγόρος, LL.M., M.A., τ. Πρόεδρος Association of Corporate Counsel Europe
ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ - ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ - ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019
Ι. Βενιέρης Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών, Δικηγόρος
DATA PROTECTION OFFICER (DPO), 13o ΤΜΗΜΑ, 4 Φεβρουαρίου έως 27 Φεβρουαρίου 2019

DATA PROTECTION OFFICER (DPO), 13o ΤΜΗΜΑ, 4 Φεβρουαρίου έως 27 Φεβρουαρίου 2019

4 Φεβρουαρίου 2019
Δ. Ζωγραφόπουλος ΔΝ, Δικηγόρος, Ειδικός Επιστήμονας , I. Γιαννακάκης Δικηγόρος, FIP, CIPM, CIPP/E, CIPP/US, CFE, Cert. GDPR P, Founding Member
DPO Academy, K. Παπαδάτος Information Security Executive, MSC Infosec, CISSP-ISSMP, CISM, ISO27001 LA, ISO27005 RM, PMP, MBCI, N. Γεωργόπουλος MBA cyRM, Cyber Privacy Risks Advisor / Cromar, Coverholder at Lloyd’s, Founding Member DPO Academy, Δ. Γεωργόπουλος Co-Founder - Managing Partner at Rethink Business Lab, Founding Member DPO Academy, Ν. Λουκάς MSc, PhD, C/DPO, PRINCE2/P, Founder STREAMLINE Training and Consulting, Founding Member DPO Academy
ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΚΙΝΗΤΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΕ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ Ν 4548/2018

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΚΙΝΗΤΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΕ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ Ν 4548/2018

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019
Ι. Λιναρίτης Δικηγόρος, ΔΝ, MBA (International Banking & Finance)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ & ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕ (Ν 4548/2018)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ & ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕ (Ν 4548/2018)

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019
Γ. Τζίφας Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, Εισηγητής, Συγγραφέας , Ν. Σγουρινάκης Λογιστής Φοροτεχνικός, Διευθυντής Σύνταξης περιοδικού «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ», εκπαιδευτικός
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2019
Χ. Γκόρτσος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ , Χ. Λιβαδά Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Στ. Δρίτσας Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, Αναπλ. Δ/νων Σύμβουλος ΣΟΛ Συμβουλευτική, CroweSOL, Λ. Κοντογιάννη Δ/ντρια Εταιρικής Διακυβέρνησης & Εταιρικός Γραμματέας «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ»
INTRODUCTION TO INTERNATIONAL COMMERCIAL ARBITRATION

INTRODUCTION TO INTERNATIONAL COMMERCIAL ARBITRATION

Παρασκευή & Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2019
Ilias Bantekas Hamad bin Khalifa University (Qatar Foundation) and Institute of Advanced Legal Studies, University of London
ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ

ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ

Τρίτη & Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2019
Π. Πόθος Δικηγόρος, LLM, Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρίας «Κυριακίδης Γεωργόπουλος» , Λ. Πανέτσος Δικηγόρος, LLM (LSE), MSc (Oxon), Συνεργάτης της Δικηγορικής Εταιρίας «Κυριακίδης Γεωργόπουλος» MSc
Περισσότερα

Eγγραφή Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε δωρεάν το εβδομαδιαίο newsletter του epixeirisi .gr

4 Νοεμβρίου 2010

Λογιστικός χειρισμός σε βιβλία Β

ταν επιχείρηση αγοράζει την εμπορική επωνυμία με το σύστημα του (Franchising), ποιος είναι ο λογιστικός χειρισμός της δαπάνης αγοράς σε βιβλία κατηγορίας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο θεσμός της δικαιόχρησης (Franchising)  βασίζεται σε μια σύμβαση συνεργασίας μεταξύ δύο επιχειρήσεων, με τέτοιο τρόπο ώστε να χρησιμοποιεί η μία την επωνυμία, την τεχνογνωσία και τις μεθόδους επικοινωνίας και διαφήμισης της άλλης, η οποία έχει αναδειχθεί σε  επιτυχημένη και (κατά κανόνα) μεγάλη επώνυμη επιχείρηση, με σκοπό η πρώτη επιχείρηση να συσταθεί και να δημιουργήσει στους πελάτες της την εντύπωση ότι λειτουργεί ως υποκατάστημα της δεύτερης (επώνυμης) επιχείρησης με την οποία .
Κατά κανόνα, το Franchising παρουσιάζει τρία χαρακτηριστικά:
Α. Ο κατέχων την επωνυμία ή το σήμα, μαζί με την οργανωτική δομή μιας επιχειρηματικής δράσης  (Δικαιοπάροχος = Franchiser), τα εκχωρεί στους εν δυνάμει χρήστες (Δικαιοδόχος = Franchisee), έναντι κάποιας αμοιβής.
Β. Ο χρήστης του δικαιώματος υποχρεούται να πληρώνει κάποιο τίμημα για να μπορεί να είναι μέρος του συστήματος. Συνήθως, υπάρχει ένα αρχικό τίμημα, κατά την υπογραφή της σύμβασης, το οποίο είναι ένα μικρό μέρος του συνολικού ποσού που επενδύουν οι χρήστες, για την εν συνεχεία συμμετοχή του στο Franchising.
Γ.Ο εκχωρών το δικαίωμα χρήσης της επωνυμίας ή του σήματος, εφοδιάζει τους χρήστες με ένα σύστημα μάρκετινγκ και λειτουργίας για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η λειτουργία του Franchising ως προς το λογιστικό – φορολογικό ζήτημα, υλοποιείται με δύο παραλλαγές:
1.Υπογραφή σύμβασης και πώληση του δικαιώματος χρήσης από τον δικαιοπάροχο προς τον δικαιοδόχο.
Ενδέχεται η σύμβαση αυτή να ανανεώνεται έτος, ή σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Τα στοιχεία των συμβαλλομένων και της υπογραφείσας σύμβασης, περιλαμβάνονται στην κατάσταση συμφωνητικών που υποβάλλεται στην ΔΟΥ κάθε υπόχρεου, ανά ημερολογιακό τρίμηνο (βάσει της 1065606/7222/ΔΕ-/18.7.2000 Α.Υ.Ο., σε εφαρμογή του άρθρου 18, παράγραφος 16, του Ν.1882/1990). Το συμφωνηθέν ποσό, που υποχρεούται να καταβάλει ο δικαιοδόχος ως αντάλλαγμα της χρήσης των δικαιωμάτων που κατέχει ο δικαιοπάροχος, συνιστά για αυτόν επένδυση, η οποία λογιστικά  εντάσσεται στην ομάδα των ασώματων ακινητοποιήσεων. Συνεπώς, σε βιβλία κατηγορίας, αφού κατά την ως άνω έννοια η αμοιβή για την δικαιόχρηση χαρακτηρίζεται ως δαπάνη πολυετούς απόσβεσης, θα καταχωρίζεται σε ιδιαίτερο χώρο του βιβλίου και θα διενεργείται επί του ποσού αυτού κανονική απόσβεση.  Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 33, παράγραφος 4, περίπτωση β, του Ν. 2859/2000 (Κ.ΦΠΑ) η αντιπαροχή αυτή συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά της φορολογητέας αξίας για τον ΦΠΑ. ρα ο δικαιοπάροχος θα εκδώσει ΤΠΥ με μνεία της σύμβασης δικαιόχρησης και θα υπολογισθεί κανονικά ο ΦΠΑ, ο οποίος για τον δικαιοδόχο είναι ΦΠΑ δαπανών με δικαίωμα έκπτωσης και θα αφαιρεθεί από τον ΦΠΑ εκροών. Ωστόσο, θα υπόκειται σε πενταετή διακανονισμό, σύμφωνα με την παράγραφο 2, του ως άνω άρθρου, σε περίπτωση αλλαγής του δικαιώματος έκπτωσης.
2. Τμηματική καταβολή μισθώματος για την χρήση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την εκμετάλλευση των στοιχείων του Franchising.
Αυτό σημαίνει ότι θα υπολογίζεται μηνιαίο μίσθωμα, το οποίο θα καταχωρίζεται στα βιβλία ως δαπάνη με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ και σαφώς θα εκπίπτει, ως έξοδο, από τα έσοδα του δικαιοδόχου.
Συνεπώς, με τον πρώτο τρόπο λειτουργίας, το Franchising χαρακτηρίζεται επένδυση και ως εκ τούτου η δαπάνη συγκεντρώνει τα στοιχεία της πολυετούς απόσβεσης (εντός πενταετίας, ισόποσα, άρθρο 31 του ΚΦΕ), ενώ με τον δεύτερο τρόπο, έχουμε την καταχώριση τμηματικού εξόδου στα βιβλία, όπως με άλλα έξοδα με παρόμοια χαρακτηριστικά.
4.11.2010

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.