15 Ιουνίου 2010

Έκδοση και λήψη εικονικού τιμολογίου

Καταλογίζεται παράβαση για λήψη ή έκδοση εικονικού ή φορολογικού στοιχείου και δεν καταλογίζεται ιδιαίτερη και για τη καταχώρηση. Ερώτημα : Η έκδοση εικονικού τιμολογίου και μη καταχώρηση στα βιβλία αποτελούν διακριτές παραβάσεις ή ισχύει ότι και στη προηγούμενη περίπτωση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αναφορικά με την έκδοση και λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων θα σας παρακαλούσαμε να ανατρέξετε σε παλαιότερη απάντηση με τίτλο: Λήψη εικονικού τιμολογίου , καθώς και στις σχετικές διατάξεις της παρ. 10, του άρθρου 5 του Ν 2523/1997.
Εν συνεχεία σας αναφέρουμε ότι η ανακριβής καταχώριση συναλλαγής στα βιβλία της επιχείρησης, θεωρείται αυτοτελής παράβασης κατά τα οριζόμενα στην περ. ε, της παρ. 8, του άρθρου 5 του ως άνω νόμου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 10 & 11 του άρθρου 5, του Ν 2523/1997, όταν επιβάλλεται πρόστιμο για έκδοση ή λήψη εικονικού φορολογικού στοιχείου αξίας, δεν καταλογίζεται ιδιαίτερη παράβαση για την καταχώριση (λόγω ανακρίβειας βλ. ανωτέρω περίπτωση) των εικονικών στοιχείων στα βιβλία της εταιρείας.
Εξ’ αντιδιαστολής, λοιπόν, προκύπτει ότι η μη καταχώριση των στοιχείων της εικονικής συναλλαγής δεν αποτελεί λόγο επιβολής προστίμου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση (καταχώριση των εικονικών στοιχείων στα βιβλία) οδηγούμαστε σε παράβαση κατά τα ανωτέρω.
Επισημαίνεται δε ότι από 1.6.2010 ισχύουν τα αντικειμενικά ποσά της Βάσης Υπολογισμού Νο 1, της περ. α, της παρ. 2, του άρθρου 5, του Ν 2523/1997 (βλ. παρ. 1, του άρθρου 75, του Ν 3842/2010).
Τονίζεται, τέλος, ότι η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, συνιστά αιτία ανακρίβειας των βιβλίων της επιχείρησης (περ. γ, της  παρ. 4, του άρθρου 30 του ΚΒΣ). Επιπλέον, η λήψη εικονικών στοιχείων αποτελεί για το πρόσωπο του αντισυμβαλλόμενου λόγο χαρακτηρισμού των βιβλίων ως ανεπαρκών (περ. γ, της παρ. 3, του άρθρου 30 του ΚΒΣ).
15.6.2010

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.