Σεμινάρια rss feed

ΔΙΕΘΝΗΣ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ - ΑΠΑΤΗ ΦΠΑ - TAX RULINGS & ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

ΔΙΕΘΝΗΣ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ - ΑΠΑΤΗ ΦΠΑ - TAX RULINGS & ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2019
Κ. Σαββαΐδου Κάτοχος της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, τ. ΓΓΔΕ, ADIT, Δικηγόρος-Φορολογική Σύμβουλος, Κ. Σαββαΐδου Κάτοχος της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, τ. ΓΓΔΕ, ADIT, Δικηγόρος-Φορολογική Σύμβουλος, Β. Αθανασάκη Ερευνήτρια της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Διδάκτωρ Δημοσίου και Φορολογικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ADIT, Δικηγόρος - Φορολογική Σύμβουλος, Δ. Κούνη Δικηγόρος, MSc Business Law, ΜΔΕ Δημόσιο Δίκαιο
ΣΥΣΤΑΣΗ - ΛΥΣΗ & ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΕ - ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ Ν 4548/2018 (ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ)

ΣΥΣΤΑΣΗ - ΛΥΣΗ & ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΕ - ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ Ν 4548/2018 (ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ)

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019
Α. Γεωργαντάς Δικηγόρος, LL.M., Ε. Στυλιανού Δικηγόρος, LL.M.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019
P. Pothos Attorney-at-law, LL.M., Partner at Kyriakides Georgopoulos Law Firm, Λ. Πανέτσος Δικηγόρος, LL.M. (LSE), MSc (Oxon), Συνεργάτης της Δικηγορικής Εταιρίας «Κυριακίδης Γεωργόπουλος», Ε. Δημητροπούλου Δικηγόρος, LL.M., DEA, Εταίρος Δικηγορικής Εταιρίας «Κυριακίδης – Γεωργόπουλος»
CORPORATE FINANCE & LAW (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

CORPORATE FINANCE & LAW (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Δευτέρα & Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2019
Ι. Λιναρίτης Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Υποδιευθυντής Εταιρικών Σχεδιασμών και Μετασχηματισμών στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αθ. Κουλορίδας Δικηγόρος, Λέκτορας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Ντζούφας Δικηγόρος, LL.M. Αστικού Δικαίου, Msc in Banking and Finance Law, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και εταιριών, A. Στάμου Δικηγόρος, LLM, Επικεφαλής Μονάδας Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών
DATA PROTECTION OFFICER 16ο ΤΜΗΜΑ (3 έως 20 Δεκεμβρίου 2019)

DATA PROTECTION OFFICER 16ο ΤΜΗΜΑ (3 έως 20 Δεκεμβρίου 2019)

3 Δεκεμβρίου 2019
Δ. Ζωγραφόπουλος ΔΝ, Δικηγόρος, Ειδικός Επιστήμονας , Δ. Γεωργόπουλος Co-Founder - Managing Partner at Rethink Business Lab, Founding Member DPO Academy, N. Γεωργόπουλος MBA cyRM, Cyber Privacy Risks Advisor / Cromar, Coverholder at Lloyd’s, Founding Member DPO Academy, I. Γιαννακάκης Δικηγόρος, FIP, CIPM, CIPP/E, CIPP/US, CFE, Cert. GDPR P, K. Παπαδάτος Information Security Executive, MSC Infosec, CISSP-ISSMP, CISM, ISO27001 LA, ISO27005 RM, PMP, MBCI, Ν. Λουκάς MSc, PhD, C/DPO, PRINCE2/P, Founder STREAMLINE Training and Consulting, Founding Member DPO Academy
ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019
Γ. Τζίφας Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, Εισηγητής, Συγγραφέας
ΔΙΚΑΙΟ ΙΚΕ ΚΑΙ ΕΠΕ: ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ

ΔΙΚΑΙΟ ΙΚΕ ΚΑΙ ΕΠΕ: ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019
Α. Σπυρίδωνος Δ.Ν., LL.M. (L.S.E.), Δικηγόρος
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Περισσότερα

Eγγραφή Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε δωρεάν το εβδομαδιαίο newsletter του epixeirisi .gr

2 Δεκεμβρίου 2009

Εκδιδόμενα στοιχεία από γραφίστα

Γραφίστας συλλαμβάνει την ιδέα, την σχεδιάζει και μετά την εκτυπώνει πχ αφίσα( με δικά του μέσα ή τρίτου),σε ποσότητα και την παραδίδει στον πελάτη του. Το 1ο ερώτημα είναι εάν δύναται να εκδοθεί τιμολόγιο πώλησης-δα συμπεριλαμβανομένου σε αυτό και της αξίας της παροχής του γραφίστα και εάν ναι, στο βιβλίο εσόδων-εξόδων καταχωρείται ως πώληση αγαθού ή ξεχωριστά ως παροχή υπηρεσίας και πώληση αγαθού; Το 2ο ερώτημα είναι εάν ο γραφίστας δώσει την μακέτα σε τρίτη επιχείρηση προκειμένου να αναπαραχθεί , κατά την τιμολόγηση ο γραφίστας θα πρέπει να εκδώσει στοιχεία όπως πιο πάνω, ή κάτι διαφορετικό;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Το επάγγελμα του γραφίστα δεν κατονομάζεται ρητά στην παράγραφο 1, του άρθρου 48 του ΚΦΕ (εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων), ωστόσο η Διοίκηση έχει δεχθεί ότι κάτω από προϋποθέσεις, είναι δυνατόν οι αμοιβές που προέρχονται από την άσκηση αυτού του επαγγέλματος, να ενταχθούν στην κατηγορία αυτή (Ζ’). Εξάλλου, στα επαγγέλματα της παραπάνω διάταξης, περιλαμβάνεται και το επάγγελμα του σχεδιαστή, το οποίο προσιδιάζει προς αυτό του γραφίστα. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει σχετική ΠΟΛ ή έγγραφο (όπως πχ, υπάρχει για τους ορκωτούς λογιστές, ή ορισμένα παραϊατρικά επαγγέλματα), που να ορίζει την ένταξη του γραφίστα στα ελευθέρια επαγγέλματα.
 
Όπως είναι γνωστό, ο παρέχων υπηρεσίες ελευθερίου επαγγέλματος, αφενός μεν, χρησιμοποιεί τις  επιστημονικές, ή καλλιτεχνικές, ή ειδικές  γνώσεις του, για την άσκηση του επαγγέλματός του, αφετέρου δε, παρέχει ανεξάρτητα αυτές τις υπηρεσίες. Συνεπώς, κυρίαρχο στοιχείο για τον χαρακτηρισμό ενός επαγγέλματος, ως ελευθέριου, είναι το πνευματικό στοιχείο του ασκούντος  και φυσικά, η μη παροχή εξαρτημένης εργασίας ( με κάποιες εξαιρέσεις, που έχουν καθορισθεί για την πάγια αντιμισθία των δικηγόρων).
 
Περαιτέρω, εφόσον ο γραφίστας προβαίνει σε σχεδιασμό εντύπου, ή αφίσας, ή οποιουδήποτε άλλου εντύπου ή επιγραφής, ύστερα από παραγγελία, με βάση την προσωπική του ιδέα και την εικαστική του αντίληψη και έμπνευση, καθώς και με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν παράγει σε αντίτυπα το έργο αυτό, προς πώληση σε κάθε τρίτο, το εισόδημα που προέρχεται από την αμοιβή αυτή, είναι εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα. ʼρα, εκδίδει ΑΠΥ, ανεξαρτήτως της ιδιότητας του αντισυμβαλλόμενου.
 
Ύστερα από τα ανωτέρω, εμφανώς προκύπτει ότι οι αμοιβές από την άσκηση του επαγγέλματος του γραφίστα, αποτελούν εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα (Ζ’ πηγή), εφόσον ικανοποιούνται οι προηγούμενες προϋποθέσεις και επομένως, η διαδικασία σύνθεσης του έργου (δηλαδή τα χρησιμοποιούμενα μέσα σχεδίασης), εκτύπωσης και τελικής του εμφάνισης (όπως ο υπολογιστής, ο εκτυπωτής, οι δισκέτες, η φωτογραφική ταινία κ.λπ.), δεν του προσδίδει την ιδιότητα του εμπορεύσιμου αγαθού, αλλά χαρακτηρίζεται παροχή υπηρεσίας από χρήση πνευματικής ιδιοκτησίας. Μόνο στην περίπτωση, που η αναπαραγωγή του έργου σε αντίτυπα και η εν συνεχεία, αυτούσια πώληση αυτών σε τρίτους,  καθιστά αυτό εμπόρευμα και κατά συνέπεια το εισόδημα που αποκτάται από αυτές τις πωλήσεις, θεωρείται εισόδημα προερχόμενο από εμπορικές επιχειρήσεις (Δ’ πηγή). Βλέπε, Έγγραφα: ΥπΟικ 1060362/1995 και 1122193/1996.
 
Συμπερασματικά, ο γραφίστας όταν εισπράττει αμοιβή μόνο για την ιδέα ή την έμπνευσή του, θεωρείται ελεύθερος επαγγελματίας, οπότε θα εκδίδει ΑΠΥ, προς κάθε κατεύθυνση (προς επιτηδευματία ή ιδιώτη). Όταν όμως, μετά τον σχεδιασμό του εντύπου ή της αφίσας,  αναπαράγει αυτά σε αντίτυπα και τα προωθεί ο ίδιος για πώληση, η αμοιβή του (κέρδος) χαρακτηρίζεται εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις (Δ’ πηγή) και απαιτείται η έκδοση τιμολογίου - δελτίου αποστολής (προς επιτηδευματίες), ή απόδειξη λιανικής πώλησης (προς ιδιώτες).
 
2.12.2009

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.