ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΜηνιαίο Περιοδικό

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Μηνιαίο Περιοδικό
Ετήσια συνδρομή: 105€

Έντυπο και ψηφιακό

Δικαίωμα 1 ερώτησης το μήνα
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ

3 σεμινάρια στην προνομιακή τιμή των 95€

ή 2 σεμινάρια στην προνομιακή τιμή των 75€

Το περιοδικό ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ δίνει τη δυνατότητα απευθείας υποβολής ερωτημάτων, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες των συνδρομητών του.

Οι συνδρομητές από 7.9.2017 μπορούν να τηλεφωνούν κάθε Πέμπτη, ώρες 12.00μμ -14.00μμ, στο 210 3678812, προκειμένουν να λάβουν απευθείας απάντηση από την επιστημονική ομάδα σε ερωτήματα που δεν χρήζουν ιδιαίτερης επεξεργασίας και μπορούν να απαντηθούν εύκολα. Η δυνατότητα της αποστολής ερωτημάτων μέσω της αντίστοιχης φόρμας παραμένει.

Σεμινάρια rss feed

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ, 26 - 28 Μαρτίου 2018 (Νέο Τμήμα)

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ, 26 - 28 Μαρτίου 2018 (Νέο Τμήμα)

Δευτέρα – Τρίτη - Τετάρτη 26 Μαρτίου 2018
Ιωάννης Καρδίζης Head of Reporting & Controlling, Deloitte Greece, Kωνσταντίνος Ρουμπής Δικηγόρος LL.M. International Taxation, Principal, Tax Services, Deloitte Greece
Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΠολΔ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΕΔΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Ν 4512/2018

Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΠολΔ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΕΔΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Ν 4512/2018

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018
Π. Ρεντούλης Δικηγόρος, ΔΝ, Γ. Ευσταθόπουλος Δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΠ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΠ

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018
Π. Γιώτης Λογιστής, MBA, Εισηγητής σεμιναρίων
DATA PROTECTION OFFICER (DPO), 8o ΤΜΗΜΑ, 17 Απριλίου έως 17 Μαΐου 2018

DATA PROTECTION OFFICER (DPO), 8o ΤΜΗΜΑ, 17 Απριλίου έως 17 Μαΐου 2018

17 Απριλίου 2018
Δ. Γεωργόπουλος Co-Founder - Managing Partner at Rethink Business Lab, Founding Member DPO Academy, N. Γεωργόπουλος MBA cyRM, Cyber Privacy Risks Advisor / Cromar, Coverholder at Lloyd’s, Founding Member DPO Academy, I. Γιαννακάκης Δικηγόρος, FIP, CIPM, CIPP/E, CIPP/US, CFE, Cert. GDPR P, K. Παπαδάτος Information Security Executive, MSC Infosec, CISSP-ISSMP, CISM, ISO27001 LA, ISO27005 RM, PMP, MBCI
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 2018

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 2018

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018
Ιωάννης Τριανταφύλλου Φοροτεχνικός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων
ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Δευτέρα 14 Μαϊου 2018
Π. Ραπανάκης Οικονομολόγος, Πτυχιούχος Α.Β.Σ.Π, Εργασιακός Σύμβουλος, Αρθρογράφος,
Συγγραφέας - Εισηγητής Σεμιναρίων
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ -    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν 3869/2010 ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ Ν 4336/2015 ΚΑΙ Ν 4346/2015
Περισσότερα

Eγγραφή Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε δωρεάν το εβδομαδιαίο newsletter του epixeirisi .gr

27 Μαρτίου 2009

Τεκμαρτό εισόδημα από ενοίκια λόγω ιδιοχρησιμοποίησης

Ομόρρυθμη εταιρεία με βιβλία β κατηγορίας κατέχει ακίνητο, ένα τμήμα του οποίου είναι μισθωμένο και εισπράττει ενοίκια τα οποία έχουν καταχωρισθεί στο βιβλίο εσόδων - εξόδων και το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου το ιδιοχρησιμοποιεί. α) Για το τμήμα που ιδιοχρησιμοποιεί πρέπει να καταχωρισθεί τεκμαρτό ενοίκιο και β) στο Ε3 κατά τον υπολογισμό των κερδών από την εμπορική δραστηριότητα πρέπει να συμπεριλάβω τα εισπραττόμενα ενοίκια και το τεκμαρτό ενοίκιο? γ) Με δεδομένο ότι θα συμπληρωθεί Ε2 για τα ενοίκια και το τεκμαρτό ενοίκιο, πως συμπληρώνεται ο πίνακας ε του Ε5,θα μεταφερθεί κάποιο ποσό στον πίνακα η του εντύπου;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 20, του ΚΦΕ, θεωρείται εισόδημα από ακίνητα και το τεκμαρτό ενοίκιο που προκύπτει από την ιδιοχρησιμοποίηση τμήματος κτιρίου. Για την εξεύρεση του ελάχιστου ύψους του εισοδήματος αυτού έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 22. Για τον υπολογισμό του καθαρού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση κτιρίου θα ληφθούν υπόψη τα όσα ορίζονται στην περ. ά, της παρ. 1, του άρθρου 23. Επισημαίνεται ότι, γενικά, δε λογίζεται ως εισόδημα από ακίνητα το εισόδημα που προκύπτει από την ιδιοχρησιμοποίηση: α) βιομηχανοστασίων (περ. ά, της παρ. 2, του άρθρου 21) και β) οικοδομημάτων που βρίσκονται μέσα ή έξω από αγροτικά κτήματα (περ. β΄, της παρ. 2, του άρθρου 21).
 
Το τεκμαρτό ενοίκιο που πρόκειται να υπολογιστεί από την ιδιόχρηση ολόκληρου κτιρίου (ή μέρους αυτού) θα πρέπει να καταχωρισθεί στο βιβλίο εσόδων - εξόδων ως έσοδο από ενοίκια, σε χωριστή στήλη των εσόδων, ως εισόδημα από λοιπές πράξεις (περ.β’, της παρ. 1, του άρθρου 6, του ΚΒΣ).
Τονίζεται ότι το εισόδημα αυτό θεωρείται εισόδημα από ακίνητα και όχι από εμπορικές επιχειρήσεις. Συνεπώς, στον πίνακα ε, του εντύπου Ε5, δηλώνεται στους κωδ. 410 (ακαθάριστο) και 415 (καθαρό, μετά τις μειώσεις, βάσει του άρθρου 23 του ΚΦΕ).
 
Το καθαρό εισόδημα, μεταφέρεται στον πίνακα Η, του ίδιου εντύπου, προκειμένου να προστεθεί στα κέρδη. Σημειώνεται, ότι όσον αφορά το ακαθάριστο εισόδημα, το συνολικό ποσό του κωδ. 420 του εντύπου Ε5, θα πρέπει να συμφωνεί με το άθροισμα των ποσών των στηλών 16 -17 του πρώτου πίνακα του εντύπου Ε2.
 
Επί του ακαθαρίστου εισοδήματος θα υπολογισθεί ο συμπληρωματικός φόρος 3%, ενώ το καθαρό εισόδημα θα λάβει μέρος στην τελική διαμόρφωση των φορολογητέων κερδών.
 
Επισημαίνεται ότι το ποσό του τεκμαρτού ενοικίου που ιδιοχρησιμοποεί η επιχείρηση, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά της κατά τον προσδιορισμό του λογιστικού  της αποτελέσματος (υποπερ. ββ, της περ. α, της παρ. 1, του άρθρου 31, του ΚΦΕ). Βασική προϋπόθεση της άσκησης του ανωτέρω δικαιώματος είναι αφενός μεν η καταχώριση του σχετικού ποσού του ενοικίου στο βιβλίο εσόδων – εξόδων της ΟΕ (στο σκέλος των εξόδων, έστω και κατά την ανακεφαλαίωση, στη λήξη της διαχειριστικής περιόδου), αφετέρου δε, ο υπολογισμός του, ως εισόδημα, όπως σημειώσαμε πιο πάνω (βλέπε ΠΟΛ 1224/2001). Τέλος, το συγκεκριμένο έξοδο θα ληφθεί υπόψη και στη συμπλήρωση του εντύπου Ε3 (κωδ. 531, 532, 533, αναλόγως προς το είδος της επιχείρησης, του υποπίνακα δ, του πίνακα ΣΤ).
 
27.3.2009

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.