ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΜηνιαίο Περιοδικό

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Μηνιαίο Περιοδικό
Ετήσια συνδρομή: 105€

Έντυπο και ψηφιακό

Δικαίωμα 1 ερώτησης το μήνα
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ

3 σεμινάρια στην προνομιακή τιμή των 95€

ή 2 σεμινάρια στην προνομιακή τιμή των 75€

Το περιοδικό ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ δίνει τη δυνατότητα απευθείας υποβολής ερωτημάτων, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες των συνδρομητών του.

Οι συνδρομητές από 7.9.2017 μπορούν να τηλεφωνούν κάθε Πέμπτη, ώρες 12.00μμ -14.00μμ, στο 210 3678812, προκειμένουν να λάβουν απευθείας απάντηση από την επιστημονική ομάδα σε ερωτήματα που δεν χρήζουν ιδιαίτερης επεξεργασίας και μπορούν να απαντηθούν εύκολα. Η δυνατότητα της αποστολής ερωτημάτων μέσω της αντίστοιχης φόρμας παραμένει.

Σεμινάρια rss feed

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ, 26 - 28 Μαρτίου 2018 (Νέο Τμήμα)

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ, 26 - 28 Μαρτίου 2018 (Νέο Τμήμα)

Δευτέρα – Τρίτη - Τετάρτη 26 Μαρτίου 2018
Ιωάννης Καρδίζης Head of Reporting & Controlling, Deloitte Greece, Kωνσταντίνος Ρουμπής Δικηγόρος LL.M. International Taxation, Principal, Tax Services, Deloitte Greece
Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΠολΔ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΕΔΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Ν 4512/2018

Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΠολΔ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΕΔΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Ν 4512/2018

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018
Π. Ρεντούλης Δικηγόρος, ΔΝ, Γ. Ευσταθόπουλος Δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΠ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΠ

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018
Π. Γιώτης Λογιστής, MBA, Εισηγητής σεμιναρίων
DATA PROTECTION OFFICER (DPO), 8o ΤΜΗΜΑ, 17 Απριλίου έως 17 Μαΐου 2018

DATA PROTECTION OFFICER (DPO), 8o ΤΜΗΜΑ, 17 Απριλίου έως 17 Μαΐου 2018

17 Απριλίου 2018
Δ. Γεωργόπουλος Co-Founder - Managing Partner at Rethink Business Lab, Founding Member DPO Academy, N. Γεωργόπουλος MBA cyRM, Cyber Privacy Risks Advisor / Cromar, Coverholder at Lloyd’s, Founding Member DPO Academy, I. Γιαννακάκης Δικηγόρος, FIP, CIPM, CIPP/E, CIPP/US, CFE, Cert. GDPR P, K. Παπαδάτος Information Security Executive, MSC Infosec, CISSP-ISSMP, CISM, ISO27001 LA, ISO27005 RM, PMP, MBCI
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 2018

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 2018

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018
Ιωάννης Τριανταφύλλου Φοροτεχνικός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων
ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Δευτέρα 14 Μαϊου 2018
Π. Ραπανάκης Οικονομολόγος, Πτυχιούχος Α.Β.Σ.Π, Εργασιακός Σύμβουλος, Αρθρογράφος,
Συγγραφέας - Εισηγητής Σεμιναρίων
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ -    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν 3869/2010 ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ Ν 4336/2015 ΚΑΙ Ν 4346/2015
Περισσότερα

Eγγραφή Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε δωρεάν το εβδομαδιαίο newsletter του epixeirisi .gr

3 Σεπτεμβρίου 2008

Φιλοξενία σε ξενοδοχείο ως πράξη ιδιοχρησιμοποίησης υπηρεσίας

Ατομική επιχείρηση που λειτουργεί ως ξενοδοχείο φιλοξενεί συγγενείς του επιχειρηματία σε κάποια δωμάτια. 1) Αρκεί να τους αναγράψει στο βιβλίο πόρτας με την παρατήρηση "φιλοξενία" χωρίς να εκδώσει κάποιο στοιχείο (ΑΠΥ) όταν αυτοί φύγουν; 2) υποχρεούται να εκδώσει κάποιο στοιχείο και αν ναι με ποία τιμή; 3) Η φιλοξενία θεωρείται πράξη αυτοπαράδοσης; αν ναι τι χρησιμοποιείται ως βάση για τον υπολογισμό (τιμή πόρτας -πραγματικό κόστος συντήρησης του δωματίου;) του κόστους αυτής της πράξης;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Εφόσον στην προκειμένη περίπτωση είναι στην πρόθεση του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου να μην επιβαρύνει ορισμένα πρόσωπα (λ.χ συγγενείς, φίλους κ.λπ.) με έξοδα διαμονής, χρειάζεται βάσει των διατάξεων του άρθρου 14 του ΠΔ 186/1992 (ΚΒΣ) καθώς και του άρθρου 9, του Ν 2859/2000 (ΦΠΑ) να εκδοθεί ειδικό στοιχείο ιδιοχρησιμοποίησης υπηρεσιών. Σε αντίθετη περίπτωση, ο υποκείμενος σε ΦΠΑ ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου δεν δύναται να εκπέσει το φόρο των εισροών, κατά το μέρος που αναλογεί σε πράξεις που προσφέρονται δωρεάν. Υπενθυμίζεται, ότι η εκμετάλλευση ξενοδοχείου θεωρείται παροχή υπηρεσίας που υπόκειται σε ΦΠΑ (συντελεστή 9%), βάσει της περ. α΄, της παρ. 2, του άρθ. 8, του Ν 2859/2000.
 
Ο τύπος και το περιεχόμενο του ειδικού στοιχείου καλύπτεται από την ΑΥΟ Π. 7475/1986. Ειδικότερα, αναφέρουμε ότι  ως στοιχείο ιδιοχρησιμοποίησης υπηρεσιών (αυτοπαράδοση), μπορεί να χρησιμοποιηθεί και οποιοδήποτε άλλο φορολογικό στοιχείο αξίας του ΚΒΣ με την προϋπόθεση ότι ο ΦΠΑ θα αναγράφεται σε αυτό χωριστά με την ένδειξη «ΦΠA ΜΗ ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΟΣ» και θα υπογράφεται τόσο από τον λήπτη, όσο και από τον εκδότη του.
 
Περαιτέρω, σύμφωνα με τις οδηγίες της παρ. 2, της παραπάνω ΑΥΟ, η φορολογητέα αξία (επί της οποίας υπολογίζεται ο ΦΠΑ) στις περιπτώσεις ιδιοχρησιμοποίησης υπηρεσιών, ισοδυναμεί με το σύνολο των δαπανών (εισροών) που αναλογούν στην προσφορά της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Έτσι για παράδειγμα, η αξία της διανυκτέρευσης σε ξενοδοχείο για μία εβδομάδα μπορεί να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την αναλογία των γενικών εξόδων (ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, αποχέτευση), καθώς και του κόστους υλικών καθαρισμού κ.λπ. που αναλώνονται κατά την διάρκεια διαμονής. Τονίζεται ότι στη φορολογητέα αξία που αναγράφεται στο ειδικό στοιχείο, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται δαπάνες που αποτελούν πράξεις απαλλασσόμενες του ΦΠΑ (όπως μισθοί μόνιμου προσωπικού, μισθώματα ακινήτων κ.λπ.) βάσει του άρθρου 24 του Ν 2859/2000.
 
Συνεπώς, κάθε φορά που παρέχεται δωρεάν διαμονή θα πρέπει αντί της απόδειξης παροχής υπηρεσιών να εκδίδεται αθεώρητο, το ειδικό στοιχείο ιδιοχρησιμοποίησης υπηρεσιών, κατά το πέρας της διαμονής του προσώπου το οποίο φιλοξενείται δωρεάν και σε κάθε περίπτωση πριν την λήξη της διαχειριστικής περιόδου (παρ. 14, άρθ. 12 του ΚΒΣ). Μέχρι την επομένη ημέρα από την έκδοση της ΑΠΥ ή του ειδικού στοιχείου ιδιοχρησιμοποίησης, θα πρέπει να ενημερώνεται και το βιβλίο κίνησης πελατών (πόρτας) του ξενοδοχείου με τα στοιχεία του πελάτη και του σχετικού φορολογικού στοιχείου (περ. γ΄, παρ. 1,  ΠΟΛ 1071/2000).
 
Τέλος αξίζει να τονιστεί ότι το ειδικό στοιχείο ιδιοχρησιμοποίησης, καταχωρίζεται σε ιδιαίτερο χώρο ή σε ξεχωριστή στήλη, στο σκέλος των εσόδων στο βιβλίο εσόδων – εξόδων του ξενοδοχείου (περ. β΄, παρ. 4 του άρθρου 6 του ΚΒΣ) προκειμένου να περιλαμβάνονται σε αυτό, όλα τα αναγκαία δεδομένα για την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων (ΦΠΑ – ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ).
 
3.9.2008

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.