ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΜηνιαίο Περιοδικό

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Μηνιαίο Περιοδικό
Ετήσια συνδρομή: 105€

Έντυπο και ψηφιακό

Δικαίωμα 1 ερώτησης το μήνα
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ

3 σεμινάρια στην προνομιακή τιμή των 95€

ή 2 σεμινάρια στην προνομιακή τιμή των 75€

Το περιοδικό ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ δίνει τη δυνατότητα απευθείας υποβολής ερωτημάτων, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες των συνδρομητών του.

Οι συνδρομητές από 7.9.2017 μπορούν να τηλεφωνούν κάθε Πέμπτη, ώρες 12.00μμ -14.00μμ, στο 210 3678812, προκειμένουν να λάβουν απευθείας απάντηση από την επιστημονική ομάδα σε ερωτήματα που δεν χρήζουν ιδιαίτερης επεξεργασίας και μπορούν να απαντηθούν εύκολα. Η δυνατότητα της αποστολής ερωτημάτων μέσω της αντίστοιχης φόρμας παραμένει.

Σεμινάρια rss feed

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ, 26 - 28 Μαρτίου 2018 (Νέο Τμήμα)

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ, 26 - 28 Μαρτίου 2018 (Νέο Τμήμα)

Δευτέρα – Τρίτη - Τετάρτη 26 Μαρτίου 2018
Ιωάννης Καρδίζης Head of Reporting & Controlling, Deloitte Greece, Kωνσταντίνος Ρουμπής Δικηγόρος LL.M. International Taxation, Principal, Tax Services, Deloitte Greece
Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΠολΔ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΕΔΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Ν 4512/2018

Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΠολΔ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΕΔΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Ν 4512/2018

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018
Π. Ρεντούλης Δικηγόρος, ΔΝ, Γ. Ευσταθόπουλος Δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΠ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΠ

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018
Π. Γιώτης Λογιστής, MBA, Εισηγητής σεμιναρίων
DATA PROTECTION OFFICER (DPO), 8o ΤΜΗΜΑ, 17 Απριλίου έως 17 Μαΐου 2018

DATA PROTECTION OFFICER (DPO), 8o ΤΜΗΜΑ, 17 Απριλίου έως 17 Μαΐου 2018

17 Απριλίου 2018
Δ. Γεωργόπουλος Co-Founder - Managing Partner at Rethink Business Lab, Founding Member DPO Academy, N. Γεωργόπουλος MBA cyRM, Cyber Privacy Risks Advisor / Cromar, Coverholder at Lloyd’s, Founding Member DPO Academy, I. Γιαννακάκης Δικηγόρος, FIP, CIPM, CIPP/E, CIPP/US, CFE, Cert. GDPR P, K. Παπαδάτος Information Security Executive, MSC Infosec, CISSP-ISSMP, CISM, ISO27001 LA, ISO27005 RM, PMP, MBCI
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 2018

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 2018

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018
Ιωάννης Τριανταφύλλου Φοροτεχνικός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων
ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Δευτέρα 14 Μαϊου 2018
Π. Ραπανάκης Οικονομολόγος, Πτυχιούχος Α.Β.Σ.Π, Εργασιακός Σύμβουλος, Αρθρογράφος,
Συγγραφέας - Εισηγητής Σεμιναρίων
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ -    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν 3869/2010 ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ Ν 4336/2015 ΚΑΙ Ν 4346/2015
Περισσότερα

Eγγραφή Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε δωρεάν το εβδομαδιαίο newsletter του epixeirisi .gr

31 Ιουλίου 2008

ΦΠΑ ευκαιριακού κατασκευαστή ακινήτου

Πελάτης μας, ο οποίος έχει ταβέρνα και βιβλία Β΄ κατηγορίας ΚΒΣ, έχει αγοράσει ένα οικόπεδο και έχει εκδώσει άδεια οικοδομής το 2008, για να ανεγείρει οικοδομή 6 διαμερισμάτων, εκ των οποίων θα πουλήσει τα 5. Μπορεί να θεωρηθεί «ευκαιριακός κατασκευαστής», ώστε να μην υποβάλλει δήλωση μεταβολής στη ΔΟΥ και να ενταχθεί στο ΦΠΑ ή υποχρεούται να ενταχθεί; Αν ενταχθεί, θα φορολογηθεί με την διαφορά εσόδων - εξόδων ή με το συντελεστή 15%;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Όπως είναι γνωστό μετά την ισχύ των διατάξεων του N. 3427/2005 υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ οι πωλήσεις ακινήτων των οποίων οι άδειες εκδίδονται μετά την 1/1/2006. Υπόχρεος υπαγωγής στο φόρο είναι κατ’ αρχήν ο επαγγελματίας κατασκευαστής νεόδμητων ακινήτων, για τα ακίνητα που ανεγείρει και τα οποία πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο της δραστηριότητάς του.
 
Ωστόσο ο Ν. 2859/2000 (κώδικας ΦΠΑ), δίνει τη δυνατότητα, σε ευκαιριακούς κατασκευαστές ακινήτων, να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ ή εάν είναι ήδη ενταγμένοι από άλλη αιτία, να υποβάλουν δήλωση μεταβολής στο Μητρώο της Δ.Ο.Υ., ώστε να προσθέσουν τη νέα δραστηριότητα στην απασχόλησή τους, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών της οικοδομικής τους δραστηριότητας. Εάν όμως ο ευκαιριακός κατασκευαστής δεν επιθυμεί την υπαγωγή του στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, δεν προκύπτει από το Νόμο τέτοια υποχρέωση.
 
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η άποψή μας είναι ότι ο φορολογούμενος πραγματοποιεί ευκαιριακή δραστηριότητα παράδοσης ακινήτων και μπορεί να επιλέξει την μη υπαγωγή του στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1064/2006 και τον «συνοπτικό οδηγό σχετικά με το ΦΠΑ στα ακίνητα» που έχει εκδώσει η Διεύθυνση ΦΠΑ του Υπ. Οικονομικών, δραστηριότητα όπως η συγκεκριμένη, θεωρείται «ευκαιριακή παράδοση ακινήτων» και μπορεί να επιλεγεί η μη υπαγωγή της στο καθεστώς ΦΠΑ.
 
Πάντως δεδομένου ότι δεν ορίζεται με σαφήνεια, στο ίδιο το Νόμο, η έννοια της ευκαιριακής δραστηριότητας, και το γεγονός ότι η εκτίμηση αυτή γίνεται βάσει των πραγματικών περιστατικών από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. πιστεύουμε ότι για εξασφάλισή σας πρέπει να απευθύνετε σχετικό ερώτημα, για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο, στην αρμόδια για τη φορολογία του Δ.Ο.Υ.
 
Όσον αφορά την φορολογία εισοδήματος τα καθαρά κέρδη του συγκεκριμένου επιτηδευματία, εάν θεωρηθεί με βάση τα ανωτέρω, επιτηδευματίας πωλητής ανεγειρόμενων οικοδομών, υπολογίζονται με συντελεστή 15% επί των ακαθάριστων εσόδων από την πώληση των ακινήτων (Παρ. 1 και 2, του άρθρου 34, του Κ.Ν. 2238/1994). Βλέπε περιοδικό ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, τεύχος Αυγούστου 2008, «Αφιέρωμα στις Τεχνικές και Οικοδομικές επιχειρήσεις», σελ. 917 και 922.
 
31.7.2008

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.