ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΜηνιαίο Περιοδικό

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Μηνιαίο Περιοδικό
Ετήσια συνδρομή: 105€

Έντυπο και ψηφιακό

Δικαίωμα 1 ερώτησης το μήνα
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ

3 σεμινάρια στην προνομιακή τιμή των 95€

ή 2 σεμινάρια στην προνομιακή τιμή των 75€

Το περιοδικό ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ δίνει τη δυνατότητα απευθείας υποβολής ερωτημάτων, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες των συνδρομητών του.

Οι συνδρομητές από 7.9.2017 μπορούν να τηλεφωνούν κάθε Πέμπτη, ώρες 12.00μμ -14.00μμ, στο 210 3678812, προκειμένουν να λάβουν απευθείας απάντηση από την επιστημονική ομάδα σε ερωτήματα που δεν χρήζουν ιδιαίτερης επεξεργασίας και μπορούν να απαντηθούν εύκολα. Η δυνατότητα της αποστολής ερωτημάτων μέσω της αντίστοιχης φόρμας παραμένει.

Σεμινάρια rss feed

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ, 26 - 28 Μαρτίου 2018 (Νέο Τμήμα)

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ, 26 - 28 Μαρτίου 2018 (Νέο Τμήμα)

Δευτέρα – Τρίτη - Τετάρτη 26 Μαρτίου 2018
Ιωάννης Καρδίζης Head of Reporting & Controlling, Deloitte Greece, Kωνσταντίνος Ρουμπής Δικηγόρος LL.M. International Taxation, Principal, Tax Services, Deloitte Greece
Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΠολΔ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΕΔΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Ν 4512/2018

Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΠολΔ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΕΔΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Ν 4512/2018

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018
Π. Ρεντούλης Δικηγόρος, ΔΝ, Γ. Ευσταθόπουλος Δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΠ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΠ

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018
Π. Γιώτης Λογιστής, MBA, Εισηγητής σεμιναρίων
DATA PROTECTION OFFICER (DPO), 8o ΤΜΗΜΑ, 17 Απριλίου έως 17 Μαΐου 2018

DATA PROTECTION OFFICER (DPO), 8o ΤΜΗΜΑ, 17 Απριλίου έως 17 Μαΐου 2018

17 Απριλίου 2018
Δ. Γεωργόπουλος Co-Founder - Managing Partner at Rethink Business Lab, Founding Member DPO Academy, N. Γεωργόπουλος MBA cyRM, Cyber Privacy Risks Advisor / Cromar, Coverholder at Lloyd’s, Founding Member DPO Academy, I. Γιαννακάκης Δικηγόρος, FIP, CIPM, CIPP/E, CIPP/US, CFE, Cert. GDPR P, K. Παπαδάτος Information Security Executive, MSC Infosec, CISSP-ISSMP, CISM, ISO27001 LA, ISO27005 RM, PMP, MBCI
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 2018

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 2018

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018
Ιωάννης Τριανταφύλλου Φοροτεχνικός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων
ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Δευτέρα 14 Μαϊου 2018
Π. Ραπανάκης Οικονομολόγος, Πτυχιούχος Α.Β.Σ.Π, Εργασιακός Σύμβουλος, Αρθρογράφος,
Συγγραφέας - Εισηγητής Σεμιναρίων
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ -    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν 3869/2010 ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ Ν 4336/2015 ΚΑΙ Ν 4346/2015
Περισσότερα

Eγγραφή Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε δωρεάν το εβδομαδιαίο newsletter του epixeirisi .gr

24 Ιουλίου 2008

Προσφορά δωρεάν εκδρομών από τουριστικό γραφείο

Τουριστικό γραφείο που ασχολείται με μεταφορές προσώπων και διοργάνωση εκδρομών με ιδιόκτητα και μη λεωφορεία και υπάγεται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ πραγματοποιεί τις παρακάτω συναλλαγές:
1) Δωρεάν μεταφορές και εκδρομές σε πελάτες (πχ δωρεάν μιας εκδρομής από τις δυο εκδρομές που θα συμμετάσχουν) καθώς και σε πράκτορες τουριστικών γραφείων του εξωτερικού για λόγους προβολής και διαφήμισης.
2) Δωρεάν γεύμα σε πελάτες όταν από υπαιτιότητα της επιχείρησης ακυρώνεται η εκδρομή τους (για το γεύμα χρησιμοποιείται υπηρεσία τρίτου).
3) Δωρεάν γεύμα σε πράκτορες τουριστικών γραφείων για λογούς προβολής και διαφήμισης.
Θεωρούνται οι παραπάνω συναλλαγές αυτοπαράδοση; Αν ναι: Θα υπάρξει φορολόγηση με το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ όταν χρησιμοποιούνται για αυτές τις δωρεάν μεταφορές, υπηρεσίες τρίτων παρά το γεγονός ότι θα εκδοθεί ειδικό στοιχείο αυτοπαράδοσης;
Ποια θα είναι η φορολογητέα αξία όταν έχω για τις παραπάνω μεταφορές και εκδρομές έξοδα τρίτων και όταν χρησιμοποιώ αποκλειστικά δικές μου υπηρεσίες; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Η απόδειξη αυτοπαράδοσης (ή «το ειδικό στοιχείο αυτοπαράδοσης», όπως αρχικά είχε ονομασθεί) του άρθρου 14, του ΠΔ 186/92, εκδίδεται στις περιπτώσεις που η επιχείρηση προσφέρει δωρεάν (ή χρησιμοποιεί για δικές της ανάγκες) αγαθά ή υπηρεσίες της, (περ. β΄, της παρ. 2, του άρθρου 7, του Ν 2859/2000).
 
Επομένως, στις περιπτώσεις που παρέχονται υπηρεσίες, οι οποίες προσφέρονται δωρεάν, από το τουριστικό γραφείο προς τρίτους (πελάτες, τουριστικούς πράκτορες κ.λπ) για λόγους, κυρίως, προώθησης των πωλήσεων ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, χρειάζεται να εκδοθεί η σχετική απόδειξη ιδιοχρησιμοποίησης των υπηρεσιών αυτών, εφ’όσον η δωρεάν αυτή υπηρεσία, είναι εμφανής.
 
Τέτοιες υπηρεσίες μπορεί να είναι λ.χ η μεταφορά πελατών με μεταφορικά μέσα του τουριστικού γραφείου, η χορήγηση δωρεάν εκδρομών στο εξωτερικό κ.λπ. Στις περιπτώσεις αυτές, ως φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του ΦΠΑ, θα πρέπει να λαμβάνεται το πραγματικό κόστος παροχής των υπηρεσιών αυτών (παρ. 2, ΑΥΟ 7475/791/1986) που μπορεί να περιλαμβάνει αμοιβές εργαζομένων (που όμως υπάγονται σε ΦΠΑ), έξοδα κίνησης λεωφορείου (καύσιμα, λιπαντικά κ.λπ.), αεροπορικά εισιτήρια κ.λπ., τα οποία διενεργούνται στο όνομα του τουριστικού γραφείου.
 
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο εξής: Οι υπηρεσίες που προσφέρονται από το τουριστικό γραφείο κατά τα οριζόμενα των διατάξεων του άρθρου 43, του Ν 2859/2000, θεωρούνται ως μία ενιαία υπηρεσία («πακέτο»). Συνεπώς, στην περίπτωση που ένα μέρος αυτών, προτίθεται το πρακτορείο να το προσφέρει ως «δώρο», κατά την άποψή μας, είναι προτιμότερο η αξία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, να υπολογισθεί στο κόστος του «πακέτου» και απλώς να μην ληφθεί υπόψη στον καθορισμό της μικτής αμοιβής του πρακτορείου (παρ. 3, του άρθρου 43).
 
Για την πληρέστερη κατανόηση των ανωτέρω παρατίθεται το ακόλουθο παράδειγμα:
 
Έστω τουριστικό γραφείο προσφέρει σε πελάτες - ιδιώτες ενιαία υπηρεσία με τίτλο («πακέτο») εκδρομή στην Κρήτη. Η συνολική αμοιβή για το ταξίδι αρχικά ήταν 1500€ το άτομο ύστερα όμως από σχετική απόφαση, ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου αποφασίζει να προσφέρει δωρεάν τη μεταφορά μέσω πουλμαν από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο των Χανίων αξίας 100€ το άτομο (αξία με ΦΠΑ) και να χρεώσει τη συμμετοχή στην εκδρομή 1400€/ άτομο. Το κόστος της εκδρομής ανά άτομο ανέρχεται, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μεταφορά στο ξενοδοχείο, σε 900€.
 
Αναλύοντας τα δεδομένα του παραδείγματος:
 

Ποσό που καταβάλλεται από τον πελάτη

Κόστος συμμετοχής

Μικτή αμοιβή

ΦΠΑ που αναλογεί

1.400,00

1.000,00

400,00

63,87

 
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ποσό του ΦΠΑ που εμπεριέχεται στην μικτή αμοιβή, είναι:
 

400,00 / 1,19 =336,13 Χ 19% = 63,87€ ανά άτομο.

 
Η δωρεάν παροχή της υπηρεσίας μεταφοράς έχει, στην ουσία, το χαρακτήρα έκπτωσης από τη συνολική τιμή της συμμετοχής στην εκδρομή, έχει δε επηρεάσει το ποσό της μικτής αμοιβής.
 
Για το λόγο αυτό, παρέλκει η έκδοση απόδειξης ιδιοχρησιμοποίησης για την καταβολή του ΦΠΑ των δαπανών που έγιναν από το τουριστικό γραφείο για την προσφορά της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
 
Τέλος αξίζει να τονίσουμε ότι: α) η παροχή υπηρεσιών μεταφοράς με μεταφορικά μέσα που εκμεταλλεύεται το ίδιο το πρακτορείο δεν μπορεί να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 43 και συνεπώς θα πρέπει να εκδοθεί ξεχωριστό φορολογικό στοιχείο (από το πρακτορείο) για την υπηρεσία αυτή και β) δεν εκδίδεται απόδειξη αυτοπαράδοσης όταν κατά την απόκτηση των συγκεκριμένων αγαθών και υπηρεσιών το ταξιδιωτικό γραφείο δεν απέκτησε δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ (παρ. 1, της ΑΥΟ 7475/791/1986).
 
24.7.2008

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.