Σεμινάρια rss feed

ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ (Ν 4601/2019) (ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ)

ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ (Ν 4601/2019) (ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ)

Τρίτη 24 & Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 24 Σεπτεμβρίου 2019
Θ. Κατσάς Λέκτορας Νομικής Σχολής ΔΠΘ, Δικηγόρος, Εταίρος Δικ. Εταιρίας «Μαρίνος - Κατσάς - Λιάσκος & συνεργάτες» , Ι. Λιναρίτης Δικηγόρος, ΔΝ, MBA (International Banking & Finance)
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ (ADVANCED PROGRAMME)

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ (ADVANCED PROGRAMME)

Δευτέρα & Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2019
Ιωάννης Καρδίζης Head of Reporting & Controlling, Deloitte Greece, Kωνσταντίνος Ρουμπής Δικηγόρος LL.M. International Taxation, Partner, Tax Services, Deloitte Greece
DATA PROTECTION OFFICER (DPO), 15o ΤΜΗΜΑ, 9 έως 30 Οκτωβρίου 2019

DATA PROTECTION OFFICER (DPO), 15o ΤΜΗΜΑ, 9 έως 30 Οκτωβρίου 2019

9 Οκτωβρίου 2019
Δ. Ζωγραφόπουλος ΔΝ, Δικηγόρος, Ειδικός Επιστήμονας , Δ. Γεωργόπουλος Co-Founder - Managing Partner at Rethink Business Lab, Founding Member DPO Academy, N. Γεωργόπουλος MBA cyRM, Cyber Privacy Risks Advisor / Cromar, Coverholder at Lloyd’s, Founding Member DPO Academy, I. Γιαννακάκης Δικηγόρος, FIP, CIPM, CIPP/E, CIPP/US, CFE, Cert. GDPR P, K. Παπαδάτος Information Security Executive, MSC Infosec, CISSP-ISSMP, CISM, ISO27001 LA, ISO27005 RM, PMP, MBCI, Ν. Λουκάς MSc, PhD, C/DPO, PRINCE2/P, Founder STREAMLINE Training and Consulting, Founding Member DPO Academy
ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ, ΔΕΙΚΤΕΣ & CASE STUDIES

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ, ΔΕΙΚΤΕΣ & CASE STUDIES

Παρασκευή - Δευτέρα - Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019
Ιωάννης Καρδίζης Head of Reporting & Controlling, Deloitte Greece, Kωνσταντίνος Ρουμπής Δικηγόρος LL.M. International Taxation, Partner, Tax Services, Deloitte Greece
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
ΕΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΥΝΝΟΜΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Περισσότερα

Eγγραφή Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε δωρεάν το εβδομαδιαίο newsletter του epixeirisi .gr

30 Μαϊου 2008

Ειδικό καθεστώς ανακυκλώσιμων εμπορευμάτων

Επιχειρηματίας με κωδικό δραστηριότητας 51571017 χονδρικό εμπόριο σιδηρούχων απορριμμάτων και υπολειμμάτων(σιδερικά για ανακύκλωση) έχει απαλλαγή από το ΦΠΑ (άρθρο 39α,υπόχρεος για καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής).α)Η απαλλαγή είναι και στο τιμολόγιο αγοράς που εκδίδει ο ίδιος; β)στο Ε3 τέλος του χρόνου συμπληρώνουμε τις αγορές και τις πωλήσεις κανονικά βάσει του βιβλίου εσόδων εξόδων; γ)χρειάζεται βεβαίωση τζίρου από την εφορία; δ)μέχρι 11.000 ευρώ τζίρο έχει την απαλλαγή του ΦΠΑ;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Α) Ο υποκείμενος στο φόρο επιτηδευματίας που διενεργεί παραδόσεις, οι οποίες υπάγονται στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 39α του Ν 2859/2000, εκδίδει τιμολόγιο αγοράς για τις αγορές ανακυκλώσιμων εμπορευμάτων που πραγματοποιεί από πρόσωπα που δεν έχουν την υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου πώλησης, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 5, του άρθρου 12 του ΠΔ 186/1992 (ΚΒΣ).
 
Εφόσον τα πρόσωπα αυτά, δεν υπάγονται στο κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ, είτε γιατί δεν είναι υποκείμενοι στο φόρο (π.χ. ιδιώτες), είτε διότι ανήκουν σε ειδικά καθεστώτα (πχ αγρότες), βάσει των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 39α του Ν 2859/2000, δεν δύναται να εφαρμοστούν για τις παραδόσεις τους οι ειδικές διατάξεις του εν λόγω άρθρου.
 
Συνεπώς, η έκδοση του τιμολογίου αγοράς από τον υποκείμενο στο φόρο επιτηδευματία θα γίνει σύμφωνα με τα οριζόμενα της παρ. 135, της Εγκ. 10/1987. Με βάση τις οδηγίες της παραπάνω εγκυκλίου, δεν υπολογίζεται και δεν αναγράφεται ΦΠΑ σε τιμολόγια αγοράς, αλλά η αξία των προσφερόμενων αγαθών επιβαρύνεται με χαρτόσημο (άρθρου 15, παρ.1α, του ΚΝΤΧ). Το ύψος του χαρτοσήμου (συμπεριλαμβανομένης και της εισφοράς υπέρ ΟΓΑ – 20%) ανέρχεται σε 2,4% αν το τιμολόγιο εκδίδεται από ΑΕ ή ΕΠΕ και σε 3,6% αν ο εκδότης είναι άλλο πρόσωπο.
 
Το ποσό του χαρτοσήμου αυτού αποδίδεται στην Δ.Ο.Υ. του αγοραστή, μέχρι την 20η ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη λήξη του τριμήνου εντός του οποίου εκδόθηκε το τιμολόγιο. Δηλαδή για τα τιμολόγια που εκδόθηκαν το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου έως την 20η Μαΐου κοκ.
 
Β) Ουσιαστικά, οι διατάξεις του άρθρου 39α του ΦΠΑ καθορίζουν τους κανόνες επιβολής και απόδοσης του φόρου προστιθέμενης αξίας, με τον οποίο επιβαρύνονται οι παραδόσεις των ανακυκλώσιμων αγαθών. Με την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων, δεν επηρεάζεται ο τρόπος υπολογισμού του φόρου εισοδήματος, καθώς και ο τρόπος τήρησης του βιβλίου Εσόδων – Εξόδων από τους επιτηδευματίες που εντάσσονται στη Β΄ κατηγορία τήρησης βιβλίων του ΚΒΣ. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία αλλαγή όσον αφορά τον τρόπο συμπλήρωσης του εντύπου Ε3, όπου απεικονίζονται τα δεδομένα των φορολογικών βιβλίων της επιχείρησης.
 
Γ)  Με βάση τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 39α , καθώς και της διευκρινίσεις της ΠΟΛ 1049/2007, δεν τίθεται όριο στο ύψος των πωλήσεων για την υπαγωγή της επιχείρησης στο ειδικό καθεστώς.
 
30.5.2008

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.