ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΜηνιαίο Περιοδικό

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Μηνιαίο Περιοδικό
Ετήσια συνδρομή: 105€

Έντυπο και ψηφιακό

Δικαίωμα 1 ερώτησης το μήνα
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ

3 σεμινάρια στην προνομιακή τιμή των 95€

ή 2 σεμινάρια στην προνομιακή τιμή των 75€

Το περιοδικό ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ δίνει τη δυνατότητα απευθείας υποβολής ερωτημάτων, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες των συνδρομητών του.

Οι συνδρομητές από 7.9.2017 μπορούν να τηλεφωνούν κάθε Πέμπτη, ώρες 12.00μμ -14.00μμ, στο 210 3678812, προκειμένουν να λάβουν απευθείας απάντηση από την επιστημονική ομάδα σε ερωτήματα που δεν χρήζουν ιδιαίτερης επεξεργασίας και μπορούν να απαντηθούν εύκολα. Η δυνατότητα της αποστολής ερωτημάτων μέσω της αντίστοιχης φόρμας παραμένει.

Σεμινάρια rss feed

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ, 26 - 28 Μαρτίου 2018 (Νέο Τμήμα)

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ, 26 - 28 Μαρτίου 2018 (Νέο Τμήμα)

Δευτέρα – Τρίτη - Τετάρτη 26 Μαρτίου 2018
Ιωάννης Καρδίζης Head of Reporting & Controlling, Deloitte Greece, Kωνσταντίνος Ρουμπής Δικηγόρος LL.M. International Taxation, Principal, Tax Services, Deloitte Greece
Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΠολΔ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΕΔΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Ν 4512/2018

Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΠολΔ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΕΔΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Ν 4512/2018

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018
Π. Ρεντούλης Δικηγόρος, ΔΝ, Γ. Ευσταθόπουλος Δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΠ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΠ

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018
Π. Γιώτης Λογιστής, MBA, Εισηγητής σεμιναρίων
DATA PROTECTION OFFICER (DPO), 8o ΤΜΗΜΑ, 17 Απριλίου έως 17 Μαΐου 2018

DATA PROTECTION OFFICER (DPO), 8o ΤΜΗΜΑ, 17 Απριλίου έως 17 Μαΐου 2018

17 Απριλίου 2018
Δ. Γεωργόπουλος Co-Founder - Managing Partner at Rethink Business Lab, Founding Member DPO Academy, N. Γεωργόπουλος MBA cyRM, Cyber Privacy Risks Advisor / Cromar, Coverholder at Lloyd’s, Founding Member DPO Academy, I. Γιαννακάκης Δικηγόρος, FIP, CIPM, CIPP/E, CIPP/US, CFE, Cert. GDPR P, K. Παπαδάτος Information Security Executive, MSC Infosec, CISSP-ISSMP, CISM, ISO27001 LA, ISO27005 RM, PMP, MBCI
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 2018

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 2018

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018
Ιωάννης Τριανταφύλλου Φοροτεχνικός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων
ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Δευτέρα 14 Μαϊου 2018
Π. Ραπανάκης Οικονομολόγος, Πτυχιούχος Α.Β.Σ.Π, Εργασιακός Σύμβουλος, Αρθρογράφος,
Συγγραφέας - Εισηγητής Σεμιναρίων
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ -    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν 3869/2010 ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ Ν 4336/2015 ΚΑΙ Ν 4346/2015
Περισσότερα

Eγγραφή Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε δωρεάν το εβδομαδιαίο newsletter του epixeirisi .gr

2 Μαϊου 2008

ΦΠΑ ιδιοκατοίκησης διαμερισμάτων οικοδομής

Μια ατομική οικοδομική επιχειρηση (ανέγερση και πώληση οικοδομών), ανεγείρει μια οικοδομή με το σύστημα της αντιπαροχής. Από τα χιλιοστά που της αναλογούν του οικοπέδου (0.520 στην προκειμένη), πρόκειται να κρατήσει ή να το θέσω αλλιώς, να της μεταβιβάσει ο οικοπεδούχος καποια χιλιοστά που αντιστοιχούν σε δύο διαμερίσματα.
Αυτά τα διαμερίσματα η ατομική επιχείρηση δεν πρόκειται να τα κρατήσει σαν πάγια, γραφεία ή κάτι άλλο, αλλά σαν σπίτια για ιδιοκατοίκηση.
Όσον αφορά τη μεταβίβαση των χιλιοστών είναι δεδομένο οτι θα έχει ΦΜΑ και όχι ΦΠΑ, καθώς αφορά μεταβίβαση οικοπέδου. Από εκεί και πέρα η απορία μου είναι στο τι χειρισμό θα κάνω στις περιοδικές ΦΠΑ για να αντιμετωπίσω τις εισροές που αναλογούν σε αυτά τα δύο σπίτια, αφού δεν πρόκειται ούτε για πώληση με ΦΠΑ, ούτε για πώληση με απαλλαγή Α κατοικίας.
Μήπως θα πρέπει να κάνω PRO-RATA στις εισροές κατά το ποσοστό που αναλογεί στα χιλιοστά αυτών των δύο ιδιοκτήσεων (όπως και στην Α κατοικία δηλαδή) η κάτι άλλο;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Η ιδιοκατοίκηση, από επιτηδευματία – εργολάβο ανεγειρόμενων οικοδομών, διαμερισμάτων οικοδομής των οποίων η πώληση υπάγεται σε ΦΠΑ, αποτελεί υπαγόμενη στον φόρο δραστηριότητα όπως ορίζεται στην παρ. 2γ, του άρθρου 7, του κώδικα ΦΠΑ. Αντίθετα, δεν συνιστά δραστηριότητα υπαγόμενη στον φόρο η παράδοση από τον οικοπεδούχο στον εργολάβο των χιλιοστών του οικοπέδου, όπως σωστά αναφέρεται και στο ερώτημα.
 
Περαιτέρω χρόνος γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης στις ως άνω περιπτώσεις αυτοπαράδοσης θεωρείται ο χρόνος πραγματοποίησης της πράξης αυτής (παρ.3δ, του άρθρου 16, του κώδικα ΦΠΑ). Έτσι μέχρι την χρονική στιγμή της έναρξης της ιδιοκατοίκησης ο εργολάβος μπορεί να ασκήσει κανονικά το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών (και αυτών δηλαδή που αφορούν την αναλογία των σπιτιών που πρόκειται να ιδιοχρησιμοποιήσει). Ο διακανονισμός του προς απόδοση φόρου που αφορά το τμήμα της οικοδομής που θα ιδιοχρησιμοποιηθεί γίνεται κατά την περίοδο που θα συντελεστεί η πράξη αυτή.
 
Πιο συγκεκριμένα κατά την πραγματοποίηση της πράξης της αυτοπαράδοσης του ακινήτου, υπάρχει υποχρέωση του υποκειμένου να υποβάλει στον αρμόδιο Προϊστάμενο ΔΟΥ την ειδική δήλωση ΦΠΑ. Στην περίπτωση αυτή στον «ΠΙΝΑΚΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΦΠΑ» απαιτείται η συμπλήρωση μόνο των πεδίων της αξίας του ακινήτου, του συντελεστή ΦΠΑ και του αναλογούντος φόρου της στήλης «ΒΑΣΕΙ ΔΗΛΩΣΗΣ». Τα ποσά αυτά μεταφέρονται στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ. της οικείας φορολογικής περιόδου και ο φόρος εκροών της αυτοπαράδοσης συμψηφίζεται με το φόρο εισροών ή τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο της περιοδικής δήλωσης. Δηλαδή η ειδική δήλωση υποβάλλεται κατά το χρόνο γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης χωρίς όμως την ταυτόχρονη καταβολή του φόρου. Ο φόρος καταβάλλεται ή συμψηφίζεται με την περιοδική δήλωση ΦΠΑ της οικείας φορολογικής περιόδου όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις αυτοπαράδοσης. Η ειδική δήλωση στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται για να μπορεί να ταυτοποιείται το ακίνητο που αυτοπαραδίδεται και συνεπώς να εξαντλείται γι΄ αυτό η φορολογική υποχρέωση όσον αφορά το ΦΠΑ.
 
Τέλος ως φορολογητέα αξία στις περιπτώσεις αυτές αυτοπαράδοσης, λαμβάνεται το κόστος κατασκευής. Η αξία αυτή αναγράφεται στην ειδική δήλωση που υποβάλλεται για τις αυτοπαραδόσεις ακινήτων και τα δεδομένα της μεταφέρονται στην περιοδική δήλωση της αντίστοιχης φορολογικής περιόδου (σύμφωνα με τα ανωτέρω).
 
Παράδειγμα
 
Εργολάβος αποφασίζει την 2/4/2008 να χρησιμοποιήσει διαμέρισμα οικοδομής της οποίας η άδεια εκδόθηκε την 1/3/2007 και η κατασκευή της ολοκληρώθηκε την 31/3/2008, για κατοικία του ιδίου και της οικογένειάς του. Το κόστος της οικοδομής ανήλθε στο 1.000.000,00 € και η αναλογία του διαμερίσματος επί του οικοπέδου είναι 100 χιλιοστά. Στην περίπτωση αυτή στην ειδική δήλωση ΦΠΑ θα συμπληρώσει στην 3η σελίδα τα ακόλουθα στοιχεία:
 
#matrix#
 
Εν συνεχεία στην περιοδική δήλωση του μηνός Απριλίου θα μεταφέρει τα σχετικά ποσά των 100.000,00 € στον κωδικό 303 και των 19.000,00 € στον κωδικό 333.
 
2.5.2008

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.