Σεμινάρια rss feed

ΔΙΕΘΝΗΣ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ - ΑΠΑΤΗ ΦΠΑ - TAX RULINGS & ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

ΔΙΕΘΝΗΣ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ - ΑΠΑΤΗ ΦΠΑ - TAX RULINGS & ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2019
Κ. Σαββαΐδου Κάτοχος της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, τ. ΓΓΔΕ, ADIT, Δικηγόρος-Φορολογική Σύμβουλος, Κ. Σαββαΐδου Κάτοχος της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, τ. ΓΓΔΕ, ADIT, Δικηγόρος-Φορολογική Σύμβουλος, Β. Αθανασάκη Ερευνήτρια της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Διδάκτωρ Δημοσίου και Φορολογικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ADIT, Δικηγόρος - Φορολογική Σύμβουλος, Δ. Κούνη Δικηγόρος, MSc Business Law, ΜΔΕ Δημόσιο Δίκαιο
ΣΥΣΤΑΣΗ - ΛΥΣΗ & ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΕ - ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ Ν 4548/2018 (ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ)

ΣΥΣΤΑΣΗ - ΛΥΣΗ & ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΕ - ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ Ν 4548/2018 (ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ)

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019
Α. Γεωργαντάς Δικηγόρος, LL.M., Ε. Στυλιανού Δικηγόρος, LL.M.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019
P. Pothos Attorney-at-law, LL.M., Partner at Kyriakides Georgopoulos Law Firm, Λ. Πανέτσος Δικηγόρος, LL.M. (LSE), MSc (Oxon), Συνεργάτης της Δικηγορικής Εταιρίας «Κυριακίδης Γεωργόπουλος», Ε. Δημητροπούλου Δικηγόρος, LL.M., DEA, Εταίρος Δικηγορικής Εταιρίας «Κυριακίδης – Γεωργόπουλος»
CORPORATE FINANCE & LAW (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

CORPORATE FINANCE & LAW (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Δευτέρα & Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2019
Ι. Λιναρίτης Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Υποδιευθυντής Εταιρικών Σχεδιασμών και Μετασχηματισμών στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αθ. Κουλορίδας Δικηγόρος, Λέκτορας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Ντζούφας Δικηγόρος, LL.M. Αστικού Δικαίου, Msc in Banking and Finance Law, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και εταιριών, A. Στάμου Δικηγόρος, LLM, Επικεφαλής Μονάδας Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών
DATA PROTECTION OFFICER 16ο ΤΜΗΜΑ (3 έως 20 Δεκεμβρίου 2019)

DATA PROTECTION OFFICER 16ο ΤΜΗΜΑ (3 έως 20 Δεκεμβρίου 2019)

3 Δεκεμβρίου 2019
Δ. Ζωγραφόπουλος ΔΝ, Δικηγόρος, Ειδικός Επιστήμονας , Δ. Γεωργόπουλος Co-Founder - Managing Partner at Rethink Business Lab, Founding Member DPO Academy, N. Γεωργόπουλος MBA cyRM, Cyber Privacy Risks Advisor / Cromar, Coverholder at Lloyd’s, Founding Member DPO Academy, I. Γιαννακάκης Δικηγόρος, FIP, CIPM, CIPP/E, CIPP/US, CFE, Cert. GDPR P, K. Παπαδάτος Information Security Executive, MSC Infosec, CISSP-ISSMP, CISM, ISO27001 LA, ISO27005 RM, PMP, MBCI, Ν. Λουκάς MSc, PhD, C/DPO, PRINCE2/P, Founder STREAMLINE Training and Consulting, Founding Member DPO Academy
ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019
Γ. Τζίφας Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, Εισηγητής, Συγγραφέας
ΔΙΚΑΙΟ ΙΚΕ ΚΑΙ ΕΠΕ: ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ

ΔΙΚΑΙΟ ΙΚΕ ΚΑΙ ΕΠΕ: ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019
Α. Σπυρίδωνος Δ.Ν., LL.M. (L.S.E.), Δικηγόρος
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Περισσότερα

Eγγραφή Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε δωρεάν το εβδομαδιαίο newsletter του epixeirisi .gr

24 Απριλίου 2008

Ανέγερση κτίσματος σε οικόπεδο κυριότητας τρίτου

Στη Χίο φυσικά πρόσωπα ιδιοκτήτες οικοπέδου κατά τα 3/4 και ταυτόχρονα μοναδικοί εταίροι ομμόρυθμης εταιρείας (το άλλο 1/4 του οικοπέδου ανήκει σε τρίτο άτομο υπάλληλος της εταιρείας και σύζυγος του ενός εταίρου) έχουν εκμισθώσει (μονό με ιδιωτικό συμφωνητικό) το οικόπεδο για 20 έτη στην εταιρεία . Η εταιρεία ανέγειρε κτίριο. Μετά τα 20 έτη το κτίριο θα ανήκει στα φυσικά πρόσωπα. Τα φυσικά πρόσωπα καταχωρούν στην ατομική τους φορολογική δήλωση έντυπο Ε1 το 5% της αξίας του κτιρίου στα έσοδα από ενοίκια. Στα βιβλία της εταιρείας έχουν καταχωρηθεί όλα τα τιμολόγια κατασκευές του κτιρίου και έχει συμψηφιστεί ο ΦΠΑ. Όλα αυτά έχουν γίνει με ιδιωτικό συμφωνητικό που έχει κατατεθεί στην ΔΟΥ. Σε πρόσφατο έλεγχο από φορολογική αρχή ( χωρίς να είναι σίγουροι οι υπάλληλοι της ΥΠΕΕ) μου υπέδειξαν ότι έπρεπε να είχε γίνει συμβολαιογραφικό έγγραφο και μεταγραφή του οικοπέδου στο υποθηκοφυλακείο, ενώ ως προς το εισόδημα δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής : 1) Είχα υποχρέωση να έχω κάνει συμβολαιογραφική πράξη και να το μεταγράψω στο υποθηκοφυλακείο? 2)Επειδή η αξία του ΦΠΑ είναι αρκετά μεγάλη και έχει ήδη εκπέσει κατά 70% φοβάμαι πως εάν δεν είχα δικαίωμα να τα συμψηφίσω θα κληθώ με λογιστικές διαφορές να καταβάλω ένα αρκετά μεγάλο ποσό για ΦΠΑ; Έχω τη δυνατότητα τώρα να κάνω συμβολαιογραφική πράξη με αναδρομική ισχύ και μεταγραφή στο υποθηκοφυλακείο και τι πρόστιμα έχει; θα αποδεχθεί η φορολογική αρχή την μεταγραφή τώρα;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Στην παράγραφο 4, του άρθρου 33 του Ν 2859/2000 ως αγαθά επένδυσης για τον διακανονισμό των εκπτώσεων του ΦΠΑ (εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 33 του Ν 2859/2000) θεωρούνται τα κτίσματα ή κάθε είδους κατασκευές που κατασκευάζονται από υποκείμενη στο φόρο επιχείρηση σε ακίνητο που δεν ανήκει κατά κυριότητα σε αυτήν, πλην όμως έχει τη χρήση του ακινήτου αυτού με οποιαδήποτε έννομη σχέση (μίσθωση, παραχώρηση χρήσης, χρησικτησία κ.λπ.) για χρονικό διάστημα τουλάχιστο εννέα (9) χρόνων. Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1165/1991, οι παραπάνω διατάξεις εφαρμόζονται στις περιπτώσεις κτισμάτων και κατασκευών που ενεργούνται από 1.1.1987 και μετά.
 
Επιπρόσθετα, με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τη Διοίκηση στην ΠΟΛ 1006/1992, η διάρκεια ενάσκησης του δικαιώματος της χρήσης του ακινήτου, αποδεικνύεται με ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο θα πρέπει να φέρει βέβαιη χρονολογία, ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με το καταστατικό του νομικού προσώπου1.
 
Με βάση το άρθρο 618 του ΑΚ υπάρχει υποχρέωση σύνταξης συμβολαίου και  μεταγραφής σε σύμβαση μίσθωσης με διάρκεια μεγαλύτερη των εννέα (9) χρόνων. Εν τούτοις, η υποχρέωση αυτή, δεν καθιστά τη σύμβαση άκυρη ( Εφ Αθ 782/1965).
 
Όπως, επίσης, το άρθρο 77 του Ν 2238/1994 προβλέπει τη θεώρηση της σύμβασης μίσθωσης σε οποιαδήποτε ΔΟΥ μέσα σε 30 ημέρες από τη σύνταξή της. Παρ’ όλα αυτά, οι συναλλασσόμενοι (μισθωτής – εκμισθωτής) μπορούν να «αποκαταστήσουν» την αποδεικτική ισχύ της σύμβασης υποβάλλοντας το έγγραφο της μίσθωσης εκπρόθεσμα. Στην περίπτωση αυτή υπόκεινται σε πρόστιμο που ορίζεται στο άρθρο 4 του Ν 2523/1997.
 
Κατά την άποψή μας, λοιπόν, η έλλειψη τήρησης του προβλεπόμενου τύπου, από μόνη της, δεν καθιστά τη σύμβαση μίσθωσης άκυρη και συνεπώς δε δημιουργεί θέμα αμφισβήτησης της έκπτωσης του ΦΠΑ αγορών – δαπανών που επιβάρυναν την κατασκευή του κτίσματος. Τη θέση αυτή έχει δεχθεί και η Διοίκηση καθώς σε σχετική απόφασή της (1099269/1400/2005) έκρινε ότι η έλλειψη σύμβασης μίσθωσης με συμβολαιογραφικό έγγραφο και μεταγραφή, δε δημιουργεί θέμα έκπτωσης του ΦΠΑ των αγορών – δαπανών που επιβάρυναν την κατασκευή, εφόσον προηγήθηκε η θεώρηση της σύμβασης στη ΔΟΥ. Τέλος, αξίζει να τονίσουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του ανωτέρω δικαιώματος είναι η χρησιμοποίηση του κτίσματος σε φορολογητέες πράξεις (άρθρο 30 του Ν 2859/2000).
 
24.4.2008
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Στην περίπτωση που η παραχώρησης χρήσης του ακινήτου γίνεται από κάποιο εταίρο στην εταιρία κατά τη σύστασή της.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.