ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΜηνιαίο Περιοδικό

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Μηνιαίο Περιοδικό
Ετήσια συνδρομή: 105€

Έντυπο και ψηφιακό

Δικαίωμα 1 ερώτησης το μήνα
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ

3 σεμινάρια στην προνομιακή τιμή των 95€

ή 2 σεμινάρια στην προνομιακή τιμή των 75€

Το περιοδικό ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ δίνει τη δυνατότητα απευθείας υποβολής ερωτημάτων, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες των συνδρομητών του.

Οι συνδρομητές από 7.9.2017 μπορούν να τηλεφωνούν κάθε Πέμπτη, ώρες 12.00μμ -14.00μμ, στο 210 3678812, προκειμένουν να λάβουν απευθείας απάντηση από την επιστημονική ομάδα σε ερωτήματα που δεν χρήζουν ιδιαίτερης επεξεργασίας και μπορούν να απαντηθούν εύκολα. Η δυνατότητα της αποστολής ερωτημάτων μέσω της αντίστοιχης φόρμας παραμένει.

Σεμινάρια rss feed

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ, 26 - 28 Μαρτίου 2018 (Νέο Τμήμα)

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ, 26 - 28 Μαρτίου 2018 (Νέο Τμήμα)

Δευτέρα – Τρίτη - Τετάρτη 26 Μαρτίου 2018
Ιωάννης Καρδίζης Head of Reporting & Controlling, Deloitte Greece, Kωνσταντίνος Ρουμπής Δικηγόρος LL.M. International Taxation, Principal, Tax Services, Deloitte Greece
Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΠολΔ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΕΔΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Ν 4512/2018

Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΠολΔ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΕΔΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Ν 4512/2018

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018
Π. Ρεντούλης Δικηγόρος, ΔΝ, Γ. Ευσταθόπουλος Δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΠ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΛΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΠ

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018
Π. Γιώτης Λογιστής, MBA, Εισηγητής σεμιναρίων
DATA PROTECTION OFFICER (DPO), 8o ΤΜΗΜΑ, 17 Απριλίου έως 17 Μαΐου 2018

DATA PROTECTION OFFICER (DPO), 8o ΤΜΗΜΑ, 17 Απριλίου έως 17 Μαΐου 2018

17 Απριλίου 2018
Δ. Γεωργόπουλος Co-Founder - Managing Partner at Rethink Business Lab, Founding Member DPO Academy, N. Γεωργόπουλος MBA cyRM, Cyber Privacy Risks Advisor / Cromar, Coverholder at Lloyd’s, Founding Member DPO Academy, I. Γιαννακάκης Δικηγόρος, FIP, CIPM, CIPP/E, CIPP/US, CFE, Cert. GDPR P, K. Παπαδάτος Information Security Executive, MSC Infosec, CISSP-ISSMP, CISM, ISO27001 LA, ISO27005 RM, PMP, MBCI
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 2018

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 2018

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018
Ιωάννης Τριανταφύλλου Φοροτεχνικός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων
ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Δευτέρα 14 Μαϊου 2018
Π. Ραπανάκης Οικονομολόγος, Πτυχιούχος Α.Β.Σ.Π, Εργασιακός Σύμβουλος, Αρθρογράφος,
Συγγραφέας - Εισηγητής Σεμιναρίων
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ - ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ -    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν 3869/2010 ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ Ν 4336/2015 ΚΑΙ Ν 4346/2015
Περισσότερα

Eγγραφή Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε δωρεάν το εβδομαδιαίο newsletter του epixeirisi .gr

3 Σεπτεμβρίου 2007

Επωνυμία Ομόρρυθμης Εταιρείας

Με την αποχώρηση, λόγω συνταξιοδότησης, ομορρύθμου εταίρου, το όνομα του οποίου υπάρχει στην επωνυμία της Εταιρείας, είναι απαραίτητη η αλλαγή αυτής; Μπορεί η ΟΕ να συνεχίζει για εμπορικούς λόγους, να έχει την ίδια επωνυμία;
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Η επωνυμία είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει την ΟΕ ως νομικό πρόσωπο. Με απλά λόγια είναι το όνομα με το οποίο η εταιρεία εμφανίζεται στις κάθε είδους συναλλαγές της, και συνεπώς, επιβάλλεται να υπάρχει σαφήνεια στον προσδιορισμό και στο περιεχόμενο αυτού. Στην βιβλιογραφία (Ρόκας, Αντωνόπουλος – Παμπούκης κ.λπ.) αναφέρονται τρεις βασικές αρχές που πρέπει να οριοθετούν την επωνυμία της ΟΕ: η αρχή της αλήθειας, την διάρκειας και της ενότητας. Εξάλλου, το άρθρο 20 του Εμπορικού Νόμου, παραπέμπει σε αυτήν την φιλοσοφία, δεδομένου ότι ορίζει την ΟΕ ως σύμβαση μεταξύ δύο ή περισσότερων, που έχουν σκοπό να «συμπορεύονται υπό επωνυμίαν εταιρικήν…». Η ανάλυση αυτών των τριών αρχών, που πρέπει να διέπουν την ύπαρξη της επωνυμίας, οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα και δίνει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.
 
Αρχή της αλήθειας
 
Η επωνυμία δεν πρέπει να παραπλανά τους συναλλασσόμενους με την Εταιρεία. Να αποδίδει τα χαρακτηριστικά αυτής και να μην περιέχει λέξεις φανταστικές, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε παραβατική συμπεριφορά. Το άρθρο 21 του Εμπορικού Νόμου, αναφέρει ότι σε περίπτωση που δεν ορίζεται επωνυμία στο καταστατικό της ΟΕ, τότε όλα τα ονόματα των εταίρων περιλαμβάνονται σ’ αυτήν. Όταν δε, ορίζεται το όνομα του εταίρου που θα εμφανίζεται στην επωνυμία, τα ονόματα των υπολοίπων, είναι πίσω από την συγκοπτόμενη λέξη «και Σία».
 
Αρχή της ενότητας
 
Αναφέρεται στην εξατομίκευση της ΟΕ υπό την έννοια να εμφανίζεται πάντα, υποχρεωτικά με μια συγκεκριμένη επωνυμία, χωρίς αλλαγές, περικοπές ή συντμήσεις που είναι δυνατόν να δημιουργήσουν αμφιβολίες στις συναλλαγές. Χρήσιμο είναι να αναφέρουμε εδώ, την διαφορά μεταξύ της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου (ο οποίος δεν είναι υποχρεωτικός). Ο διακριτικός τίτλος πρέπει πάντα να ακολουθεί την επωνυμία και σε καμιά περίπτωση να μην αντικαθιστά αυτή.
 
Αρχή της διάρκειας
 
Είναι ίσως η σπουδαιότερη αρχή συγκρότησης της επωνυμίας. Η Ο.Ε., όλα τα χρόνια που συναλλάσσεται κάτω από ένα συγκεκριμένο όνομα, έχει αποκτήσει μια αναγνωρισιμότητα και μια οικονομική ωφέλεια (λόγω της συνεχούς επαφής με τους πελάτες). Έτσι λοιπόν, αρκετές φορές βλέπουμε εταιρείες, να συνεχίζουν με την ίδια επωνυμία, ακόμη και σε περιπτώσεις θανάτου του εταίρου, που το όνομά του εμφανίζεται σ’ αυτήν, ή ακόμη αποχώρησης ή αποκλεισμού του, από την εταιρική σύμβαση. Η σχετική διάταξη, η οποία ισχύει και επιτρέπει την συνέχιση της εταιρείας με την αρχική της επωνυμία, μετά την αποχώρηση ή τον αποκλεισμό ή ακόμη και τον θάνατο εταίρου, το όνομα του οποίου βρίσκεται σ’ αυτήν, είναι το άρθρο 2 του ΝΔ της 28.4.1923 («περί διαρρυθμίσεως διατάξεων περί εταιρειών»), που αναφέρει τα εξής «Αποθανόντος (κατά μείζονα λόγο: αποχωρούντος ή αποκλεισθέντος) εταίρου, δύναται να συνεχισθεί η μέχρι τούδε επωνυμία εμπορικής εταιρείας, ανεξαρτήτως της μεταβολής. Εάν το όνομα του αποθανόντος εταίρου περιέχεται στην επωνυμία, προς συνέχιση αυτής απαιτείται ρητή συναίνεση των κληρονόμων αυτού».
 
Αυτονόητο είναι ότι αυτό θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί και να αναφέρεται στο καταστατικό, εξαρχής.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.