9 Ιουλίου 2020

ΙΔΙΟΧΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΑΠΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

 

Ξενοδοχειακή επιχείρηση με διπλογραφικά βιβλία ιδιοχρησιμοποιεί το ακίνητο της. Αντικειμενική αξία του ακινήτου 600.000 ευρώ. Αποτίμηση ιδιόχρησης 600.000*3%=18000. Oι λογιστικές εγγραφές είναι: 62.04 εις 78.00 με 18000. πως πρέπει να αποτυπωθεί το ποσό της ιδιόχρησης στο έντυπο N ούτως ώστε να συμφωνεί με το άθροισμα των εσόδων-λ/ς 7 αλλά να μην αλλοιώνει τα πραγματικά έσοδα και τον ισολογισμό?

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

 

Σύμφωνα με τις γενικές αρχές για την έκπτωση των επιχειρηματικών δαπανών, προϋπόθεση για την αναγνώριση της δαπάνης αποτελεί και η αναγραφή της στα βιβλία της επιχείρησης. Σύμφωνα με τα Ε.Λ.Π. (Ν.4308/2014) τα βιβλία της επιχείρησης περιλαμβάνουν τη λογιστική βάση των λογαριασμών και τη φορολογική. Στη φορολογική βάση των λογαριασμών παρακολουθούνται οι λογαριασμοί σύμφωνα με τις προβλέψεις της φορολογικής νομοθεσίας. Η υποχρέωση αναγραφής της δαπάνης – ιδιόχρησης αποτελεί φορολογική υποχρέωση, το δε ποσό αυτής καθορίζεται διοικητικά και δεν έχει σχέση με πραγματική δαπάνη της επιχείρησης. Για αυτό το λόγο δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εγγραφής στη λογιστική βάση. Επομένως, η επιχείρηση δύναται να προβεί σε καταχώριση τόσο του τεκμαρτού εσόδου, όσο και του τεκμαρτού εξόδου σε λογαριασμούς με λογιστική βάση 0 (μηδέν) και φορολογική βάση το ποσό που προκύπτει από τη φορολογική νομοθεσία (άρθρο 39, Ν. 4172/2013). Τονίζεται ότι η παρακολούθηση της λογιστικής και φορολογικής βάσης (κατά περίπτωση) δύναται να γίνεται με οποιοδήποτε πρόσφορο και ασφαλή τρόπο, ώστε να μπορούν να εξαχθούν οι απαραίτητες πληροφορίες για τη σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, τη σύνταξη των φορολογικών δηλώσεων, και τη διασφάλιση της δυνατότητας διενέργειας ελέγχων (Πολ. 1003/2014).

 

Εναλλακτικά, σύμφωνα με την γνωμοδότηση του ΣΛΟΤ 1239/2016, προκειμένου να υλοποιηθεί η απαίτηση του νόμου για εγγραφή στα βιβλία (βλ. περ. γ, άρθρο 22, του ΚΦΕ) η επιχείρηση μπορεί να προβαίνει σε χρέωση υπολογαριασμού τεκμαρτού εξόδου των ενοικίων (του κωδ. 62.04 στο σχέδιο λογαριασμών του ΕΓΛΣ ή του 64.05 στα ΕΛΠ), με πίστωση του λογαριασμού του τεκμαρτού εσόδου (υπολογαριασμός του κωδ. 75 στο σχέδιο λογαριασμών του ΕΓΛΣ ή του 71.04 στα ΕΛΠ). Οι σχετικοί λογαριασμοί ωστόσο απαλείφονται για σκοπούς σύνταξης των λογιστικών καταστάσεων, δηλαδή δεν προσαυξάνουν αντίστοιχα τα σχετικά έσοδα και έξοδα. Σημειώνεται τέλος ότι το τεκμαρτό μίσθωμα από ιδιόχρηση που λογίζεται ως εισόδημα για την επιχείρηση (άρθρα 39 και 47, του ΚΦΕ), θα συμπληρωθεί απευθείας στον κωδ. 210 του εντύπου Ν.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.