13 Ιανουαρίου 2020

ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ

Έστω λογιστική ζημιά 200.000€ (κωδ. 117, εντύπου Ν) και ζημιά προηγούμενης χρήσης 50.000€. Έχουν σχηματιστεί από προηγούμενες χρήσεις αφορολόγητα έσοδα του N. 2238/1994 300.000€, τα οποία έχουν φορολογηθεί κατ' εφαρμογή των παρ.12, 13, άρθρο 72 του 4172/2013. Πώς θα συμπληρωθεί το έντυπο Ν σε περίπτωση που η επιχείρηση θέλει να διανείμει αυτό το ποσό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

 

Με την υπαγωγή του αφορολόγητου αποθεματικού στις διατάξεις των παρ. 12 και 13, του άρθρου 72, του ΚΦΕ και την συνακόλουθη αυτοτελή του φορολόγηση, η εταιρεία δύναται να παρακολουθεί το ως άνω ποσό σε ειδικό λογαριασμό αποθεματικού μετά την αφαίρεση του φόρου που καταβλήθηκε. Το υπόψη αποθεματικό μπορεί να διανεμηθεί ή να κεφαλαιοποιηθεί ή να εξαχθεί στο εξωτερικό, όταν πρόκειται για μόνιμες εγκαταστάσεις αλλοδαπών επιχειρήσεων, χωρίς καμία άλλη φορολογική επιβάρυνση, μη εφαρμοζομένων των διατάξεων περί φορολόγησης μερισμάτων του άρθρου 64, του ΚΦΕ (βλ. και Πολ. 1143/2014).  

Το επίμαχο ποσό θα συμπληρωθεί στον κωδ. 384 του εντύπου Ν της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος διανομής του καθώς δεν υπόκειται σε φορολογία με τις γενικές διατάξεις του άρθρου 58, του ΚΦΕ.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω έχουν εφαρμογή με επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 159, του Ν. 4548/2018[1], περί του Δικαίου των ΑΕ (ισχύς από 1/1/2019).

 



[1]Οι σχετικές διατάξεις έχουν ως εξής:

1.Με την επιφύλαξη των διατάξεων για τη μείωση του κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε διανομή στους μετόχους, εφόσον, κατά την ημερομηνία λήξης της τελευταίας χρήσης, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας (καθαρή θέση), όπως προσδιορίζονται στο νόμο, είναι ή, ύστερα από τη διανομή αυτή, θα γίνει κατώτερο από το ποσό του κεφαλαίου, προσαυξημένου με: (α) τα αποθεματικά, των οποίων η διανομή απαγορεύεται από το νόμο ή το καταστατικό, (β) τα λοιπά πιστωτικά κονδύλια της καθαρής θέσης, τα οποία δεν επιτρέπεται να διανεμηθούν, και (γ) τα ποσά των πιστωτικών κονδυλίων της κατάστασης αποτελεσμάτων, που δεν αποτελούν πραγματοποιημένα κέρδη. Το ποσό του κεφαλαίου που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο μειώνεται κατά το ποσό του κεφαλαίου που έχει καλυφθεί αλλά δεν έχει καταβληθεί, όταν το τελευταίο δεν εμφανίζεται στο ενεργητικό του ισολογισμού.         

2. Το ποσό που διανέμεται στους μετόχους δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των αποτελεσμάτων της τελευταίας χρήσης που έχει λήξει, προσαυξημένο με τα κέρδη, τα οποία προέρχονται από προηγούμενες χρήσεις και δεν έχουν διατεθεί, και τα αποθεματικά για τα οποία επιτρέπεται και αποφασίστηκε από τη γενική συνέλευση η διανομή τους, και μειωμένο: (α) κατά το ποσό των πιστωτικών κονδυλίων της κατάστασης αποτελεσμάτων, που δεν αποτελούν πραγματοποιημένα κέρδη, (β) κατά το ποσό των ζημιών προηγούμενων χρήσεων και (γ) κατά τα ποσά που επιβάλλεται να διατεθούν για το σχηματισμό αποθεματικών, σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό.

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.