6 Νοεμβρίου 2019

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39Α ΤΟΥ ΦΠΑ

Για την απαλλαγή ΦΠΑ με το άρθρο 39α για κινητά, κ.λπ. θα πρέπει να μπαίνουμε σε κάποια εφαρμογή της ΑΑΔΕ να βλέπουμε ότι ο δικαιούχος  είναι ενταγμένος στο ΦΠΑ π.χ. Αναζήτηση Βασικών Στοιχείων Μητρώου Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ ή απλά ζητάμε φωτοτυπία μητρώου που φαίνεται ότι είναι στο κανονικό καθεστώς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Για την ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 39α του Ν. 2859/2000, η διοίκηση εξέδωσε την Πολ. 1150/2017. Με βάση των ανωτέρω απόφαση:

Για την επιβεβαίωση της ιδιότητας του υποκείμενου και του δικαιώματος έκπτωσης του αγοραστή, δηλαδή ότι είναι ενταγμένος στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., ο πωλητής έχει υποχρέωση να ζητά από τον αγοραστή κάθε πρόσφορο αποδεικτικό στοιχείο (π.χ. η εκτύπωση των «στοιχείων μητρώου» του, από την εφαρμογή «προσωποποιημένη πληροφόρηση» στο σύστημα «TAXISnet» με ημερομηνία εκτύπωσης την προηγούμενη της συναλλαγής) και να ελέγχει τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας αυτού ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση του συστήματος από πρόσωπα που δεν είναι υποκείμενα με δικαίωμα έκπτωσης (π.χ. ιδιώτες). Οι εκπρόσωποι των υποκειμένων/αγοραστών προσκομίζουν κάθε πρόσφορο μέσο για να αποδείξουν την νομιμοποίηση αυτών για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας του πωλητή θα πρέπει να επιβαρύνεται το φορολογικό στοιχείο με Φ.Π.Α..

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και για συναλλαγές κάτω των πεντακοσίων ευρώ (500,00€) συνιστάται η εξόφληση των συναλλαγών μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων ή μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στα οποία θα μπορεί να ταυτοποιηθεί ότι το πρόσωπο που εξοφλεί τη συναλλαγή είναι ο υποκείμενος στο φόρο αγοραστής προς τον οποίο έχει εκδοθεί το φορολογικό στοιχείο.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η υποχρέωση του πωλητή για διασταύρωση του καθεστώτος ΦΠΑ του αγοραστή μπορεί να εκπληρωθεί και με την λήψη εκτύπωσης από το σύστημα taxisnet μέσω της «προσωποποιημένης πληροφόρησης» με ημερομηνία την προηγούμενη της της αγοράς. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα προσεχώς αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σχετική εφαρμογή της ΓΓΠΣ για την επιβεβαίωση της ιδιότητας του «αγοραστή» σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του άρθρου 39α του ΦΠΑ. Με την έναρξη της παραγωγική λειτουργίας της εν λόγω εφαρμογής δεν θα είναι απαραίτητη και  συλλογή στοιχείων από τον πωλητή για την πιστοποίηση της ταυτότητας του αγοραστή.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.