Σεμινάρια rss feed

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019
Δ. Πάσσιου Δικηγόρος, Εταίρος της δικηγορικής εταιρίας «Saplegal - Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες»
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ - Ι

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥΣ - Ι

Παρασκευή - Δευτέρα - Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019
Ιωάννης Καρδίζης Head of Reporting & Controlling, Deloitte Greece, Kωνσταντίνος Ρουμπής Δικηγόρος LL.M. International Taxation, Partner, Tax Services, Deloitte Greece
Η ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Ν 4548/2018 (ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ)

Η ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Ν 4548/2018 (ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ)

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019
Ε. Δρυλλεράκης Δικηγόρος, Κ. Γιαννίκας Δικηγόρος, Ι. Δρυλλεράκης Δικηγόρος
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019
Π. Γιώτης Λογιστής, MBA, Εισηγητής σεμιναρίων
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ & ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΕ ΤΟΥ Ν 4548/2018 (ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ & ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΕ ΤΟΥ Ν 4548/2018 (ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ)

Τρίτη & Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2019
Α. Σπυρίδωνος Δ.Ν., LL.M. (L.S.E.), Δικηγόρος, Θ. Μαλτζής Λογιστής Φοροτεχνικός, MSc, Εταίρος & Διευθύνων Σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρίας «Μαλτζής Φορολογιστική»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ - ΑΠΑΤΗ ΦΠΑ - TAX RULINGS & ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

ΔΙΕΘΝΗΣ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ - ΑΠΑΤΗ ΦΠΑ - TAX RULINGS & ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2019
Κ. Σαββαΐδου Κάτοχος της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, τ. ΓΓΔΕ, ADIT, Δικηγόρος-Φορολογική Σύμβουλος, Κ. Σαββαΐδου Κάτοχος της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, τ. ΓΓΔΕ, ADIT, Δικηγόρος-Φορολογική Σύμβουλος, Β. Αθανασάκη Ερευνήτρια της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Διδάκτωρ Δημοσίου και Φορολογικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ADIT, Δικηγόρος - Φορολογική Σύμβουλος, Δ. Κούνη Δικηγόρος, MSc Business Law, ΜΔΕ Δημόσιο Δίκαιο
ΣΥΣΤΑΣΗ - ΛΥΣΗ & ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΕ - ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ Ν 4548/2018 (ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ)

ΣΥΣΤΑΣΗ - ΛΥΣΗ & ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΕ - ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ Ν 4548/2018 (ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ)

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019
Α. Γεωργαντάς Δικηγόρος, LL.M., Ε. Στυλιανού Δικηγόρος, LL.M.
Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΕ ΥΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ Ν 4548/2018 & ΣΤΗΝ ΕΠΕ, ΙΚΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Περισσότερα

Eγγραφή Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε δωρεάν το εβδομαδιαίο newsletter του epixeirisi .gr

10 Ιουνίου 2019

Εξόφληση τιμολογίου σε λογαριασμό τρίτου - λογιστικές εγγραφές

Μεταφορική εταιρεία εκτελεί έργο μεταφοράς για εταιρεία του Δημοσίου. Κάποιους μήνες η μεταφορική καλεί και συνεργαζόμενα αυτοκίνητα για ενίσχυση του στόλου. Η συνεργαζόμενη επιχείρηση εκδίδει τιμολόγιο χωρίς ΦΠΑ, η μεταφορική εταιρεία δεν κάνει αντικατάσταση του τιμολογίου (ώστε να στείλει δικό της τιμολόγιο) και το προωθεί στη δημόσια επιχείρηση. Η τελευταία με τη σειρά της εξοφλεί τα τιμολόγια όλων των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων με την κατάθεση των σχετικών ποσών σε λογαριασμό της μεταφορικής.

Πώς θα απεικονισθούν οι σχετικές συναλλαγές στα βιβλία της μεταφορικής.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Καταρχήν, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι από τα δεδομένα του ερωτήματος δεν προκύπτει ο λόγος για τον οποίο η συνεργαζόμενη επιχείρηση εκδίδει τιμολόγιο με απαλλαγή του ΦΠΑ (λ.χ. ενδέχεται να εντάσσεται στο καθεστώς μικρών επιχειρήσεων του άρθρου 39, του κώδικά ΦΠΑ;).

(Α) Με την υπόθεση ότι τα συνεργαζόμενα αυτοκίνητα εκδίδουν τα τιμολόγια προς την μεταφορική εταιρεία, υπό την έννοια ότι η τελευταία έχει αναλάβει το έργο, είναι σαφές ότι πρόκειται για παροχή υπηρεσίας προς αυτήν.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ερώτημα, η μεταφορική εταιρεία δέχεται υπηρεσίες από τα συνεργαζόμενα αυτοκίνητα. Κατ αρχάς, βάσει σύμβασης με την εταιρεία του Δημοσίου, θα χρεώνει τον λογαριασμό 30. «Πελάτες» (αναλυτικός: η εταιρεία του Δημοσίου, ή μέσα από την εμπορική διαχείριση) και θα πιστώνει το δημιουργούμενο έσοδο (ομάδα 7) και τον αντίστοιχο υπολογαριασμό του ΦΠΑ εκροών. Ακολούθως, οι υπηρεσίες που δέχεται από τα συνεργαζόμενα αυτοκίνητα, συνιστούν έξοδα για την μεταφορική εταιρεία. Προφανώς, τα τιμολόγια των συνεργαζόμενων εκδίδονται στην επωνυμία της μεταφορικής, συνεπώς θα χρεώνεται λογαριασμός σχετικής δαπάνης και θα πιστώνεται ο λογαριασμός 50 «Προμηθευτές», με σχετική ανάλυση των συνεργαζόμενων αυτοκινήτων, ανά οντότητα.

Η μεταφορική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να διατηρεί ιδιαίτερο «αρχείο», με τα αντίγραφα των τιμολόγιων των συνεργαζόμενων, αφού τα προωθεί προς την εταιρεία του Δημοσίου.

(Β) Στην περίπτωση κατά την οποία τα τιμολόγια των συνεργαζόμενων αυτοκινήτων εκδίδονται προς την εταιρεία του Δημοσίου, ενώ η εξόφλησή τους γίνεται με κατάθεση των σχετικών ποσών σε λογαριασμό της μεταφορικής εταιρείας, προκύπτει το ζήτημα είσπραξης για λογαριασμό τρίτου. Περαιτέρω, η είσπραξη ή η καταβολή αμοιβής για λογαριασμό τρίτου δεν απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία μολονότι μπορεί να προκαλέσει δυσχέρειες στον έλεγχο των συναλλαγών και την λογιστική τους απεικόνιση. Μάλιστα, όσον αφορά την έκπτωση των δαπανών, από τις διατάξεις της παρ. 1β, του άρθρου 23, του ΚΦΕ, η καταβολή μέσω τραπεζικού λογαριασμού δαπάνης 500 ευρώ και άνω, μπορεί γίνεται και σε τραπεζικό λογαριασμό τρίτου προς συμψηφισμό αμοιβαίων απαιτήσεων (βλ. Πολ. 1055/2016).

Σημειώνεται ότι οι διατάξεις των ΕΛΠ (Ν. 4308/2014) δεν προβλέπουν ιδιαίτερους λογαριασμούς για την παρακολούθηση των συναλλαγών (έσοδα και έξοδα) τρίτων.

Συνεπώς, κατά την δεύτερη αυτή περίπτωση, η μεταφορική εταιρεία μπορεί να καταχωρίζει ποσά που εισπράττει για λογαριασμό άλλης επιχείρησης σε πίστωση του λογαριασμού 53.06 «Άλλες υποχρεώσεις προς μη συνδεδεμένες οντότητες» και χρέωση του σχετικού λογαριασμού 38.02 «Καταθέσεις όψεως». Εν συνεχεία, ακολουθείται η αντίστροφη καταχώριση με την απόδοση της εισπραχθείσας αμοιβής στην συνεργαζόμενη μεταφορική επιχείρηση.

Σημειώνεται ότι οι λογαριασμοί της ομάδας 53 παρακολουθούνται σε έσχατο ατομικό επίπεδο ή στο απαιτούμενο κατά περίπτωση επίπεδο ανάλυσης (βλ. Παράρτημα Γ, Ν. 4308/2014).

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.