20 Μαϊου 2019

Καταχώριση παγίων περιουσιακών στοιχείων

Επιχείρηση έκανε αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα ψηφιακό βήμα. Οι επιχορηγούμενες δαπάνες είναι hardware όπως Η/Υ, εκτυπωτές, UPS κ.λπ. Επίσης, στο πρόγραμμα υπάρχουν δαπάνες λογισμικού που ενσωματώνονται στο hardware, αλλά και λογισμικό πού είναι ξεχωριστό όπως π.χ. πρόγραμμα διαχείρισης συντήρησης Φ.Ι.Χ, μηχανημάτων κλπ., πρόγραμμα CRM. Επίσης, υπάρχουν δαπάνες όπως διαφήμιση στο Internet, υπηρεσίες εκπαίδευσης σε pc καθώς και την αμοιβή του μελετητή. Θα ήθελα την άποψή σας για τους λογαριασμούς ΕΓΛΣ που θα καταχωρισθούν, καθώς και υποχρεώσεις στο μητρώο παγίων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Από τις δαπάνες που αναφέρετε αρχικά θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που αφορούν πάγια και εκείνων που αποτελούν έξοδα χρήσης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις γενικές αρχές της λογιστικής, ενσώματα ή άυλα (λ.χ. δικαιώματα χρήσης λογισμικού) πάγια χαρακτηρίζονται τα στοιχεία εκείνα που υπόκεινται σε διαρκή εκμετάλλευση από την οποία η οντότητα προσδοκά μελλοντικά οικονομικά οφέλη. Επομένως, οι Η/Υ καθώς και τα λοιπά περιφερειακά υλικά τους αποτελούν ενσώματα πάγια τα οποία θα πρέπει να καταχωρισθούν σε λογαριασμούς της ομάδας 15 – Λοιπός εξοπλισμός του σχεδίου λογαριασμών που προτείνεται από τα ΕΛΠ (Ν. 4308/2014).  Αντίστοιχα, τα άυλα περιουσιακά στοιχεία μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το λογισμικό θα καταχωρισθούν σε λογαριασμούς της ομάδας 18.03 –  Λοιπά Άυλα.

Αντίθετα, οι δαπάνες διαφήμισης και οι λοιπές υπηρεσίες αποτελούν έξοδα χρήσης που θα πρέπει να καταχωρίζονται στην ομάδα 64 – Διάφορα λειτουργικά έξοδα. Ειδικότερα, στον λογ. 64.10 προβλέπεται η καταχώριση των εξόδων διαφήμισης και προβολής, ενώ στον λογ. 64.01 καταχωρίζονται οι αμοιβές για υπηρεσίες γενικά, με διάκριση σε συνδεδεμένες και μη οντότητες (κατά την έννοια του άρθρου 2, του ΚΦΕ).

Υπενθυμίζεται ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις καταχωρίζονται στα λογιστικά βιβλία της οντότητας ως υποχρεώσεις.

Περαιτέρω, βάσει της παρ. 2, του άρθρου 4, των ΕΛΠ, κάθε οντότητα θα πρέπει να τηρεί αρχείο ενσώματων και άυλων πάγιων περιουσιακών στοιχείων: «Στο αρχείο αυτό, με τήρηση αναλυτικής μερίδας, παρακολουθείται η αξία κτήσης κατά την αρχική αναγνώριση, καθώς και κάθε επακόλουθη μεταβολή, δηλαδή προσθήκη, αναπροσαρμογή, απομείωση, διαγραφή και απόσβεση επί του παγίου, με ένδειξη των σωρευτικών ποσών και των ποσών που αφορούν την περίοδο αναφοράς. Στο αρχείο αυτό παρακολουθούνται και τα πλήρως αποσβεσμένα πάγια τα οποία εξακολουθούν να πληρούν τον ορισμό του παγίου περιουσιακού στοιχείου, είτε εξακολουθούν να είναι σε λειτουργία είτε όχι».

Για την διενέργεια των αποσβέσεων των επιχορηγουμένων παγίων και δαπανών, παραπέμπουμε σε προηγούμενες απαντήσεις στο ΒΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.