14 Μαϊου 2019

Φορολογικός χειρισμός ομαδικού ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συμβολαίου

Ανώνυμη εταιρεία προτίθεται να συνάψει σύμβαση για ένα ομαδικό ασφαλιστήριο συνταξιοδοτικό όπου ορίζεται ότι θα καταβάλει ποσό κάθε χρόνο για λογαριασμό των μελών του Δ.Σ. αμοιβές εγκεκριμένες από την Γ.Σ., καθώς και για τρία στελέχη της εταιρείας που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η ανωτέρω σύμβαση προβλέπει ότι το κεφάλαιο από τις περιοδικές καταβολές πλέον την απόδοση που θα υπάρχει θα το αποκομίζει το μέλος Δ.Σ./στέλεχος μετά την πάροδο συγκεκριμένης περιόδου ή με την αποχώρηση.

1) Το κόστος του συμβολαίου θεωρείται παροχή σε είδος για πρόσωπα που ορίζονται ως δικαιούχοι;

2) Φορολογικά εκπίπτει;

 

Απάντηση:

Από σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, συνηθίζεται να παρέχεται η δυνατότητα, στα στελέχη τους (μέλη ΔΣ, διαχειριστές ή εργαζόμενοι), να συμμετέχουν σε ομαδικά ασφαλιστήρια συνταξιοδοτικά προγράμματα. Τα προγράμματα αυτά προβλέπουν την καταβολή ασφαλίστρων, τόσο από τον εργοδότη όσο και από τους συμμετέχοντες, και ακολούθως, την λήψη ενός ποσού ασφαλίσματος, κατά το τέλος του προγράμματος, είτε εφάπαξ είτε με την μορφή περιοδικώς καταβαλλόμενης σύνταξης.

Σύμφωνα με τον ΚΦΕ (Ν 4172/2013, περ. ι, παρ. 1, άρθρο 14), τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται από τον εργοδότη ή από τον εργαζόμενο κ.λπ., για λογαριασμό του, στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων, εξαιρούνται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία, άρα και από τις παροχές σε είδος. Υπό την έννοια αυτή, τα ποσά που καταβάλλονται στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων, δεν φορολογούνται ως μισθός για τον εργαζόμενο κατά τον χρόνο σχηματισμού τους. Κατά την γνώμη μας, αυτό ισχύει και για τα μέλη ΔΣ, διαχειριστές κ.λπ.

Αντιθέτως, θα προκύψει αυτοτελής φορολόγηση κατά τον χρόνο λήξης του συνταξιοδοτικού προγράμματος, όταν δηλαδή ο εργαζόμενος θα εισπράξει, από την ασφαλιστική εταιρεία, το ασφάλισμα είτε εφάπαξ είτε ως περιοδική σύνταξη (περ. ε, παρ. 1, άρθρο 64 του ΚΦΕ).

Ο αυτοτελής φόρος υπολογίζεται, ως εξής:

α) Σε 15% για κάθε περιοδικά καταβαλλόμενη παροχή.
β) Σε 10% για εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή μέχρι 40.000 ευρώ.
γ) Σε 20% για εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή κατά το μέρος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Οι παραπάνω συντελεστές προσαυξάνονται κατά 50% σε περίπτωση είσπραξης από τον δικαιούχο ποσού πρόωρης εξαγοράς (δηλαδή, πριν από την λήξη του συμβολαίου). Δεν θεωρείται πρόωρη εξαγορά κάθε καταβολή που πραγματοποιείται σε εργαζόμενο, ο οποίος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του, καθώς και κάθε καταβολή που γίνεται χωρίς την βούληση του εργαζομένου, όπως σε περίπτωση απόλυσής του ή πτώχευσης του εργοδότη. Αντιθέτως, η είσπραξη του ασφαλίσματος, λόγω οικειοθελούς αποχώρησης του εργαζομένου από την επιχείρηση (εφόσον δεν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις) συνιστά περίπτωση πρόωρης εξαγοράς.

Σημειώνεται ότι ο φόρος παρακρατείται κατά την πληρωμή του ασφαλίσματος από την ασφαλιστική εταιρεία και εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση για τον δικαιούχο. Υπολογίζεται, ωστόσο, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ΚΦΕ, κατά την εκκαθάριση του φόρου. Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους δικαιούχους, εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου και είσπραξης του ποσού του ασφαλίσματος από τους κληρονόμους του, η παραπάνω παροχή, υπόκειται στις διατάξεις περί φορολογίας κληρονομιών.

Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας, από την Φορολογική Διοίκηση έχει διευκρινιστεί, ότι όποια δαπάνη χαρακτηρίζεται ως παροχή σε είδος με βάση το άρθρο 13 του ΚΦΕ και φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, θεωρείται ότι πραγματοποιείται προς το συμφέρον της επιχείρησης (περ. α, άρθρο 22) και εκπίπτει ως έξοδο μισθοδοσίας, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις των περιπτώσεων β και γ του ως άνω άρθρου 22. Λοιπές δαπάνες που δεν εμπίπτουν στην έννοια των παροχών σε είδος, όπως είναι τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων,  εκπίπτουν υπό το πρίσμα των διατάξεων άρθρου 22 του ΚΦΕ (Πολ. 1113/2015).
 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.