1 Απριλίου 2019

Δωρεάν παραχώρηση χώρου από νομικό πρόσωπο σε σωματείο ως επαγγελματική έδρα

Νομικό πρόσωπο έχει στην κατοχή του Ιδιόκτητο γραφείο 57 τ.μ. το οποίο δηλώνει ως επαγγελματική έδρα. Μέρος του χώρου αυτού 8 τ.μ. το παραχωρεί δωρεάν σε σωματείο για τη δήλωση της έδρας του. Τί θα δηλώσει το Ν.Π. στο Ε2 ως τεκμαρτό εισόδημα, το σύνολο της αντικειμενικής αξίας ή το ποσό επί του ποσοστού των τ.μ. που παραχωρεί και ποιες οι λογιστικές εγγραφές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Καταρχάς, πρέπει να σημειώσουμε, ότι  κατά τον προσδιορισμό τεκμαρτού εισοδήματος από την ιδιόχρηση ακινήτου, είναι απαραίτητο να διενεργηθούν λογιστικές εγγραφές. Ωστόσο, οι λογαριασμοί που θα κινηθούν για την απεικόνιση, τόσο του τεκμαρτού εξόδου (χρέωση), όσο και του τεκμαρτού εσόδου (πίστωση) από την ιδιόχρηση, δεν θα εμφανιστούν στην κατάσταση αποτελεσμάτων. Εφιστούμε την προσοχή σας στον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος από την ιδιόχρηση, το οποίο συνίσταται στο 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι αντικειμενική αξία αυτή επί της οποίας υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ. Αντικειμενική αξία είναι αυτή που υπολογίζεται κατά την μεταβίβαση του ακινήτου.

Υπό την έννοια αυτή,  τα σχετικά ποσά εισοδήματος καταχωρίζονται αποκλειστικά στη φορολογική βάση του λογαριασμού λ.χ. «τεκμαρτό έξοδο ιδιόχρησης και δωρεάν παραχώρησης», οι οποίοι θα πρέπει να παρουσιάζουν λογιστική βάση ίση με το μηδέν.

Εν συνεχεία, είναι προφανές ότι στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να γίνει επιμερισμός του εισοδήματος, ανάλογος της επιφάνειας που ιδιοχρησιμοποιείται και της επιφάνειας που έχει παραχωρηθεί δωρεάν. Τα ανωτέρω ποσά θα απεικονισθούν στο έντυπο Ε2 του νομικού προσώπου, καθώς και στο έντυπο Ε3 ως ασυνήθη έσοδα και έξοδα, αντίστοιχα.

Συνεπώς, ενώ θα υπολογιστεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου για το σύνολο της επιφανείας του (57 τ.μ.), εν συνεχεία θα διενεργηθεί η εγγραφή για την ιδιόχρηση, μόνο για τα 49/57 αυτής. Η αξία:  8/57 χ [αντικειμενική αξία ακινήτου], θα καταχωριστεί ως έσοδο από επιχειρηματική δραστηριότητα στην φορολογική βάση.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.