27 Μαρτίου 2019

Απόδειξη επιστροφής λόγω έκπτωσης σε πελάτη λιανικής

Φαρμακείο εκδίδει αρχική απόδειξη σε πελάτη λιανικής όταν παραλαμβάνει τα φάρμακα. Εκ των υστέρων ο πελάτης προσκομίζει την συνταγή από τον Ιατρό και επιθυμεί την επιστροφή των χρημάτων (της συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ). Έχοντας ως στόχο την αποφυγή διπλής φορολόγησης, καθότι το φαρμακείο εκδίδει τιμολόγιο πώλησης προς τον ΕΟΠΥΥ για την δική του συμμετοχή, επιτρέπεται από τα ΕΛΠ η έκδοση απόδειξη επιστροφής λόγω έκπτωσης με τα στοιχεία του πελάτη και  τον αριθμό της συνταγής να αναγράφεται στο εκδιδόμενο φορολογικό στοιχείο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Από τις διατάξεις των ΕΛΠ επιτρέπεται η έκδοση πιστωτικού στοιχείου λιανικής απόδειξης για εκπτώσεις, επιστροφές ή άλλες διαφορές που διαπιστώνονται σε μεταγενέστερο χρόνο (παρ. 4, του άρθρου 12). Μάλιστα, καθιερώνεται η υποχρέωση τήρησης αρχείου από τον πωλητή για κάθε εκδιδόμενο πιστωτικό στοιχείο λιανικής πώλησης αξίας άνω των 50 ευρώ. Στο αρχείο αυτό καταχωρίζεται το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του πελάτη. Αντί της τήρησης ιδιαίτερου αρχείου επιστροφών και εκπτώσεων λιανικής, ο πωλητής δύναται να αναγράφει τις πληροφορίες αυτές στα εκδιδόμενα πιστωτικά στοιχεία (Πολ. 1003/2014).

Από τα δεδομένα του ερωτήματος γίνεται αντιληπτό ότι ο πελάτης του φαρμακείου προσκομίζει εκ των υστέρων την συνταγή του ιατρού για το συγκεκριμένο φάρμακο που αγόρασε και ζητά την επιστροφή του ποσού που καλύπτει ο ασφαλιστικός του φορέας (ΕΟΠΥΥ). Στην προκειμένη περίπτωση θεωρούμε ότι είναι δυνατή η έκδοση πιστωτικής απόδειξης λόγω έκπτωσης του ποσού που η επιχείρηση (φαρμακείο) θα εισπράξει από τον ΕΟΠΥΥ με έκδοση χωριστού τιμολογίου και λόγω της σύμβασης που έχει συνάψει με τον φορέα.

Ωστόσο, εκφράζουμε την επιφύλαξή μας αναφορικά με την ορθή εφαρμογή της διαδικασίας πώλησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους, βάσει των όρων της σύμβασης του φαρμακείου με τον ΕΟΠΥΥ.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.