5 Μαρτίου 2019

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΙΚΕ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΜΙΣΘΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών κομμωτηρίου νομικής μορφής ΙΚΕ, υπάρχουν 7 διαχειριστές και κεφαλαιακοί εταίροι με τον ένα να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στο κεφάλαιο της εταιρείας και τους υπόλοιπους να έχουν ποσοστό 1% ή 2% και όλοι ενώ εργάζονται ως κομμωτές αμείβονται με αμοιβές διαχείρισης και ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ). Σε περίπτωση ελέγχου, εγκυμονεί ο κίνδυνος να θεωρηθεί ως εξαρτημένη εργασία και να έχουν τις προβλεπόμενες συνέπειες περί ανασφάλιστης εργασίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Από τις διατάξεις των άρθρων 38 και 39 του Ν 4387/2016, προκύπτει ότι κάθε φυσικό πρόσωπο οφείλει να ασφαλίζεται στον ΕΦΚΑ ανάλογα με τις ιδιότητες ή τις δραστηριότητες που ασκεί (βλ. και Εγκ. ΕΦΚΑ 1/2017). Για παράδειγμα ένας μισθωτός θα ασφαλιστεί για υπηρεσίες που παρέχει στον εργοδότη του βάσει των διατάξεων του άρθρου 38, του ως άνω νόμου, ενώ αν συμμετέχει παράλληλα και σε ΙΚΕ ως διαχειριστής θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές και βάσει των διατάξεων του άρθρου 39 ως μη μισθωτός. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η ασφάλιση ενός προσώπου για μία δραστηριότητα δεν τον εξαιρεί από την καταβολή εισφορών για άλλες δραστηριότητες που ενδεχομένως ασκεί και του αποφέρουν εισόδημα.

 

Στην προκειμένη περίπτωση τα μέλη της ΙΚΕ ασφαλίζονται για την ιδιότητα του διαχειριστή ενώ οι εισφορές τους υπολογίζονται επί της αμοιβής που λαμβάνουν για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες διαχείρισης που παρέχουν. Εφόσον τα πρόσωπα αυτά παρέχουν και υπηρεσίες κομμωτικής για λογαριασμό της εταιρείας είναι προφανές ότι θα πρέπει να ασφαλισθούν για την εν λόγω δραστηριότητα και ως μισθωτοί σύμφωνα με το άρθρο 38. Τα ανωτέρω θα εφαρμοστούν με την προϋπόθεση ότι τα μέλη της εταιρείας λειτουργούν και ως εργαζόμενοι αυτής, στο πλαίσιο σύμβασης εξαρτημένης εργασίας.

 

Σημειώνεται ότι η ύπαρξη ή μη εξαρτημένης σχέσης εργασίας είναι συνάρτηση των πραγματικών συνθηκών που διέπουν την εργασιακή σχέση (ΑΠ 946/2005). Ειδικότερα, ο καθορισμός του τόπου, του χρόνου και του τρόπου άσκησης της εργασίας αποτελούν σύμφωνα με την δικαστική νομολογία στοιχεία που τεκμηριώνουν τη σχέση εξαρτημένης εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι η παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και η επακόλουθη αμοιβή του διαχειριστή, δεν δικαιολογούν την παροχή εργασίας που σχετίζεται με το αντικείμενο της εταιρείας. Δηλαδή ο διαχειριστής της ΙΚΕ, δεν νομιμοποιείται, εξ αυτού του λόγου, να εργάζεται παρέχων υπηρεσίες δραστηριότητας του νομικού προσώπου. Αυτό μπορεί να γίνεται αν υπάρχει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. ή σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών (αμοιβή με έκδοση τιμολογίου).

  

Τέλος, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στις διατάξεις του άρθρου 36, του Ν 4387/2016, αναφορικά με την περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης (βλ. και Εγκ. Φ.10043/οικ.14226/431/24.3.2017).

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.