1 Φεβρουαρίου 2019

Ίδρυση και λειτουργία ειδησεογραφικού ιστότοπου

Ποιο νομοθετικό πλαίσιο ρυθμίζει τη δημιουργία και λειτουργία ειδησεογραφικού ιστότοπου (ίδρυση, μητρώο επιχειρήσεων, εκπροσώπηση, νομική μορφή επιχείρησης, εφαρμογή νομικού πλαισίου περί τύπου κ.λπ.) και από φορολογικής πλευράς, ποιο είναι το ειδικό φορολογικό καθεστώς στον τομέα των διαφημιστικών εσόδων και εξόδων του, λαμβανομένων υπόψη των παρακρατούμενων/αποδιδόμενων φόρων διαφήμισης μέσω internet, 2% τζίρου υπέρ ΕΔΟΕΑΠ, φόρος διαφημιζόμενων στη google κλπ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η διαδικασία της σύστασης μίας ατομικής επιχείρησης ή εμπορικής εταιρείας η οποία θα εκμεταλλεύεται και θα λειτουργεί ιστοσελίδα ειδήσεων, εξαρτάται από την νομική της μορφή (βλ. Πολ. 1006/2014). Πέραν των ανωτέρω, οι επιχειρήσεις με το συγκεκριμένο αντικείμενο αναλαμβάνουν και τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

1) Υποβολή αναλυτικής κατάστασης ειδικής εισφοράς διαδικτύου

Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο αρ. 11/2018 του ΕΔΟΕΑΠ (ερμηνευτική των διατάξεων της παρ. 2, του άρθρου 24, του Ν 4498/2017, κάθε διαφημιζόμενο ή προβαλλόμενο σε Μ.Μ.Ε. ή μέσω διαδικτύου, φυσικό ή νομικό πρόσωπο με κατοικία ή έδρα στην Ελλάδα, εφόσον η έδρα της επιχείρησης που παρέχει σε αυτό το πρόσωπο την υπηρεσία διαφήμισης ή προβολής ή εν γένει προώθησης προϊόντος δεν είναι στην Ελλάδα, και δεν έχει υποχρέωση απόδοσης της εργοδοτικής εισφοράς ποσοστού 2% επί του κύκλου εργασιών της, θα πρέπει (το φυσικό ή νομικό αυτό πρόσωπο) να αποδίδει στον ΕΔΟΕΑΠ  ποσοστό 2% επί του ποσού της τιμολογημένης δαπάνης διαφήμισης, προβολής ή προώθησης προϊόντος (προ ΦΠΑ), μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την ημερομηνία εκδόσεως του σχετικού παραστατικού. Συνεπώς, για την υπηρεσία διαφήμισης που λαμβάνει ελληνική επιχείρηση από νομικό προσώπου του εξωτερικού λ.χ. google ή facebook, θα αποδίδεται το ανωτέρω τέλος 2% επί της αξίας του τιμολογίου. Η απόδοση γίνεται με δήλωση στον διαδικτυακό τόπο: www.edoeap.gr

2) Απόδοση εισφορών ΕΔΟΕΠ και απογραφή επιχείρησης

Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 20, του Ν 4498/2017, στο εν λόγω ταμείο ασφαλίζονται μεταξύ άλλων και οι ιδιοκτήτες μέσων μαζικής ενημέρωσηςκαι ψυχαγωγίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του τρόπου διανομής, εκπομπής ή μετάδοσης, καθώς και οι μισθωτοί σε πρακτορεία ειδήσεων και γραφεία τύπου. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να απογραφούν στο ταμείο ακολουθώντας τη διαδικασία της Εγκ. 4/19.3.2018 του ΕΔΟΕΑΠ. Η δε δήλωση για την απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών και της 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών από επιχειρηματική δραστηριότητα (σχετ. Εγκ. 7/2018 του ΕΔΟΕΑΠ).

Πέραν των ανωτέρω πρόσθετων υποχρεώσεων που καταλαμβάνουν τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΜΜΕ, οι εν λόγω επιχειρήσεις ακολουθούν του κανόνες που διέπουν και το καθεστώς λειτουργίας των λοιπών οικονομικών μονάδων, ειδικά ως προς την τήρηση των λογιστικών του βιβλίων, τη φορολογία εισοδήματος και τη φορολογία του ΦΠΑ.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.