2 Ιανουαρίου 2019

Εισφορά ατομικής επιχείρησης σε ΟΕ

Ατομική επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία εισφέρεται σε ΟΕ (εμπορεύματα βάσει απογραφής και πάγια)

1. Η συμμετοχή του φυσικού προσώπου που είχε την ατομική, συμμετέχει στη Ο.Ε. κατά 99% και η αξία του μεριδίου είναι ίση με την αξία εμπορευμάτων και αναπόσβεστης αξίας παγίων. Για το υπόλοιπο 1% ο άλλος εταίρος εισφέρει μετρητά. Οφείλεται φόρος υπεραξίας;

2. Επίσης ΦΠΑ δεν θα καταλογισθεί, το πιστωτικό υπόλοιπο της ατομικής επιχείρησης θα μεταφερθεί;

3. Ποιες εγγραφές θα γίνουν στα απλογραφικά βιβλία και των δύο επιχειρήσεων; Ως παραστατικό θεωρείται το καταστατικό της εταιρείας; Οφείλεται ΦΣΚ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Γενικά, η μετατροπή της ατομικής επιχείρησης σε ΟΕ, ακολουθεί την διαδικασία διακοπής εργασιών της ατομικής και, εν συνεχεία, την σύσταση της ΟΕ. Στην πράξη, ο ατομικός επιχειρηματίας μεταβιβάζει το σύνολο της επιχείρησής του στην συνιστώμενη ΟΕ, ως εισφορά κεφαλαίου.

Η παραπάνω πράξη δεν υπόκειται:

α) σε ΦΠΑ (παρ. 4, του άρθρου 5, του Ν. 2859/2000, Κώδικας ΦΠΑ),

β) σε φόρο εισοδήματος και

γ) σε χαρτόσημο.

Ωστόσο, υπόκειται σε φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου (Ν. 1676/1986 άρθρο 17 και περ. ε΄, της παρ. γ του άρθρου 18 της Πολ. 349/1986).

Τα εισφερόμενα περιουσιακά στοιχεία θα αναγραφούν αναλυτικά στο καταστατικό της υπό σύσταση ΟΕ, δίχως να απαιτείται η έκδοση Τιμολογίου.

Τονίζεται δε, ότι η ανωτέρω εισφορά δεν δημιουργεί την υποχρέωση το καταστατικό της ΟΕ να περιβληθεί με τον τύπο του συμβολαίου (εφόσον δεν υπάρχει εισφορά ακινήτου). Η αποτίμηση της αξίας της επιχείρησης που εισφέρεται, αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης συμφωνίας μεταξύ των εταίρων, βάσει της οποίας καθορίζεται και το ποσοστό συμμετοχής του ατομικού επιχειρηματία στο κεφάλαιο της ΟΕ. Ωστόσο, η αρμόδια φορολογική αρχή δεν  δεσμεύεται από την αρχική εκτίμηση της περιουσίας από τους εταίρους και μπορεί να προσδιορίσει μεγαλύτερη αξία για την ατομική επιχείρηση, προκειμένου να υπολογισθεί ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου (ΦΣΚ).

Εναλλακτικά, αντί της μεταβίβασης της ατομικής επιχείρησης ως συνόλου, μπορεί να επιλεγεί  να γίνει πρώτα η έναρξη της ΟΕ και εν συνεχεία να ακολουθήσει η πώληση των περιουσιακών στοιχείων (εμπορευμάτων και παγίων) της ατομικής προς την νεοϊδρυθείσα εταιρεία. Οι πωλήσεις αυτές θα γίνουν με την έκδοση τιμολογίων επί των οποίων θα υπολογισθεί και ο αναλογών ΦΠΑ (το τέλος χαρτοσήμου επιβάλλεται σε τιμολόγια αγοράς). Τέλος, θα πραγματοποιηθεί η διακοπή εργασιών της ατομικής επιχείρησης.

Υπογραμμίζεται ότι η σύσταση εταιρείας στον ίδιο χώρο που λειτουργούσε ατομική επιχείρηση, με τη συμμετοχή του ίδιου προσώπου στο κεφάλαιό της, δε δημιουργεί θέμα υπεραξίας. Τέλος, η καταχώριση των αποθεμάτων και των παγίων θα γίνει κανονικά στο σκέλος των εξόδων της εταιρείας βάσει των δεδομένων του τιμολογίου πώλησης ή του καταστατικού σύστασης (περίπτωση εισφοράς). Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση της εισφοράς θα πρέπει να προηγηθεί αυτοπαράδοση των αποθεμάτων στον επιχειρηματία και συνακόλουθα απόδοση του αναλογούντος ΦΠΑ. Όσον αφορά τα πάγια θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 33, του Ν. 2859/2000 (διακανονισμός), εφόσον αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας πενταετίας.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.