17 Δεκεμβρίου 2018

Έκπτωση εισφορών αποταμιευτικού προγράμματος

Ιατρός με ατομική επιχείρηση, επιθυμεί την ένταξη του σε αποταμιευτικό πρόγραμμα για σύνταξη στο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ν.Π.Ι.Δ., όπου είναι ταυτόχρονα και μέλος του Συλλόγου. Οι εισφορές που θα καταβάλλει εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της ατομικής του επιχείρησης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ο ΚΦΕ (Ν 4172/2013), με το άρθρο 22, καθιερώνει κανόνες για την έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των ασκούντων επιχειρηματική δραστηριότητα, εκείνων των δαπανών που πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης, αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και εγγράφονται στα λογιστικά βιβλία.  Επομένως, τίθεται  γενικός κανόνας για την έκπτωση των επιχειρηματικών δαπανών / εξόδων, με την έννοια ότι καταρχήν εκπίπτουν όλες οι δαπάνες. Το ως άνω άρθρο 22, ασφαλώς, πρέπει να εξετάζεται συστηματικά και σε σχέση με το επόμενο άρθρο 23, το οποίο αναφέρεται στις μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες. Συνεπώς, ο κανόνας που εισάγεται με τον Ν 4172/2013, είναι ότι όποια δαπάνη πληροί τα κριτήρια του άρθρου 22 και συγχρόνως δεν εμπίπτει στον περιοριστικό κατάλογο των μη εκπιπτόμενων δαπανών του άρθρου 23, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης (Πολ. 1113/2015).

Περαιτέρω, ως προς το ερώτημά σας, στο άρθρο 23 δεν γίνεται αναφορά σε εισφορά προς επαγγελματικά ταμεία, που καταβάλλει η επιχείρηση, ως μη εκπιπτόμενης δαπάνης.

Ωστόσο, η εκούσια συμμετοχή σε αποταμιευτικό πρόγραμμα κρίνεται αμφίβολο κατά πόσον συμβάλλει στην προώθηση των επιχειρηματικών συναλλαγών και συνεπώς μπορεί να θεωρηθεί προσωπική δαπάνη. Το ανωτέρω γεγονός ενισχύεται και αν αναλογιστεί κανείς ότι τα όποια οικονομικά οφέλη από τη συγκεκριμένη δαπάνη ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον, σε περίοδο μάλιστα που ο ιατρός δεν θα ασκεί πλέον τα επαγγελματικά του καθήκοντα (συνταξιοδότηση).

Επομένως, κατά τη γνώμη μας, υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις οι καταβολές που γίνονται προς επενδυτικά προγράμματα που αφορούν τον επιχειρηματία, δεν μπορούν να εκπέσουν από τα ακαθάριστα έσοδα της ατομικής επιχείρησης.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.