3 Δεκεμβρίου 2018

Έκπτωση ΦΠΑ δαπανών σε τιμολόγηση υπηρεσιών μητρικής σε θυγατρική

ΑΕ εκμισθώνει χώρο στις εγκαταστάσεις της σε θυγατρική της MΕΠΕ με συμφωνητικό μίσθωσης. Η ΑΕ χρεώνει με τιμολόγιο στο οποίο βάζει ΦΠΑ 24% βάσει συμφωνητικού στην ΜΕΠΕ, λογιστική υποστήριξη, Logistics κατ’ αποκοπή, υπηρεσίες καθαριότητας των χώρων της ΜΕΠΕ, φύλαξη επί 24ώρου των εγκαταστάσεων της ΜΕΠΕ, χρήση αυτών της ΑΕ από την ΜΕΠΕ, χρήση του τηλεφωνικού κέντρου από την ΜΕΠΕ, ύδρευση, ηλεκτρικό ρεύμα στις εγκαταστάσεις που εδρεύει η ΜΕΠΕ.

Η Μονοπρόσωπη ΕΠΕ ως λήπτης των υπηρεσιών εκπίπτει ορθώς το ΦΠΑ δαπανών;

Προβλέπεται υποχρέωση της ΑΕ να δηλώσει ΚΑΔ για τις υπηρεσίες που προσφέρει στην ΜΕΠΕ;
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Το θέμα της υποχρέωσης δήλωσης ΚΑΔ για παρεπόμενες δραστηριότητες που πραγματοποιεί μία εταιρεία είναι ζήτημα πραγματικό. Η άποψή μας είναι ότι μία μεμονωμένη σύμβαση παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την εκμίσθωση χώρων σε ακίνητο, εμπίπτει στο πλαίσιο των παρεπόμενων ασχολιών μιας εταιρείας και επομένως δεν υφίσταται η υποχρέωση δήλωσης χωριστής δραστηριότητας στο Μητρώο της Δ.Ο.Υ..

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος τους ερωτήματος, η παροχή των υποστηρικτικών υπηρεσιών, ήτοι φύλαξης, καθαριότητας και λογιστικής υποστήριξης αποτελούν πράξεις που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ. Συνεπώς, οι συναλλαγές αυτές θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 24%. Αντίθετα, η εκμίσθωση ακινήτου απαλλάσσεται βάσει των διατάξεων της περ. κστ, παρ. 1, του άρθρου 22, του κώδικα ΦΠΑ. Ωστόσο, με βάση την περ. δ, της παρ. 2, του άρθρου 8, παρέχεται η δυνατότητα προαιρετικής ένταξης της ως άνω συναλλαγής στο κανονικό καθεστώς, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του εκμισθωτή και του μισθωτή. Στην ανωτέρω περίπτωση το καταβληθέν μίσθωμα υπόκειται σε ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

Είναι προφανές ότι για τον ΦΠΑ που καταβάλλεται στην ΑΕ για όλες τις ανωτέρω υπηρεσίες, η ΕΠΕ (μισθωτής) διατηρεί το δικαίωμα έκπτωσης από τον αντίστοιχο φόρο των εκροών που πραγματοποιήθηκαν εντός της οικείας φορολογικής περιόδου.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.