26 Νοεμβρίου 2018

Επιχορήγηση από κομισιόν

Ετερόρρυθμη Εταιρεία από τη μία και Αστική μη κερδοσκοπική από την άλλη, με ΚΑΔ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ και οι δύο, λαμβάνουν επιχορήγηση απευθείας από την ΚΟΜΙΣΙΟΝ (όχι ΕΣΠΑ) που αφορά ερευνητικό πρόγραμμα. Πώς θα φορολογηθεί η κάθε οντότητα για την επιχορήγηση αυτή; Ποιος ο λογιστικός και φορολογικός χειρισμός της;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τον ΚΦΕ (Ν 4172/2013) οι επιδοτήσεις γενικά, δεν εξαιρούνται από το σύνολο των εσόδων από επιχειρηματικές συναλλαγές και περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Περαιτέρω με βάση τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν 4308/2014  (ΕΛΠ) όπως αυτές ερμηνεύτηκαν με την Πολ. 1003/2015, για την είσπραξη αποζημιώσεων, επιδοτήσεων, οικονομικών ενισχύσεων, επιστροφών τόκων, εισφορών και λοιπών συναφών εσόδων, δεν προβλέπεται η έκδοση τιμολογίου από την Οδηγία 2006/112/ΕΕ. Η συναλλαγή δύναται να τεκμηριώνεται από παραστατικό που εκδίδει ο χορηγών το σχετικό ποσό ή η τράπεζα που το καταβάλλει (π.χ. απόφαση επιχορήγησης - βεβαίωση από τον οικείο φορέα που περιλαμβάνει τα στοιχεία του δικαιούχου, το ποσό, την ημερομηνία ή άλλο ανάλογο στοιχείο).

Περαιτέρω, σύμφωνα με την παρ. 2, του άρθρου 23 του νόμου για τα ΕΛΠ, ως άνω, «Οι κρατικές επιχορηγήσεις που αφορούν έξοδα αναγνωρίζονται αρχικά ως υποχρεώσεις στην περίοδο που εισπράττονται ή στην περίοδο που καθίσταται οριστική η έγκρισή τους και υπάρχει βεβαιότητα ότι θα εισπραχθούν. Οι κρατικές επιχορηγήσεις που αφορούν έξοδα μεταφέρονται στα αποτελέσματα ως έσοδα στην περίοδο στην οποία τα επιχορηγηθέντα έξοδα βαρύνουν τα αποτελέσματα».

Συνεπώς, εφόσον μια συγκεκριμένη επιδότηση – επιχορήγηση, αφορά την κάλυψη λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης (στην προκειμένη περίπτωση: κόστος μισθοδοσίας), η λογιστική αντιμετώπιση που ακολουθείται είναι η εξής:

Χρέωση του 33.03 «Άλλες απαιτήσεις από μη συνδεδεμένες οντότητες» και πίστωση του 58 «Κρατικές Επιχορηγήσεις».

Εν συνεχεία, στο τέλος της περιόδου η επιχείρηση θα πρέπει να εμφανίζει ως έσοδο το ποσό της επιδότησης που αναλογεί στη χρήση, ανεξαρτήτως αν το έχει εισπράξει ή όχι, βάσει της αρχής της αυτοτέλειας των χρήσεων. Άρα θα προβεί σε χρέωση του 58, ως άνω, και ισόποση πίστωση του 71.03 «Επιχορηγήσεις λοιπών εξόδων». Κατά την είσπραξη του συνόλου ή μέρους της επιχορήγησης θα πιστώνεται ο 33.03 σε χρέωση των ταμειακών διαθεσίμων (ομάδα 38). Σημειώνεται ότι το επιδοτούμενο έξοδο δεν επηρεάζεται.

Η έγκριση της επιχορήγησης από ευρωπαϊκό φορέα, ήτοι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επηρεάζει  τα όσα ισχύουν ανωτέρω για τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.