26 Νοεμβρίου 2018

Φορολογικός κάτοικος εξωτερικού

Άγγλος υπήκοος και η Ελληνίδα σύζυγος του, εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας αποφασίζουν να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Αγγλίας.

α) Ποιες ενέργειες πρέπει να κάνουν;

β) τα ΕΙΧ ιδιοκτησίας τους με ελληνικές πινακίδες θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας στην Ελλάδα;

γ)Τα αγροτικά εισοδήματα τους και οι φόροι ακίνητων πώς και που θα φορολογούνται;

δ) η σύζυγος συμμετέχει σε ΟΕ και είναι διαχειριστής, τι πρέπει να κάνει;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η αλλαγή φορολογικής κατοικίας επέρχεται με την φυσική μεταφορά (αλλαγή πραγματικής κατοικίας) των φυσικών προσώπων με βάση τις διατάξεις της παρ. 2, του άρθρου 4, του ΚΦΕ. Πέραν της φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων για την οποία εφαρμόζεται πρωτίστως η οικεία Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ Ελλάδας – Αγγλίας, ΝΔ 2732/1953), οι λοιποί φόροι ή τέλη συνεχίζουν να επιβαρύνουν τυχόν κινητή ή ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Επομένως, οι κάτοικοι εξωτερικού με εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ, τέλος ακίνητης περιουσίας κ.λπ. όμοια με τους Έλληνες φορολογούμενους. Το ίδιο συμβαίνει και με τυχόν επιβατικά αυτοκίνητα για τα οποία οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι σε καταβολή τέλους κυκλοφορίας στην Ελλάδα, εφόσον τα αυτοκίνητα αυτά κυκλοφορούν και είναι ταξινομημένα, εντός της ελληνικής επικράτειας. Οίκοθεν νοείται ότι αν κατατεθούν οι πινακίδες, δεν θα καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας.

Περαιτέρω, το εισόδημα που θα αποκτά η σύζυγος από  την συμμετοχή της σε ΟΕ στην Ελλάδα θα φορολογείται ως μέρισμα στην χώρα κατοικίας, ήτοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, διατηρώντας το δικαίωμα έκπτωσης του σχετικού φόρου (φόρος μερισμάτων) που παρακρατήθηκε από την εταιρεία και καταβλήθηκε στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι η τελευταία περίπτωση πίστωσης του παρακρατηθέντος φόρου, θα έχει εφαρμογή εφόσον η ελληνική ΟΕ τηρεί βιβλία με την διπλογραφική μέθοδο (βλ. παρ. 1, του άρθρου 40 και παρ. 3, Πολ. 1042/2015).

Όσον αφορά την δυνατότητα απαλλαγής ασφάλισης της συζύγου στον ΕΦΚΑ, λόγω της συμμετοχής της στην ΟΕ, σας προτείνουμε να απευθυνθείτε στον αρμόδιο φορέα ασφάλισης σχετικά με τα δικαιολογητικά και την διαδικασία απαλλαγής από την ασφάλιση.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.