26 Νοεμβρίου 2018

Φορολόγηση ελεύθερου επαγγελματία ως μισθωτού

Περίπτωση στ, παρ.2, άρθρου 12, ΚΦΕ: «θεωρείται ότι υφίσταται εργασιακή σχέση όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες βάσει ΕΓΓΡΑΦΩΝ συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα...τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία κλπ.» Μηχανικός παρέχει υπηρεσίες με προφορική συμφωνία (όχι έγγραφη σύμβαση κ.λπ.) σε τρεις (3) πελάτες- σε ad hoc βάση. Θεωρείται μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας; Δηλαδή η μη ύπαρξη ΕΓΓΡΑΦΗΣ σύμβασης είναι αρκετό για να αντιμετωπιστεί ο μηχανικός ως ελεύθερος επαγγελματίας, ασχέτως αν πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστεί ως μισθωτός; Σχολιάστε αντίστοιχα για δύο (2) πελάτες & ΕΦΚΑ.
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Πράγματι η τήρηση του έγγραφου τύπου των συμβάσεων είναι καθοριστική προκειμένου ένας ελεύθερος επαγγελματίας να φορολογηθεί ως μισθωτός βάσει των διατάξεων της περ. στ, της παρ. 2, του άρθρου 12, του ΚΦΕ. Συνεπώς, στην περίπτωση που οι σχετικές υπηρεσίες παρέχονται στο πλαίσιο προφορικής συμφωνίας δεν έχει εφαρμογή η ανωτέρω διάταξη και άρα το εισόδημα που ελεύθερου επαγγελματία θα φορολογηθεί με τις γενικές διατάξεις που ισχύουν για τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Πολ. 1029/2018, δεν επιβάλλονται περιορισμοί ως προς την έδρα των φυσικών ή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες, οι διατάξεις αυτές έχουν εφαρμογή και στην περίπτωση που τα ως άνω αντισυμβαλλόμενα πρόσωπα ή οντότητες έχουν φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην αλλοδαπή.

Διαφορετική είναι η περίπτωση της παρ. 9, του άρθρου 39, του Ν. 4387/2016, όπου προβλέπεται ειδικό καθεστώς υπολογισμού και απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες σε τουλάχιστον δύο πελάτες – εργοδότες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα). Στην ανωτέρω περίπτωση όπως έχει διευκρινισθεί με την Εγκ. Αρ. Πρωτ: Φ80000/οικ.17002/739/7.4.2017, οι συμβάσεις παροχής με τα ανωτέρω πρόσωπα μπορεί να είναι είτε έγγραφες, είτε προφορικές άρα το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει την ένταξη των εν λόγω επαγγελματιών στη συγκεκριμένη κατηγορία. Σημειώνεται ότι η Εγκ. ΕΦΚΑ 17/28.3.2017 αναφέρεται λεπτομερώς στον υπολογισμό και την απεικόνιση της ασφάλισης στην ΑΠΔ του εργοδότη των προσώπων που παρέχουν υπηρεσία με σύμβαση από την οποία προκύπτει υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου παροχής υπηρεσιών.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.