29 Οκτωβρίου 2018

Παρακράτηση 3% σε αντικατάσταση υλικών σκεπής

Εργολάβος εκδίδει τιμολόγιο για εργασίες αντικατάστασης κεραμιδιών σε στέγη σπιτιού. Πρέπει να γίνει παρακράτηση 3%?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. δ, της παρ. 1, του άρθρου 64, παρακράτηση με συντελεστή 3% διενεργείται για τις αμοιβές που εισπράττονται από εργολήπτες κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων, επί της αξίας του υπό κατασκευή έργου ή του μισθώματος, ανεξαρτήτως αν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα.

Σύμφωνα με τις διάφορες, κατά καιρούς δημοσιευθείσες, αποφάσεις και έγγραφα της Διοίκησης, έχουν ορισθεί ως τεχνικά έργα: οι εργασίες κατασκευής σκυροδέματος, χωματουργικές εργασίες πλήρωσης διαμερισμάτων κτιρίου (κτισίματα), εργασίες επιχρισμάτων (σοβαντίσματα), κάθε είδους εγκατάσταση (όπως: υδραυλικές, ηλεκτρολογικές, ξυλουργικές, σιδηροκατασκευές), εργασίες κατασκευής πατωμάτων κάθε είδους, εργασίες ελαιοχρωματισμών του κτιρίου. Επίσης, ως τεχνικά έργα χαρακτηρίζονται: η κατασκευή οδικού δικτύου, τα Δημόσια τεχνικά έργα, τα υδροηλεκτρικά, τα τηλεπικοινωνιακά κ.λπ.

Αντίθετα, όταν εκτελούνται εργασίες σε οικοδομήματα με σκοπό απλώς τη συντήρηση ή επισκευή ήδη υφισταμένων εγκαταστάσεων, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι οι εργασίες αυτές είναι «τεχνικά έργα» και επομένως, οι εργασίες ή εργολαβίες συντήρησης και επισκευής, κτηρίων, μηχανημάτων, τοποθέτηση τζαμιών κ.λπ. δεν θεωρούνται τεχνικά έργα[1].

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η αντικατάσταση ή η ανακαίνιση στέγης εμπίπτει στην έννοια του τεχνικού έργου καθώς αφορά εργασία ανακατασκευής σε υφιστάμενο κτήριο. Η άποψή μας είναι ότι η αντικατάσταση του συνόλου των κεραμιδιών μιας στέγης και όχι συγκεκριμένου τμήματος της σκεπής, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως εργασία συντήρησης ή επισκευής, καθώς πρόκειται επί της ουσίας για εργασία ανακαίνισης. Προκειμένου να υποστηριχθεί η άποψη ότι η αντικατάσταση του συνόλου των κεραμιδιών της στέγης αφορά επισκευή θα πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά που να τεκμηριώνουν το γεγονός αυτό. Τέτοια περιστατικά μπορεί να είναι λ.χ. η πτώση της στέγης λόγω σεισμού, ή άλλης αιτίας φυσικής καταστροφής κ.λπ.  

Τέλος ανεξάρτητα από τα ανωτέρω, μπορεί να επιλεγεί και «προαιρετικά» η παρακράτηση με συντελεστή 3% επί της αμοιβής του εργολάβου, εφόσον η καθαρή αξία του τιμολογίου υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ. Ο φόρος αυτός δεν εξαντλεί την φορολογική υποχρέωση, συνεπώς λαμβάνεται υπόψη (αφαιρείται) κατά την εκκαθάριση των εισοδημάτων, μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.


[1] Εγγ. ΑΠ 1118888/2193/Α0012/10.12.2008

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.