8 Οκτωβρίου 2018

Δάνειο μεταξύ εταιρειών

Μια ΑΕ δανείζει άλλη ΑΕ (συνδεδεμένη) 200.000 ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 3,5% καταβλητέο στο τέλος κάθε έτους.  Λήξη δάνειου 31/12/2019. Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν από τις δύο ΑΕ (απόφαση ΔΣ ή ΓΣ κ.λπ.), κατάθεση συμφωνητικού στη ΔΟΥ και ποιες λογιστικές εγγραφές θα γίνουν από την είσπραξη έως την εξόφληση του δάνειου; Υπάρχει χαρτοσήμανση του δάνειου και παρακράτηση φόρου στους τόκους; Ποτέ αποδίδεται ο φόρος και με ποια διαδικασία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Καταρχήν η έγκριση λήψης ή εκταμίευσης δανείου δεν είναι υποχρεωτικό να επικυρωθεί από την ΓΣ, συνεπώς για τις ανωτέρω πράξεις θεωρείται σκόπιμη αλλά όχι αναγκαία η λήψη σχετικής απόφασης από την ΓΣ. Από την άλλη πλευρά για λόγους εσωτερικού ελέγχου της διαδικασίας λήψης των επιχειρηματικών αποφάσεων θεωρούμε σημαντική τη σύνταξη ενός πρακτικού από τα όργανα διοικήσεως των εταιρειών. Ειδικότερα, για δάνεια μεταξύ δύο επιχειρήσεων καταρτίζεται ιδιωτικό συμφωνητικό από τις διοικήσεις των δύο εταιρειών στο οποίο σκόπιμο είναι εκτός των άλλων, να περιγράφονται α) η διάρκεια, β) ο τρόπος αποπληρωμής και γ) το επιτόκιο.

Περαιτέρω, από την ημερομηνία υπογραφής του δανείου και μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα θα πρέπει να αποδοθεί στην αρμόδια ΔΟΥ είτε του πιστωτή είτε του δανειολήπτη, αναλογικό χαρτόσημο το οποίο υπολογίζεται με συντελεστή 2,4% (2% χαρτόσημο πλέον εισφορά ΟΓΑ 0,4%) επί του δανειζόμενου κεφαλαίου (παρ. 1α, άρθρο 15, του ΚΝΤΧ). Σημειώνεται ότι το εν λόγω ποσό χαρτοσήμου βεβαιώνεται οίκοθεν και καταβάλλεται μέσω τράπεζας ύστερα από την έκδοση της σχετικής ταυτότητας πληρωμής από την ΔΟΥ. Επιπλέον, επιβάλλεται και χαρτόσημο 2,4% επί των τόκων. Το ποσό αυτό αποδίδεται στην αρμόδια ΔΟΥ με χειρόγραφη δήλωση, εντός 5 ημερών από την ημερομηνία εξόφλησής του τόκου (παρ. 1, του άρθρου 3, του ΚΝΤΧ). 

Πέραν του χαρτοσήμου επιβάλλεται και παρακράτηση φόρου επί των τόκων με συντελεστή 15% όπως ορίζουν οι διατάξεις της παρ. 1β, του άρθρου 64, του ΚΦΕ. Η απόδοση του παρακρατηθέντος φόρου γίνεται από τον δανειολήπτη κατά την καταβολή του τόκου με την υποβολή χειρόγραφης δήλωσης εντός διμήνου,  βάσει των οδηγιών της Πολ. 1011/2014. Επίσης, η εταιρεία που καταβάλλει τους τόκους υποχρεούται και σε ετήσια ηλεκτρονική δήλωση – βεβαίωση εισοδήματος από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα, με τα στοιχεία του δικαιούχου του σχετικού εισοδήματος.

Αναφορικά με τη λογιστική απεικόνιση της λήψης – εκταμίευσης δανείου μεταξύ συνδεδεμένων εταιρειών σας προτείνουμε να ανατρέξετε σε παλαιότερη απάντηση που βρίσκεται δημοσιευμένη στο τεύχος του περιοδικού ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, περιόδου Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2015, με τίτλο: Γ. Δάνειο εταιρειών από προμηθευτή εταιρεία

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.