8 Οκτωβρίου 2018

ΦΠΑ τιμολογίων εκτός ΕΕ

Τιμολόγια για παροχή υπηρεσιών που έχουν εκδοθεί από χώρες εκτός ΕΕ, π.χ. Αμερική, Καναδάς κ.ο.κ. ο ΦΠΑ τους εκπίπτει από τον ΦΠΑ εσόδων και αν ναι με ποιον συντελεστή; Με του εκδότη ή του λήπτη του τιμολογίου; Αν εκπίπτει προϋποθέτει κάποια διαδικασία η έκπτωση του ΦΠΑ; Σε περιπτώσεις που δεν αναγράφεται ο συντελεστής ΦΠΑ πώς αναζητείται ποιος είναι;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Κατά κανόνα, η λήψη υπηρεσιών από ελληνική επιχείρηση όταν ο παρέχων είναι επιχείρηση με έδρα εκτός ΕΕ, φορολογείται ως προς τον ΦΠΑ στην Ελλάδα (παρ. 2α, του άρθρου 14, του κώδικα ΦΠΑ). Εφόσον, λοιπόν, η συγκεκριμένη παροχή δεν εντάσσεται στις πράξεις των παρ. 3 έως 15 του άρθρου 14 του κώδικα ΦΠΑ, για τις οποίες ισχύει διαφορετική αντιμετώπιση, τόπος φορολογίας είναι το εσωτερικό της χώρας (Ελλάδα). Ειδικότερα, για τις πράξεις αυτές οφείλεται φόρος στην Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα ο λήπτης της υπηρεσίας ασκεί και το δικαίωμα έκπτωσης του εν λόγω φόρου. Επομένως, η δήλωση ΦΠΑ της οικείας περιόδου θα συμπληρωθεί με την λογική της «χρέωσης - πίστωσης» όσον αφορά την συγκεκριμένη λήψη υπηρεσίας από επιχείρηση εκτός ΕΕ, με την αναγραφή της αξίας στους κωδικούς 301-306 και τον αναλογούντα φόρο στους κωδ. 331-336 στο σκέλος των εκροών.

Επιπλέον, στο σκέλος των εισροών, θα συμπληρωθεί ο κωδ. 366 και στον κωδ. 386 ο αντίστοιχος ΦΠΑ (σχετ. Πολ. 1082/2015). Σημειώνεται ότι η αξία της συναλλαγής δεν θα ληφθεί υπόψη στη συμπλήρωση του κωδ. 312 – «Κύκλος Εργασιών ΦΠΑ».

Επισημαίνεται ότι ο συντελεστής ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί για την συγκεκριμένη λήψη υπηρεσίας θα είναι ο 24%, δηλαδή ο Ελληνικός ΦΠΑ,  με την  επιφύλαξη των υπηρεσιών που ορίζονται στο παράρτημα ΙΙΙ του Ν. 2859/2000, για τις οποίες εφαρμόζεται χαμηλότερος συντελεστής.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.