14 Ιουνίου 2018

Ασφάλιστρα εταίρων ΟΕ που πληρώνονται από την εταιρεία

Αν ομόρρυθμη εταιρεία, με απλογραφικά, ορισθεί ως συμβαλλόμενη στο ασφαλιστήριο νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης των εταίρων της και πληρώνει τα ασφάλιστρα, μπορεί να εκπέσει την δαπάνη από τα έσοδά της;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η καταχώριση προσωπικών και καταναλωτικών δαπανών πέραν των 300 ευρώ κατ’ έτος θεωρείται παροχή σε είδος βάσει των διατάξεων του άρθρου 13, του ΚΦΕ. Επιπλέον, σύμφωνα με την Πολ. 1113/2015 αναφορικά με τις προσωπικές δαπάνες διευκρινίζεται ότι όποια δαπάνη έχει χαρακτηρισθεί ως παροχή σε είδος με βάση το άρθρο 13 του Ν. 4172/2013 ( Πολ.1219/2014 εγκύκλιός μας) και φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, θεωρείται ότι πραγματοποιείται προς το συμφέρον της επιχείρησης (άρθρο 22 περ. α΄) και εκπίπτει ως έξοδο μισθοδοσίας, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις των περ. β΄ και γ΄ του άρθρου 22.

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι λοιπές προσωπικές και καταναλωτικές δαπάνες μέχρι 300 ευρώ εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, υπό το πρίσμα των διατάξεων του άρθρου 22. Ωστόσο, οι ανωτέρω διατάξεις αφορούν δαπάνες που γίνονται προς όφελος των εργαζομένων της επιχείρησης ή συγγενικών προσώπων αυτών και όχι προς όφελος των μετόχων ή των εταίρων.

Κατά την άποψή μας, λοιπόν, τα συγκεκριμένα έξοδα ασφαλιστηρίων θα πρέπει να θεωρηθούν ως αμοιβή προς τους εταίρους της ΟΕ. Η εν λόγω αμοιβή μπορεί να εκπίπτει φορολογικά εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της Πολ. 1139/2015, ότι δηλαδή, αφορά ανταμοιβή από την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης. Σε αντίθετη περίπτωση, χαρακτηρίζεται ως απόληψη έναντι κερδών με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζεται φορολογικά. Στην τελευταία αυτή περίπτωση θεωρείται αναγκαία η εμφάνιση των αμοιβών αυτών ως μόνιμη διαφορά λογιστικής και φορολογική βάσης με τη συμπλήρωση του κωδ. 2020, της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης. Τέλος, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στην Εγκ. αριθμ. πρωτ. Δ.15/Δ/619/15/13.4.2018 αναφορικά με την ασφάλιση των αμοιβών προς διαχειριστές προσωπικών εταιρειών.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.