21 Μαϊου 2018

Έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ

Ποιο ποσό ΕΦΚΑ θα εκπέσουμε από τα έσοδα του 2017; Αυτό που πληρώσαμε βάσει των κερδών του 2015 ή αυτό που προκύπτει με βάση τα κέρδη του 2016;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με την περ. γ, της παρ, 1, του άρθρου 23, του ΚΦΕ και την Πολ. 1113/2015, από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης δεν εκπίπτουν οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Συνεπώς, οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα (εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους ή τυχόν παράτασής της), ακόμη και σε επόμενο φορολογικό έτος, εκπίπτουν από τα έσοδα του φορολογικού έτους το οποίο αφορούν.

Εφόσον, λοιπόν, τίθεται ως προϋπόθεση η καταβολή του εν λόγω εξόδου, θεωρούμε ότι από τα ακαθάριστα έσοδα του 2017 θα εκπέσει ως ασφαλιστική δαπάνη το ποσό που πραγματικά καταβλήθηκε εμπρόθεσμα για εισφορές του έτους 2017, ανεξαρτήτως της βάσης υπολογισμού των εισφορών αυτών. Οι δε διαφορές που προέκυψαν το 2018 λόγω της εκκαθάρισης του ΕΦΚΑ, θα ληφθούν υπόψη στα ποσά που πρόκειται να καταβληθούν εντός του τρέχοντος έτους (2018) και άρα θα βαρύνουν τα αποτελέσματα της οικείας περιόδου.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.