13 Απριλίου 2018

Ασφαλιστικές εισφορές διαχειριστών

Φορέας ατομικής επιχείρησης είναι ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ. Παράλληλα από σήμερα αναλαμβάνει διαχειριστής σε ΙΚΕ - μη εταίρος - λαμβάνοντας αμοιβή. Θα καταβάλλει εισφορές και για την αμοιβή αυτή υποβάλλοντας ΑΠΔ; Ο ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) δεν την δέχεται.

Ίδιο ερώτημα για τον διαχειριστή της μονοπρόσωπης ΕΠΕ και για τις αμοιβές διαχειριστών και ομορρύθμων εταίρων προσωπικών εταιρειών. Οι αμοιβές αυτές καταχωρούνται στο κωδ. 325 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Ο ΕΦΚΑ πώς θα βεβαιώσει εισφορές για τα εισοδήματα αυτά, αφού δεν τα αντλεί από τον κωδ. 325;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Με βάση τις δημοσιευμένες οδηγίες και εγκυκλίους του ασφαλιστικού Ν 4387/2016, οι αμοιβές που καταβάλλονται σε διαχειριστή ΙΚΕ (εταίρο ή μη εταίρο), θα υπαχθούν σε ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του άρθρου 39, του παραπάνω νόμου. Δηλαδή, ο διαχειριστής θα καταβάλλει εισφορές, όπως και οι λοιποί αυτοαπασχολούμενοι, με βάση το εισόδημα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Για τον λόγο αυτό, η αμοιβή διαχειριστή θα δηλωθεί με τον κωδικό 5: «Αμοιβές μελών ΔΣ με ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία 3% και άνω» στο ηλεκτρονικό αρχείο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, προκειμένου, να τύχει της ίδιας αντιμετώπισης με τις αμοιβές που αποκτούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ΑΕ με ποσοστό συμμετοχής 3% και άνω. Διευκρινίζεται ότι για τα εν λόγω εισοδήματα, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 38 του Ν 4387/2016, που προβλέπουν παρακράτηση της εισφοράς από το ΝΠ που καταβάλλει την αμοιβή και απόδοση αυτής στον ΕΦΚΑ μέσω της ΑΠΔ.

Ωστόσο, επειδή ταυτοχρόνως διατηρεί την ατομική του επιχείρηση και καλύπτει τις ελάχιστες εισφορές (έστω) επί του ποσού των 586,08 ευρώ, θα καταβάλει επιπλέον εισφορές πάνω σε αυτά τα εισοδήματα που αποκτά ως διαχειριστής ΙΚΕ (μη μέλος).
Εννοείται ότι στην περίπτωση αυτή δεν θα έχει και το πλεονέκτημα του ελάχιστου, αν τα εισοδήματα αυτά υπερβαίνουν το ποσό των 7.032,96 ευρώ, που είναι το ελάχιστο.
Επιπλέον, αναφέρουμε ότι οι περιπτώσεις αμοιβών σε:

α) διαχειριστή ΕΠΕ,

β) διαχειριστές προσωπικών εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ),

βάσει των μέχρι στιγμής διαθέσιμων πληροφοριών, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 4387/2016 και ως εκ τούτου, κατά πάσα πιθανότητα, δεν υπάγονται σε ασφαλιστικές εισφορές. Πάντως, αναμένονται σχετικές διευκρινίσεις για το θέμα αυτό, αφού δεν υπάρχει (προς το παρόν) πρόβλεψη στον νόμο, ούτε αναφέρεται κάτι σχετικό σε ερμηνευτική Εγκύκλιο, για αμοιβές διαχειριστών ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ. 

Σε κάθε περίπτωση, για το ερώτημά σας θα σας παρακαλούσαμε να ανατρέξετε στις ακόλουθες απαντήσεις του Βήματος Λογιστών, στη ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, που δόθηκαν στο παρελθόν:

Ασφάλιση αμοιβής διαχειριστή ΟΕ

Εισφορές ΕΦΚΑ σε μονοπρόσωπο εταίρο

Αμοιβή διαχειριστή ΙΚΕ μη εταίρου

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.