19 Μαρτίου 2018

Ασφάλιση αμοιβής διαχειριστή ΟΕ

Ομόρρυθμος εταίρος σε προσωπική εταιρεία (ΟΕ) λαμβάνει αμοιβή ως διαχειριστής. Η αμοιβή αυτή είναι καθορισμένη στο καταστατικό.

1. Θα πρέπει να ασφαλισθεί με υποβολή ΑΠΔ (ΠΚ 071) και συνολικές ασφαλιστικές κρατήσεις 34,10 % ή

2. Θα υπαχθεί σε ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του άρθρου 39 Ν 4387/16 (όπως οι αμοιβές διαχειριστή ΙΚΕ);

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η περίπτωση του εταίρου ΟΕ εμπίπτει στην ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων του άρθρου 39, του Ν 4387/2016. Συνεπώς, το μέλος της ΟΕ πρέπει να καταβάλλει τις εισφορές του βάσει των κερδών που του αναλογούν όπως αυτά υπολογίζονται σύμφωνα με το ποσοστό συμμετοχής του στο κεφάλαιο της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η εγκύκλιος ΕΦΚΑ με αριθμό 4/2017 (ερμηνεία του άρθρου 38 του Ν 4387/2016) αναφέρεται περιοριστικά στις περιπτώσεις αμοιβών σε μέλη ΔΣ ΑΕ που δεν μετέχουν στο κεφάλαιο της εταιρείας ή μετέχουν με ποσοστό μικρότερο του 3%, καθώς και μελών ΔΣ αγροτικών συνεταιρισμών που δεν μετέχουν στο κεφάλαιο του συνεταιρισμού. Δεν επεκτείνεται σε άλλες κατηγορίες αμοιβών.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί αν τυχόν αμοιβές προς διαχειριστή ΟΕ που ταυτόχρονα συμμετέχει και ως εταίρος, λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς βάσει των διατάξεων του άρθρου 39, με την προϋπόθεση ότι δεν δύναται να υφίσταται μεταξύ του προσώπου αυτού και της εταιρείας σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Ελλείψει, λοιπόν, τέτοιας διευκρίνισης θεωρούμε ότι η αμοιβή που λαμβάνει διαχειριστής προσωπικής εταιρείας, δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές, μολονότι ως προς την φορολογία εισοδήματος θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.