19 Μαρτίου 2018

Δελτίο αποστολής σε μεταφορά υλικών και παγίου εξοπλισμού

Υδραυλικός που με το επαγγελματικό του όχημα μεταφέρει διάφορα υλικά όπως βίδες και σωλήνες τα οποία χρησιμοποιεί όποτε του χρειαστεί στις εργασίες που προκύπτουν μέσα στην ημέρα, έχει υποχρέωση να τα καταγράφει κάθε μέρα σε Δελτίο Αποστολής ή άλλο παρόμοιας χρήσης παραστατικό; Αντίστοιχα και άλλοι επαγγελματίες όπως πχ κηπουρός πρέπει να αναφέρει σε δελτίο αποστολής τα λιπάσματα κ.λπ., που έχει μαζί του;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με την ερμηνευτική Πολ. 1003/2014, των διατάξεων της παρ. 8, του άρθρου 5, των ΕΛΠ (Ν. 4308/2014), δεν απαιτείται η έκδοση του παραστατικού διακίνησης (Δελτίο Αποστολής) στην περίπτωση διακίνησης παγίων, εφόσον αυτά δεν μεταφέρονται με σκοπό την πώλησή τους, καθώς και για την διακίνηση από τους τεχνικούς των αναγκαίων εργαλείων και μηχανημάτων για την εκτέλεση και διεκπεραίωση των εργασιών τους (βλέπε την περ. ιγ, παρ. 5.8.4, στην ως άνω Πολ.).

Επομένως, βλέπουμε ότι για τη διακίνηση υλικών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν κατά την τέλεση των εργασιών του υδραυλικού ή του κηπουρού (υπό την έννοια ότι δεν συνιστούν πάγιο εξοπλισμό), δεν υπάρχει ρητή απαλλαγή. Για τον λόγο  αυτόν, κρίνεται σκόπιμο, για τα υλικά αυτά να εκδίδεται συγκεντρωτικό δελτίο διακίνησης.

Κατά την επιστροφή των μη παραδοθέντων ή χρησιμοποιηθέντων αποθεμάτων, δύναται να εκδίδεται σχετικό παραστατικό, στο οποίο αναγράφεται το είδος και η ποσότητα των επιστρεφομένων αποθεμάτων, ώστε να απομένει το υπόλοιπο της επιστρεφόμενης ποσότητας στο αρχικό παραστατικό. Εναλλακτικά, μπορεί να ενημερώνεται σχετικό αρχείο (παρ. 5.8.3).

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.