20 Φεβρουαρίου 2018

Φορολογικός αντιπρόσωπος αλλοδαπής εταιρείας

Εταιρεία από Κίνα θέλει να κάνει πωλήσεις σε Ελλάδα και Ε.Ε. μέσω φορολογικού αντιπροσώπου στην Ελλάδα.

Είναι αυτό δυνατόν;

Θα υπάρχει φόρος εισοδήματος;

Πώς θα γίνεται η διακίνηση και η τιμολόγηση; Θα τηρούνται βιβλία;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να διαχωρίσουμε τον φορολογικό αντιπρόσωπο, που προβλέπουν οι διατάξεις της περ. δ, παρ. 4, άρθρο 36 Κώδικα ΦΠΑ (Ν 2859/2000), από τον φορολογικό εκπρόσωπο,  που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 8, του Ν 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας).

Ο διορισμός του φορολογικού αντιπροσώπου, υπό την έννοια αυτή, γίνεται για τον σκοπό της απόδοσης του ΦΠΑ, από πράξεις που ενώ πραγματοποιούνται από πρόσωπο εγκατεστημένο σε τρίτη χώρα (εκτός δηλαδή ΕΕ), φορολογούνται (ως προς τον ΦΠΑ) στην Ελλάδα. Η διαδικασία διορισμού φορολογικού αντιπροσώπου προβλέπεται από την Πολ. 1281/1993, η οποία ισχύει. 

Με βάση την ανωτέρω απόφαση, ως αντιπρόσωπος μπορεί να ορισθεί οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με φορολογική κατοικία την Ελλάδα, με εξαίρεση, ωστόσο, τα μη υποκείμενα σε ΦΠΑ νομικά πρόσωπα (παρ. 3, άρθρο 2). Το εν λόγω πρόσωπο (φορολογικός αντιπρόσωπος) υποβάλλει σχετική αίτηση στο Μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ, ανάλογα με την έδρα ή την κατοικία του (έντυπα Μ3 και Μ7) για την απόδοση ΑΦΜ, ως προς το αλλοδαπό νομικό πρόσωπο.

Ως δικαιολογητικά προσκομίζονται:

1) το έγγραφο πληρεξουσιότητας (letter of authorization),

2) υπεύθυνη δήλωση από την πλευρά του αντιπροσώπου με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής ότι αποδέχεται τον διορισμό του και

3) αντίγραφο καταστατικού της αλλοδαπής επιχείρησης. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω δικαιολογητικά προσκομίζονται μεταφρασμένα και με την επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης (apostille).

Τονίζεται, επίσης, ότι ο φορολογικός αντιπρόσωπος ευθύνεται αλληλεγγύως για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων του ξένου εντολέα του (βλ. παρ. 3 και 4, άρθρο 3, Πολ. 1281/1993).

Ειδικότερα, υφίσταται η υποχρέωση από την πλευρά του φορολογικού αντιπροσώπου΅

1) τήρησης ειδικού (αθεώρητου βάσει Πολ. 1153/2014) βιβλίου στο οποίο καταχωρίζονται τα έσοδα και τα έξοδα που πραγματοποιούνται από τον ίδιο για λογαριασμό του εντολέα και

2) έκδοσης των σχετικών τιμολογίων για πράξεις που πραγματοποιούνται από τον εντολέα και οι οποίες φορολογούνται ως προς τον ΦΠΑ στην Ελλάδα.

Διαφορετική είναι η περίπτωση έναρξης μόνιμης εγκατάστασης αλλοδαπής εταιρείας στην Ελλάδα για την οποία απαιτείται ο ορισμός φορολογικού εκπροσώπου (άρθρο 8, του ΚΦΔ). Στην προκειμένη περίπτωση ακολουθείται η γνωστή διαδικασία μέσω ΓΕΜΗ, βάσει της Πολ. 1006/2013.

Η φορολόγηση τυχόν εισοδήματος από τις πωλήσεις της κινέζικης εταιρείας στην Ελλάδα, θα γίνει στη χώρα μας, εφόσον οι συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσω μόνιμης εγκατάστασης (βλ. άρθρο 6, του ΚΦΕ). Αντιθέτως, αν οι πωλήσεις γίνονται μέσω αντιπροσώπου απευθείας από την αλλοδαπή εταιρεία έχουν εφαρμογή οι διατάξεις ΣΑΔΦ, του Ν 3331/2005 «Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας».

Γενικά, τα κέρδη αλλοδαπής εταιρείας φορολογούνται στην Ελλάδα μόνο στη περίπτωση που αυτά αποκτώνται από μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι διατάξεις της οικείας ΣΑΔΦ κατισχύουν (υπερισχύουν) των διατάξεων του εθνικού δικαίου, ήτοι του ΚΦΕ. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι διατάξεις της ΣΑΔΦ μπορεί να ορίζουν διαφορετικές προϋποθέσεις χαρακτηρισμού μιας επιχειρηματικής εγκατάστασης ως μόνιμης.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.