7 Φεβρουαρίου 2018

Έκπτωση ατομικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου από ατομική επιχείρηση

Ερωτάται αν υπάρχει οποιαδήποτε διάταξη ή οδηγία που να δικαιολογεί την έκπτωση δαπάνης ατομικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου ιδιοκτήτη ατομικής επιχείρησης με την αιτιολογία της συνέχισης της δραστηριότητας σε περίπτωση ατυχήματος, η οποία να μην κατατάσσει τη δαπάνη στην περίπτωση ιβ) του άρθρου 23 του 4172/2013.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η έκπτωση επιχειρηματικών δαπανών γίνεται με βάση τις προϋποθέσεις του άρθρου 22, του ΚΦΕ, ήτοι:

α) πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της,

β) αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και η αξία της συναλλαγής δεν κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της αγοραίας, στη βάση των στοιχείων που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση,

γ) εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η δαπάνη ασφαλίστρου για την αποκατάσταση ζημιάς που πρόκειται να συμβεί στο πλαίσιο της άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μπορεί να εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδα της ατομικής επιχείρησης. Υπό το πνεύμα αυτό, ασφάλιστρα που καταβάλλει ο ατομικός επιχειρηματίας για κάλυψη ιατρικών εξόδων ή διαφυγόντος εισοδήματος, σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εκτέλεση της εργασίας του δύναται να αναγνωρισθούν φορολογικά. Αντιθέτως, τα ποσά που καταβάλλονται σε συμβόλαια συνταξιοδότησης που συνάπτονται με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείας θεωρούμε ότι αφορούν προσωπική δαπάνη, καθώς δεν συνδέονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα. Το κατά πόσο μία δαπάνη πραγματοποιείται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή αφορά προσωπικά έξοδα, είναι θέμα πραγματικό που κρίνεται από τη φορολογική διοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν κατά την τέλεση των επαγγελματικών καθηκόντων.   

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.