30 Ιανουαρίου 2018

Εμπορική επιχείρηση με τριγωνικές συναλλαγές σε τρίτες χώρες

Επιχείρηση με έδρα στην Ελλάδα αγοράζει από Κίνα και πωλεί σε ΗΠΑ, χωρίς φυσική διακίνηση αγαθών σε Ελλάδα.

Α) Ποιες οι υποχρεώσεις ως προς τον ΦΠΑ και πώς οι συναλλαγές αγορών / πωλήσεων θα  αναγράφονται στις  δηλώσεις ΦΠΑ;

Β) Τι είδους παραστατικά πρέπει να λαμβάνονται από τους Κινέζους και τι παραστατικά θα εκδίδονται στους πελάτες, στις ΗΠΑ;

Γ) Υπάρχει υποχρέωση ταμειακής μηχανής για λιανικές πωλήσεις σε κατοίκους τρίτης χώρας;

Δ) Ποιους ΚΑΔ θα προτείνατε για δήλωση έναρξης; Θα πρέπει να δηλωθούν ως συναλλαγές μέσω internet;

Ε) Υπάρχει κάποια διαφοροποίηση σε αυτό όσο αφορά το software (προγράμματα κ.λπ.);

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Κατ’ αρχάς, εφόσον η τριγωνική συναλλαγή αφορά χώρες εκτός ΕΕ δεν τίθεται θέμα ενδοκοινοτικών συναλλαγών. Η αγορά αγαθών από την Κίνα και εν συνεχεία η πώληση αυτών στις ΗΠΑ, ενδέχεται να απαιτεί τον ορισμό φορολογικού αντιπροσώπου ανάλογα με την νομοθεσία της πρώτης χώρας. Σημειώνεται ότι για την ελληνική επιχείρηση η πώληση των αγαθών στις ΗΠΑ αποτελεί απαλλασσόμενη πράξη με δικαίωμα έκπτωσης και επομένως θα απεικονισθεί στον κωδ. 349, ενώ η αντίστοιχη αγορά των αγαθών από την Κίνα δε θα απεικονισθεί στη δήλωση ΦΠΑ, αφού επί της ουσίας δεν υφίσταται εισαγωγή.  Διαφορετική, ασφαλώς, είναι η αντιμετώπιση στα φορολογικά έντυπα (Ε3 κ.λπ.).

Για την πώληση των αγαθών προς εταιρεία εγκατεστημένη στις ΗΠΑ θα εκδοθεί τιμολόγιο δίχως τη χρήση φορολογικού μηχανισμού (ΦΗΜ). Αντίθετα, αν η πώληση αφορά ιδιώτες είναι απαραίτητη η χρήση ΦΗΜ σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία εφόσον η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν απαλλάσσεται από την χρήση αυτού βάσει της δραστηριότητάς της (βλ. Πολ. 1002/2014).

Η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών[1] προς μη υποκείμενους στο φόρο (ιδιώτες), σύμφωνα με την παρ. 13, του άρθρου 14, του ΦΠΑ, δεν φορολογείται στην Ελλάδα εφόσον οι λήπτες των υπηρεσιών είναι εγκατεστημένοι ή έχουν τη μόνιμή κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους στο εξωτερικό. Επομένως, στα παραστατικά που θα εκδίδει η ελληνική επιχείρηση δε θα υπολογίζει ΦΠΑ, αναγράφοντας την ένδειξη: «ΠΡΑΞΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΛΗΠΤΗ ΑΡΘΡΟ 14, ΠΑΡ. 13, ΤΟΥ  Ν  2859/2000»

Τέλος, ο ΚΑΔ της ελληνικής επιχείρησης θα εξαρτηθεί από το αντικείμενο δραστηριότητας της το οποίο από τα δεδομένα του ερωτήματος δεν προκύπτει με σαφήνεια.



[1] Βλ. Παράρτημα VII, του Κώδικα ΦΠΑ - Ενδεικτικός κατάλογος ηλεκτρονικά παρεχόμενων υπηρεσιών που αναφέρονται στην παράγραφο 13 του άρθρου 14.

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.