19 Ιανουαρίου 2018

Μίσθωση υπαγόμενη σε ΦΠΑ και τρόπος καταχώρισης συμφωνητικού

Νομική οντότητα συνάπτει ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης επαγγελματικού χώρου με νομικό πρόσωπο, με το οποίο συμφωνείται το μίσθωμα να υπάγεται σε ΦΠΑ και όχι σε χαρτόσημο.

Ερωτάται αν το συμφωνητικό μίσθωσης πρέπει να καταχωρισθεί ως δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας ή πρέπει να καταχωρισθεί στην τριμηνιαία κατάσταση συμφωνητικών της παρ. 16, άρθρου 8 του Ν 1882/1990.

Παρακαλώ, να μας διευκρινίσετε αν υπάρχει κάπου ρητά σε εγκύκλιο - απόφαση ότι εφόσον υπάγεται σε ΦΠΑ η μίσθωση, τότε θα υποβληθεί στην τριμηνιαία κατάσταση ή αν αυτό προκύπτει από τα συμφραζόμενα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. δ, παρ. 2, του άρθρου 8, του κώδικα ΦΠΑ, η «εκμίσθωση χώρων για άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας σε μισθωτή υποκείμενο στο φόρο, αυτοτελώς ή στα πλαίσια μικτών συμβάσεων, εφόσον ο εκμισθωτής το επιθυμεί και υποβάλλει για αυτό αίτηση επιλογής φορολόγησης. Η επιλογή φορολόγησης πραγματοποιείται με υποβολή στην αρμόδια ΔΟΥ, σχετικής αίτησης από τον εκμισθωτή. Η αίτηση επιλογής φορολόγησης μπορεί να υποβληθεί είτε πριν την έναρξη χρησιμοποίησης του ακινήτου ή εντός τριάντα (30) ημερών από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου, σε περίπτωση που η επιλογή πραγματοποιείται σε χρόνο μεταγενέστερο, και ισχύει από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου».

Επιπλέον, με βάση την Πολ. 1013/2014 που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 4, του άρθρου 15 του Ν 4174/2013 (ΚΦΔ), οι εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας υποχρεούνται να δηλώνουν όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την τροποποίησή της, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία.

Ακολούθως, η υποχρέωση υποβολής των τριμηνιαίων καταστάσεων της παρ. 16, του άρθρου 8, του Ν. 1882/1990, αναφέρεται γενικά σε ιδιωτικά συμφωνητικά που συνάπτουν μεταξύ τους οι ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, ή μεταξύ ασκούντων επιχειρηματική δραστηριότητα και τρίτων. Στην πράξη, ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε, ότι η ως άνω διάταξη εφαρμόζεται σε συμφωνίες των οποίων οι όροι καθορίζουν τις εμπορικές συναλλαγές που με τη σειρά τους αποσκοπούν στη δημιουργία φορολογητέου εισοδήματος (Αποφ. Αρείου Πάγου υπ. αριθμ. 90/2005). Με το σκεπτικό αυτό η υπαγωγή του μισθώματος σε ΦΠΑ, αντί αναλογικού χαρτοσήμου, δεν μεταβάλλει την φύση της συναλλαγής, καθώς και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για εμπορική μίσθωση ακινήτου.

Για την εν λόγω συμφωνία, επομένως, θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής που προβλέπεται γενικά για τις μισθώσεις ακίνητης περιουσίας (βλέπε ανωτέρω) και όχι μέσω της  υποβολής τριμηνιαίων καταστάσεων που καταλαμβάνει τις λοιπές εμπορικές συμβάσεις.    

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.