15 Ιανουαρίου 2018

Έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών

Ατομική επιχείρηση προσλαμβάνει συγγενή Α βαθμού, η ασφάλιση του οποίου είναι υποχρεωτική αλλά όχι αυτοδίκαιη.

Έχει δικαίωμα έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών ;  

Απάντηση:

Καταρχάς, πρέπει να επισημάνουμε ότι συγγενική σχέση, ως προς την υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), υπάρχει μόνο στην περίπτωση που ο εργοδότης είναι φυσικό πρόσωπο και ασκεί ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα. Συνεπώς, οι σχετικές  διατάξεις για την ασφάλιση συγγενών, εφαρμόζονται στις ατομικές επιχειρήσεις και όχι σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες. Σε ανάλογο ερώτημα συνδρομητή μας (ΒΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ:  25/8/2016), είχαμε αναφέρει τα παρακάτω:

«Το ζήτημα της απασχόλησης μελών της οικογένειας, σε επιχείρηση του εργοδότη, δηλαδή η απασχόληση της συζύγου ή του συζύγου (αναλόγως), των τέκνων τους, ή των ανήλικων αδελφών, ή ακόμη των προγόνων τους, έχει μια ιδιαίτερη ιδιομορφία και έτσι αντιμετωπίζεται τόσο από τον νομοθέτη, όσο και από την δικαστηριακή νομολογία. Τα μέλη της οικογένειας του εργοδότη, εφόσον συμβιώνουν με αυτόν (τον εργοδότη) και ασφαλώς διατρέφονται από αυτόν, αν απασχολούνται στην επιχείρησή του, θεωρείται ότι δεν υφίσταται το στοιχείο της παροχής εξαρτημένης εργασίας, εξ αιτίας του γεγονότος ότι εν τοις πράγμασι, βάσει των ανωτέρω, υπάρχει στενός οικογενειακός δεσμός, που δεν αμφισβητείται. Ενδέχεται δε, η εργασία να παρέχεται στο πλαίσιο ηθικής ή και παραδοσιακής υποχρέωσης».

Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, πράγματι, είναι δυνατόν να εκτιμηθεί, ότι τα μέλη της οικογένειας του εργοδότη, όπως ορίσθηκαν ανωτέρω, μπορεί να παρέχουν εξαρτημένη εργασία, στο πλαίσιο ατομικής σύμβασης, βάσει των όσων ισχύουν στην εργατική νομοθεσία.

Ποια είναι τώρα η σημασία της φράσης που αναφέρετε στο ερώτημά σας, ότι είναι μεν υποχρεωτική, όχι όμως και αυτοδίκαιη. Η φράση: «δεν είναι αυτοδίκαιη» σημαίνει ότι δεν επιλαμβάνεται ο ασφαλιστικός φορέας (νυν ο ΕΦΚΑ, παλαιότερα το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) από μόνος του να ασφαλίσει το όποιο συγγενικό πρόσωπο του ατομικού επιχειρηματία - εργοδότη, αλλά πρέπει να κατατεθεί  δήλωση του ίδιου του εργοδότη, με ομόφωνη γνώμη του απασχολούμενου, προκειμένου να θεμελιωθεί η έναρξη της απασχόλησης και ασφάλισης. Ομοίως και κατά την λήξη της απασχόλησης αυτής, θα πρέπει να ακολουθηθεί η σχετική διαδικασία. Επομένως, η αναγγελία και η λήξη, αντιστοίχως, της απασχόλησης του συγγενικού προσώπου, γίνεται κανονικώς, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Σε ότι αφορά την φορολογία εισοδήματος, ο ΚΦΕ αναφέρει  (άρθρο 23, περ. γ), ότι μεταξύ των μη εκπιπτόμενων επιχειρηματικών δαπανών, συμπεριλαμβάνονται και οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Άρα, δεν εστιάζει στο πρόσωπο για το οποίο καταβάλλονται μισθοί και εισφορές, ούτε στη σχέση που υπάρχει ενδεχομένως μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, αλλά απλώς, αν οι εισφορές έχουν πράγματι καταβληθεί.  Συγκεκριμένα, αν προκύπτει από, επισήμως και νομίμως τηρούμενα  λογιστικά βιβλία βάσει της ισχύουσας λογιστικής νομοθεσίας (ΕΛΠ), ότι καταχωρίζεται μισθός ως δαπάνη και επίσης ότι καταβάλλονται καθαρές αποδοχές, παρακρατούμενοι φόροι (αν προκύπτει τέτοια υποχρέωση) και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ πράγματι το απασχολούμενο μέλος, εργάζεται κατά κύριο επάγγελμα στην επιχείρηση αυτή, μπορεί να θεμελιωθεί το συμπέρασμα ότι υφίσταται σχέση εξαρτημένης εργασίας, με τις ανάλογες φορολογικές συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση, εξετάζονται και πραγματικά περιστατικά που συνδέονται με αυτήν την απασχόληση. Για παράδειγμα, κάποια εξειδίκευση που διαθέτει το μέλος της οικογένειας, ώστε αυτή να καθιστά αναγκαία την προσφορά της εργασίας του.

Τέλος, εφιστάται η προσοχή σας στην τήρηση των κανόνων για την έκπτωση των επιχειρηματικών δαπανών, του άρθρου 22 του ΚΦΕ.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.