29 Δεκεμβρίου 2017

Προσωπικό με σύμβαση τηλεργασίας

ΙΚΕ συμβουλευτική, με έδρα σε χώρο οικίας ενός εκ των εταίρων επιθυμεί να προσλάβει άτομα με σύμβαση εργασίας (μισθοδοσία) χωρίς να εργάζονται με φυσική παρουσία στο χώρο της έδρας. Θα εργάζονται από δικό τους χώρο. Θα είναι δηλαδή εκτός έδρας απασχόληση.

Μπορεί αυτό να εφαρμοστεί;

Αν ναι, πώς δηλώνεται στο ΕΡΓΑΝΗ;

Απαιτείται κάτι άλλο;

Να σημειωθεί πως η εταιρεία μέχρι σήμερα δεν απασχολεί προσωπικό και θα ξεκινήσει η εφαρμογή με μητρώο εργοδότη και λοιπές διαδικασίες σε περίπτωση που προχωρήσουν οι συνεργασίες με έμμισθη σχέση.

 

Απάντηση:

Είναι σαφές ότι η ως άνω περίπτωση αναφέρεται στην τηλεργασία (άρθρο 5, Ν 3846/2010).

Τηλεργασία σημαίνει την πρόσληψη και  απασχόληση του εργαζόμενου στον χώρο του (οικία ή κάποια άλλη δική του διεύθυνση) και ακολούθως, παροχή των υπηρεσιών του προς την επιχείρηση, μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατάρτιση σύμβασης. Σημειώνουμε επιπροσθέτως, ότι η τηλεργασία αποτελεί ένα μέσον για τις επιχειρήσεις να εκσυγχρονίσουν την οργάνωση της εργασίας τους με την χρήση της τεχνολογίας της πληροφορικής, όταν αυτή εκτελείται αντί στις εγκαταστάσεις του εργοδότη σε άλλη εκτός αυτών εγκατάσταση (πχ οικία του εργαζόμενου).

Με την ως άνω διάταξη του νόμου,  ορίσθηκαν οι αναγκαίοι όροι οι οποίοι πρέπει να αναφέρονται αναλυτικώς στις γραπτές συμβάσεις τηλεργασίας. Οι συμβάσεις αυτές καταρτίζονται, είτε αρχικώς με την πρόσληψη του εργαζόμενου, είτε μεταγενέστερα με τυχόν τροποποίηση της αρχικής σύμβασης, αν ο εργαζόμενος είχε προσληφθεί με τις κλασικές προϋποθέσεις παροχής εργασίας στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.

Λόγω της ιδιαιτερότητας των συμβάσεων αυτών, σκόπιμο είναι να αποφεύγονται προβληματισμοί για τον τρόπο που θα εκτελούνται αυτές, τόσο από την πλευρά του εργοδότη όσο και από αυτήν του εργαζομένου, σε ότι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν τα αντισυμβαλλόμενα μέρη με την υπογραφή αυτών των συμβάσεων.  

Αυτό σημαίνει ότι οι όροι της σύμβασης / συμφωνίας αυτής (ως άνω), αποκτούν χαρακτήρα υποχρεωτικής εφαρμογής τους από τα συμβαλλόμενα μέρη, εφόσον τα μέρη αυτά (εργοδότης / εργαζόμενος) επιλέγουν το σύστημα της τηλεργασίας.

Σημειώνεται πάντως, ότι η απασχόληση και ενσωμάτωση του μισθωτού (με τηλεργασία) στο προσωπικό της επιχείρησης,  αποκτά τα χαρακτηριστικά μορφής εξαρτημένης εργασίας.

Υπό την έννοια αυτή, θα πρέπει να ακολουθηθούν, κατά γράμμα, τα προβλεπόμενα από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Ακολούθως, εφιστούμε την προσοχή σας στο γεγονός, ότι επειδή σε αρκετές των περιπτώσεων τηλεργασίας, μετά από ελέγχους του ΣΕΠΕ,  προέκυψε υποκρύπτουσα σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών (και όχι εξηρτημένης εργασίας), θα πρέπει αφενός να συμβουλευτείτε νομικό, ειδικό σε εργασιακά θέματα, σχετικώς με την σύνταξη της σύμβασης τηλεργασίας, ώστε να μην υπάρχουν κενά και αμφισβητήσεις, εν τοις πράγμασι..

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η τηλεργασία έχει αυστηρώς οικειοθελή χαρακτήρα. Άρα, θα πρέπει να συμφωνήσουν αμφότερα τα μέρη για την κατάρτιση της σύμβασης τηλεργασίας.

Επιπλέον, κατά την άποψή μας, δεν αρκεί η σύνταξη της σύμβασης ουσιωδών όρων του  ΠΔ 156/94. Ασφαλώς  θα πρέπει να καταγράφονται και οι λοιπές λεπτομέρειες λειτουργίας της σύμβασης για την διασφάλιση των χαρακτηριστικών της εξαρτημένης εργασίας.    

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.