27 Δεκεμβρίου 2017

Τιμολόγιο αγοράς ηρτημένων καρπών

Το τιμολόγιο αγοράς κατ’ αποκοπή αγροτικών προϊόντων (ηρτημένων καρπών), που ίσχυε σύμφωνα με τον ΚΒΣ (άρθρο 12 παρ.11 και εγκύκλιος 3/1992 παρ.12.8.2) και μετά με τον ΚΦΑΣ, ισχύει πλέον σύμφωνα με τα ΕΛΠ;

Σε κάθε περίπτωση ποιο παραστατικό προτείνετε να εκδίδουμε σε συμφωνίες αγοράς κατ' αποκοπή αγροτικών προϊόντων και ποιος είναι υπόχρεος για την έκδοσή του;
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11, του Ν 4308/2014 (ΕΛΠ), η υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου γεννάται κατά τον χρόνο που πραγματοποιείται η αποστολή ή η παράδοση των αγαθών ή παροχή των υπηρεσιών. Επιπλέον, στην περίπτωση των ηρτημένων καρπών δεν πραγματοποιείται επί της ουσίας η παράδοσή τους, άρα η οποιαδήποτε καταβολή χρηματικού ποσού από τον μελλοντικό αγοραστή που δίνεται στον παραγωγό έχει τα χαρακτηριστικά της προκαταβολής. Για την είσπραξη προκαταβολής είναι σκόπιμο να εκδίδεται σχετική απόδειξη είσπραξης με την ανωτέρω αιτιολογία.

Συνεπώς, πώληση των ηρτημένων καρπών συντελείται χρονικά με την συγκομιδή τους. Με την παράδοση των καρπών στον αγοραστή προκύπτει η υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου το οποίο εκδίδεται από τον τελευταίο (δηλαδή τον αγοραστή) μόνο στην περίπτωση που ο παραγωγός υπάγεται στο ειδικό καθεστώς των αγροτών (άρθρο 41, του κώδικα ΦΠΑ), αφού ως γνωστό, η οντότητα που υπόκειται στις ρυθμίσεις των ΕΛΠ, όταν συναλλάσσεται ως αγοράστρια με οντότητα που επίσης υπόκεινται στα ΕΛΠ και η οποία για οποιονδήποτε λόγο δεν εκδίδει τιμολόγιο πώλησης, αυτό θα εκδίδεται από την ίδια (παρ. 11, άρθρο 8 Ν 4308/2014). Σε αντίθετη περίπτωση το τιμολόγιο πώλησης θα εκδοθεί από τον αγρότη (του κανονικού καθεστώτος) στο οποίο θα υπολογισθεί και ο αναλογών ΦΠΑ.

Τέλος, σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργείται η υποπαράγραφος Ε1 της παραγράφου Ε' του Ν 4093/2012 (Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών - ΚΦΑΣ), καθώς και κάθε διάταξη, ερμηνευτική εγκύκλιος ή Οδηγία που είχε εκδοθεί δυνάμει εκείνης της διάταξης ή του προϊσχύσαντος ΠΔ 186/1992 ΚΒΣ), οι διατάξεις του οποίου είχαν ήδη πάψει να ισχύουν, βάσει των ως άνω ρυθμίσεων του ΚΦΑΣ.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.