12 Δεκεμβρίου 2017

Έκδοση ειδικού στοιχείου παράδοσης αγροτικών προϊόντων

Αγρότες που πωλούσαν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές είχαν ενταθεί στο ειδικό  καθεστώς ΦΠΑ για την δραστηριότητα του αγρότη και στο κανονικό καθεστώς για την δραστηριότητα του πωλητή. Το καθεστώς αυτό καταργήθηκε και αυτοί οι αγρότες εντάσσονται πλέον στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν για τα προϊόντα παραγωγής τους τα οποία πωλούν στις λαϊκές το ειδικό στοιχειό παράδοσης αγροτικών προϊόντων και να το καταχωρούν στο βιβλίο εσόδων – εξόδων;
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Πράγματι με το άρθρο 47, του Ν. 4410/2016, οι αγρότες που πραγματοποιούσαν πωλήσεις των προϊόντων τους σε λαϊκές αγορές από 1.1.2017 εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.  

Στην προκειμένη περίπτωση, η διάθεση των αγροτικών προϊόντων σε λαϊκές αγορές δε διαφοροποιείται από την κατεξοχήν δραστηριότητα του αγρότη που είναι η παραγωγή και πώληση αγροτικών προϊόντων, καθώς σε κάθε περίπτωση το σύνολο των συναλλαγών υπόκειται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Επομένως, δεν υφίστανται πλέον η ανάγκη χωριστής παρακολούθησης των αγροτικών αγαθών ανάλογα με τον τόπο διεξαγωγής των πωλήσεων και άρα δεν υπάρχει πλέον υποχρέωση έκδοσης ειδικού στοιχείου για τα προϊόντα που πρόκειται να διατεθούν σε λαϊκές αγορές.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το ειδικό στοιχείο που προβλέπεται στην παρ. 3, του άρθρου 41, του κώδικα ΦΠΑ, αναφέρεται σε σχετική υποχρέωση των αγροτών του ειδικού καθεστώτος και όχι σε εκείνους που εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς:

«….για παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και για παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιούνται προς άλλους αγρότες που υπάγονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου (δηλαδή του ειδικού καθεστώτος των αγροτών) ή προς μη υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα. Για τις εν λόγω πράξεις εκδίδεται ειδικό στοιχείο που περιλαμβάνει το είδος, την ποσότητα και την αξία των παραδιδόμενων αγαθών ή το είδος και την αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών….» 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.