11 Δεκεμβρίου 2017

Σήμανση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών

Τουριστικό γραφείο διοργανώνει συνέδριο, διαθέτει τούς απαιτούμενους ΚΑΔ και για τις 2 δραστηριότητες. Για το δικαίωμα συμμετοχής εκδίδει απόδειξη λιανικής προς τον συμμετέχοντα. Ο συμμετέχων δεν λαμβάνει άλλη τουριστική υπηρεσία εκτός από ελαφρύ γεύμα, ροφήματα κλπ.

Βάσει της Πολ.1226/2000 παρ. 4α, το πρακτορείο ταξιδιών όταν εισπράττει μία ενιαία τιμή θεωρείται ότι συνολικά παρέχει πακέτο υπηρεσιών.

Βάσει Πολ.1002/2014, το τουριστικό γραφείο απαλλάσσεται της σήμανσης των ΑΛΠ.

Η απόδειξη λιανικής πώλησης προς τον συμμετέχοντα στο συνέδριο θα πρέπει να σημανθεί η όχι;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με την Πολ. 1002/2014 (παρ. 1, περ. ιβ, άρθρο 1) ο εκμεταλλευτής τουριστικού γραφείου απαλλάσσεται από την υποχρέωση χρήσης φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (φορολογική ταμειακή μηχανή ή μηχανισμό ΕΑΦΔΣΣ) ανεξαρτήτως της κατηγορίας ή του μεγέθους της επιχείρησης.

Με βάση τα ανωτέρω, η απαλλαγή είναι καθολική και διέπει όλες τις συναλλαγές του ταξιδιωτικού γραφείου είτε πρόκειται για υπηρεσίες «πακέτου», είτε για λοιπές παροχές. Εν τούτοις, κατά την γνώμη μας, οι υπηρεσίες που προσφέρει η συγκεκριμένη επιχείρηση λειτουργώντας με την ιδιότητα του διοργανωτή εκδηλώσεων δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο της δραστηριότητας του ταξιδιωτικού γραφείου.

Επομένως, οι εν λόγω αποδείξεις θα πρέπει να εκδοθούν μέσω ηλεκτρονικού μηχανισμού εκτός και αν η έκδοση γίνει στο χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου οπότε έχει εφαρμογή η περ. β, της παρ. 4, άρθρου 1, της Πολ. 1002/2014, ήτοι: «παρέχεται απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοσης των σχετικών αποδείξεων λιανικής πώλησης μέσω φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού για τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών που εκδίδονται εκτός της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου, με εξαίρεση τους πωλητές (αγρότες – μεταπωλητές) σε λαϊκές αγορές και τους πωλητές αποκλειστικά μέσω πλανοδίου ή υπαίθριου εμπορίου».

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.