4 Δεκεμβρίου 2017

Υποχρέωση χρήσης ΦΤΜ από αγρότη κανονικού καθεστώτος

Για τις λιανικές πωλήσεις αγρότη κανονικού καθεστώτος - πλέον των λαϊκών αγορών υπάρχει η υποχρέωση χρήσης ΦΤΜ και για: α) λιανικές πωλήσεις από το χωράφι, β) λιανικές πωλήσεις ελαιολάδου απευθείας από το ελαιοτριβείο και γ) λιανικές πωλήσεις από την οικία του αγρότη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Στην περίπτωση αγρότη ενταγμένου στο κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ υφίσταται η υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων μέσω ΦΗΜ. Ωστόσο βάσει της Πολ. 1002/5-1-2015, παρέχεται απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοσης των σχετικών αποδείξεων πώλησης μέσω φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού όταν οι αποδείξεις εκδίδονται εκτός της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου, με εξαίρεση τις πωλήσεις σε λαϊκές αγορές ή αποκλειστικά μέσω πλανοδίου ή υπαίθριου εμπορίου (παρ. 4 της ως άνω Πολ.). Επιπλέον, παρέχεται απαλλαγή στις μικρές επιχειρήσεις του άρθρου 39, του ΦΠΑ (ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων, παρ. 5 της Πολ. 1002/2015)).

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι ο αγρότης του κανονικού καθεστώς εφόσον δεν έχει ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων ΦΠΑ του άρθρου 39 του Ν 2859/2000 (με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ), απαλλάσσεται από τη χρήση ΦΗΜ για τα δικά του αγαθά που πωλεί σε ιδιώτες από εγκατάσταση που βρίσκεται στο χωράφι του (δεν ασκεί εμπορία), από το ελαιοτριβείο ή την οικία του, εκτός και αν σε κάποιον από τους χώρους αυτούς βρίσκεται η επαγγελματική του έδρα.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.