20 Νοεμβρίου 2017

Αμοιβή πλατφόρμας AIRBNB

Σε περίπτωση λήψης υπηρεσιών από Airbnb (Αγγλία) με αμοιβή τους περίπου 80 ευρώ για την χρήση στην πλατφόρμα τους και έκδοση τιμολογίου χωρίς ΦΠΑ θεωρείται δικαίωμα και  πρέπει να γίνει παρακράτηση φόρου;

Χρειάζεται και το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας για την απόδοση του φόρου στην Ελλάδα;

Το θέμα είναι ότι για αυτού του τύπου τις υπηρεσίες η έκδοση του πιστοποιητικού έχει κόστος περί τα 50 ευρώ συν τα μεταφορικά αποστολής είναι σχεδόν ισόποσο με το τιμολόγιο. Μπορώ να κάνω παρακράτηση 20% χωρίς το πιστοποιητικό;

Η μπορεί να γίνει κάτι άλλο ποιο πρακτικό για τέτοιες περιπτώσεις.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Κατ’ αρχάς το κρίσιμο στοιχείο του ερωτήματος, επί του οποίου θα πρέπει να αναζητήσουμε απάντηση,  είναι αν η συγκεκριμένη παροχή υπηρεσίας από την εταιρεία Airbnb συνιστά ή όχι δικαίωμα, υπό την έννοια της παρ. 1, του άρθρου 38, του ΚΦΕ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ορισμό, όπως αυτός διατυπώνεται από τις ανωτέρω διατάξεις, αλλά και από τις οδηγίες της Πολ. 1042/2015, διαπιστώνεται ότι η αμοιβή που καταβάλλεται στην εν λόγω εταιρεία δεν αφορά αντάλλαγμα για την χρήση κάποιου λογισμικού, αλλά προμήθεια για την εύρεση μισθωτών για κάποιο ακίνητο που εκμεταλλεύεται η ελληνική εταιρεία. Η παροχή αυτή, λοιπόν, δεν εμπίπτει στον ορισμό του δικαιώματος (royalty), και άρα θεωρείται υπηρεσία με την ευρεία έννοια. Επομένως, κατά την άποψή μας, δεν υφίσταται υποχρέωσης έκδοσης φορολογικού πιστοποιητικού από την εταιρεία του εξωτερικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προμήθεια που λαμβάνει η αλλοδαπή εταιρεία δεν εμπίπτει στις διατάξεις της περ. δ, της παρ. 1, του άρθρου 63, του ΚΦΕ, καθότι δεν αφορά συμβουλευτική υπηρεσία βάσει των οδηγιών της Πολ. 1120/2014.

Με βάση τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αμοιβή για την υπηρεσία που παρέχεται από την εταιρεία Airbnb δεν υπόκειται σε παρακράτηση φόρου και συνεπώς δεν υφίσταται σχετική υποχρέωση από την ελληνική εταιρεία.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.