17 Νοεμβρίου 2017

Πώληση και παραμονή αγαθών για φύλαξη

Πριν την έναρξη των ελληνικών λογιστικών προτύπων είχαν εκδοθεί αποφάσεις για τον τρόπο έκδοσης στοιχείων σε περίπτωση που τα αγαθά μετά την πώληση παραμένουν στις εγκαταστάσεις του πωλητή για φύλαξη. Με την έναρξη ισχύος των ελληνικών προτύπων πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί από την πλευρά έκδοσης στοιχείων, περίπτωση που ο αγοραστής θέλει μετά την πώληση τα αγαθά να παραμείνουν στις εγκαταστάσεις του πωλητή για ένα χρονικό διάστημα για φύλαξη; Προβλέπεται από τις διατάξεις των ΕΛΠ τέτοια περίπτωση;

Απάντηση

Ο πωλητής έχει την δυνατότητα για διευκόλυνση του αγοραστή να διατηρήσει στην έδρα του, για κάποιο χρονικό διάστημα, τα προϊόντα που έχουν συμφωνηθεί να πωληθούν στον αγοραστή. Μέχρι την παράδοση των αγαθών δεν υποχρεούται στην έκδοση  τιμολογίου πώλησης βάσει της κείμενης νομοθεσίας (παρ. 1, του άρθρου 11, του Ν. 4308/2014). Επιπλέον, στην παράγραφο 2 του άρθρου 11, της Πολ. 1003/2014 αναφέρεται ότι:

“Με την παράγραφο αυτή καθορίζονται οι προθεσμίες έκδοσης τιμολογίου για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών [περιπτώσεις (α) έως (ε)]. Η γενική αρχή είναι ότι τιμολόγιο εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα της παράδοσης ή αποστολής αγαθών ή της παροχής της υπηρεσίας, κατά περίπτωση.”

Συνεπώς, η έκδοση του παραστατικού πώλησης γίνεται πάντοτε κατά την παράδοση των αγαθών ή την έναρξη της αποστολής τους στον πελάτη. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν εκδίδεται τιμολόγιο διότι θεωρείται ότι δεν έχει λάβει χώρα η συναλλαγή (πώληση) των αγαθών. Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα έκδοσης ενός προ-τιμολογίου (proforma) ή δελτίου παραγγελίας, στο οποίο θα αναγράφονται τα προς πώληση αγαθά προς ενημέρωση του αγοραστή, καθώς και η συμφωνηθείσα τιμή πώλησης. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί παραστατικό συναλλαγής με τον αγοραστή και έχει αποκλειστικά πληροφοριακό και κατά ένα μέρος δεσμευτικό χαρακτήρα, στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας κατανόησης. Επί του δελτίου αυτού μπορεί να αναφέρεται μεταξύ άλλων και ότι συμφωνείται τα εν λόγω αγαθά να κρατηθούν από την πωλήτρια επιχείρηση για ορισμένο χρονικό διάστημα ύστερα δε και από την καταβολή σχετικής προκαταβολής από τον μελλοντικό αγοραστή.

Με βάση τα παραπάνω, δεν δύναται η έκδοση οποιουδήποτε παραστατικού πριν την παράδοση των αγαθών ή την έναρξη αποστολής τους, καθότι δεν νοείται εμπορική συναλλαγή δίχως την εκπλήρωση των ανωτέρω δύο προϋποθέσεων.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.