25 Σεπτεμβρίου 2017

Διαφορές φορολογικού ελέγχου

Ερώτηση:

Θα ήθελα να ρωτήσω, οι διαφορές φορολογικού ελέγχου, γίνονται εγγραφή σε λογαριασμό εξόδου με βάση τα ΕΛΠ και πώς επιδρούν στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, τον υπολογισμό του τακτικού αποθεματικού και του Α΄ μερίσματος, εάν έχω κέρδη χρήσης χωρίς ζημιές φορολογικά εκπεστέες;

Εάν μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα.  

Απάντηση:

Μετά την κατάργηση του ΕΓΛΣ και την έναρξη εφαρμογής των διατάξεων του Ν 4308/2014 (ΕΛΠ), επήλθαν σημαντικές αλλαγές στην απεικόνιση των κονδυλίων που επηρεάζουν τα λογιστικά αποτελέσματα της κάθε οντότητας. Ο Πίνακας Διάθεσης αποτελεσμάτων καταργείται και ο φόρος εισοδήματος αντιμετωπίζεται ως έξοδο της περιόδου αναφοράς (και ταυτοχρόνως, ως υποχρέωση). Υπό την έννοια αυτή, τα ποσά του φόρου εισοδήματος και ενδεχομένως λοιπών φορολογιών, που προκύπτουν εκ των υστέρων ως αποτέλεσμα του φορολογικού ελέγχου, συνιστούν στοιχεία της κατάστασης αποτελεσμάτων. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι και η διαδικασία που προέβλεπε το ΕΓΛΣ, σχετικώς με τον λογαριασμό 42.04 «Διαφορές φορολογικού ελέγχου», δεδομένου ότι δεν ήταν υπογραμμισμένος στο λογιστικό σχέδιο, ήταν προαιρετικής τήρησης. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον είχε υιοθετηθεί η τήρηση του ως άνω λογαριασμού, η οικονομική μονάδα παρακολουθούσε, με την χρεοπίστωσή του, τόσο τις διαφορές από φορολογικούς ελέγχους στα αποτελέσματα προηγούμενων χρήσεων, που προέκυπταν εκ των υστέρων, όσο και την διόρθωση λογιστικών σφαλμάτων που έλαβαν χώρα σε προηγούμενες χρήσεις. Για αυτές τις διορθώσεις, τα ΕΛΠ προβλέπουν την σχετική διαδικασία, βάσει των διατάξεων του άρθρου 28 του Ν 4308/2014.

Συνεπώς, με τα νέα δεδομένα, για τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις χρήσης 2015 και μετά, η οντότητα θα εμφανίζει όλους τους φόρους, ήτοι τον φόρο εισοδήματος, τις διαφορές φορολογικού ελέγχου και τους λοιπούς μη ενσωματωμένους στο λειτουργικό κόστος φόρους (πχ τέλος επιτηδεύματος), ως στοιχεία της κατάστασης αποτελεσμάτων, στον χρόνο που προκύπτουν βάσει της αρχής του δεδουλευμένου.

Σύμφωνα με τον ορισμό που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα του νόμου για τα ΕΛΠ, «φόρος εισοδήματος» είναι ο τρέχων φόρος που αναλογεί στην περίοδο και οι διαφορές φορολογικού ελέγχου μαζί με τις προσαυξήσεις, που προκύπτουν στην περίοδο από φορολογικό έλεγχο της τρέχουσας ή προηγουμένων περιόδων.

Περαιτέρω, όπως είναι γνωστό, η οντότητα εφεξής εμφανίζει τα μερίσματα ή τις αμοιβές ΔΣ (από κέρδη) κ.λπ. ως υποχρεώσεις, με μείωση των αποτελεσμάτων σε νέο, κατά τον χρόνο έγκρισής τους από την γενική συνέλευση των μετόχων ή το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο, και όχι στον ισολογισμό της κλειόμενης περιόδου. Άρα, η διάθεση των κερδών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται τόσο η διανομή, όσο και η αποθεματικοποίηση, λαμβάνει χώρα κατά την έγκρισή της από την ΓΣ των μετόχων ή των εταίρων. Επομένως, αν έχουν καταβληθεί ή λογιστικοποιηθεί ποσά που αφορούν φόρους και προσαυξήσεις από φορολογικό έλεγχο, αυτά έχουν επηρεάσει το υπόλοιπο του λογαριασμού αποτελέσματα σε νέο (λογ. 49), το οποίο θα εμφανιστεί στον ισολογισμό και ακολούθως θα αναμένεται η απόφαση της ΓΣ (επόμενη χρήση) για την διάθεση.

  

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.