8 Σεπτεμβρίου 2017

Φορολογική και λογιστική αντιμετώπιση μεταβίβασης μεριδίων ΕΠΕ από ΑΕ

Μια ΑΕ μη εισηγμένη πωλεί το σύνολο της συμμετοχής σε μια ΕΠΕ (κεφάλαιο ΕΠΕ 34.000 Χ 50% ποσοστό συμμετοχής της ΑΕ στην ΕΠΕ 17.000 ευρώ) με συμβολαιογραφική πράξη σε φυσικό πρόσωπο επιχειρηματία για ποσό 17.000. Η ΑΕ παρακολουθούσε την συμμέτοχή στο λογ.18 (ΕΓΛΣ), ρωτάται από αυτή την πώληση εάν και ποιες φορολογικές υποχρεώσεις απορρέουν για την ΑΕ πωλήτρια, ο φόρος υπεραξίας από ποιο νομικό πρόσωπο καταβάλλεται (αγοραστή ΦΠ ή πωλητή ΑΕ) & με ποια διαδικασία. Ένα παράδειγμα με το σύνολο της διαδικασίας θα ήταν επιθυμητό (η προς πώληση ΕΠΕ έχει κεφάλαιο 34.000 και έστω κέρδη έως 31/7/2017 23.000, ημερομηνία μεταβίβασης 31/7/2017).


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με την παρ. 2, του άρθρου 47, του ΚΦΕ, όλα τα έσοδα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που αναφέρονται στις περιπτώσεις του άρθρου 45 θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Επομένως, στην περίπτωση που ΝΠ και δη ΑΕ μεταβιβάζει μερίδια που κατέχει σε άλλη εταιρεία θα φορολογηθεί για τυχόν κέρδος από την πώληση αυτή με τις γενικές διατάξεις του άρθρου 58 και όχι εκείνες του άρθρου 42 του ΚΦΕ. Εν συνεχεία, σας αναφέρουμε τις διατάξεις του άρθρου 19, των ΕΛΠ (Ν. 4308/2014) σχετικά με την επιμέτρηση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων:

«4. Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία υπόκεινται σε έλεγχο απομείωσης, όταν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις.

5. Ενδείξεις απομείωσης θεωρείται ότι υφίστανται όταν:

α) Υπάρχουν προφανείς, σοβαρές χρηματοοικονομικές δυσκολίες του εκδότη ή του υπόχρεου των χρηματοοικονομικών στοιχείων ή

β) η λογιστική αξία είναι σημαντικά υψηλότερη από την εύλογη αξία αυτών των στοιχείων (όταν η εύλογη αξία υπάρχει) ή

γ) δυσμενείς τοπικές, εθνικές ή διεθνείς συνθήκες αυξάνουν την πιθανότητα αθέτησης βασικών δεσμεύσεων που απορρέουν από τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

6. Ζημία απομείωσης προκύπτει όταν η λογιστική αξία του στοιχείου είναι μεγαλύτερη από το ποσό που η οντότητα εκτιμά ότι θα ανακτήσει από το στοιχείο αυτό. 

7. Το ποσό που η οντότητα εκτιμά ότι θα ανακτήσει από ένα χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο είναι το μεγαλύτερο από:

α) Την παρούσα αξία του ποσού που εκτιμάται ότι θα ληφθεί από το περιουσιακό στοιχείο, υπολογιζόμενη με τη χρήση του αρχικού πραγματικού επιτοκίου ή

β) την εύλογη αξία του στοιχείου, μειωμένη με το απαιτούμενο κόστος πώλησης.           

8. Οι ζημίες απομείωσης αναγνωρίζονται στην κατάσταση αποτελεσμάτων και αναστρέφονται ως κέρδη σε αυτή, όταν οι συνθήκες που τις προκάλεσαν πάψουν να υφίστανται. Αναστροφή γίνεται μέχρι της αξίας που θα είχε το στοιχείο, εάν δεν είχε αναγνωριστεί ζημία απομείωσης. Ειδικότερα, για τα χρηματοοικονομικά στοιχεία του μη κυκλοφορούντος ενεργητικού οι ζημίες απομείωσης αναγνωρίζονται όταν εκτιμάται ότι η απομείωση είναι μόνιμου χαρακτήρα.

9. Η οντότητα παύει να αναγνωρίζει ένα χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο όταν και μόνον όταν:

α) Εκπνεύσουν τα συμβατικά δικαιώματα επί των ταμιακών ροών του στοιχείου ή

β) μεταβιβάσει όλους ουσιαστικά τους κινδύνους και τα οφέλη που προκύπτουν από την κυριότητα του στοιχείου αυτού.

10. Κατά την παύση αναγνώρισης ενός χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου αναγνωρίζεται ως κέρδος ή ζημία στα αποτελέσματα, η διαφορά μεταξύ της λογιστικής αξίας και του ανταλλάγματος που λαμβάνεται (συμπεριλαμβανομένου κάθε νέου περιουσιακού στοιχείου που αποκτάται μείον κάθε νέα υποχρέωση που αναλαμβάνεται).

11. Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία παρουσιάζονται στον ισολογισμό ως μη κυκλοφορούντα ή ως κυκλοφορούντα, ανάλογα με τις προθέσεις της διοίκησης της οντότητας και το συμβατικό ή εκτιμώμενο χρόνο διακανονισμού τους.»

 

Τα ανωτέρω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι η οντότητα δεν έχει επιλέξει την επιμέτρηση στην εύλογη αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών της στοιχείων βάσει του άρθρου 24, των ΕΛΠ.

 

Παράδειγμα

 

Έστω η ΑΒΓ ΑΕ μεταβιβάζει σε φυσικό πρόσωπο έναντι 250.000 το σύνολο της συμμετοχής της σε στην ΧΨΖ ΕΠΕ. Υποθέτουμε ότι το κόστος απόκτησης των συγκεκριμένων μεριδίων ήταν 150.000 ευρώ και ότι υφίστανται μειώσεις λόγω απομείωσης ποσού 30.000 ευρώ. Οι μειώσεις αυτές εμφανίζονται στην πίστωση του λογ. 18.99 (ΕΓΛΣ). Οι λογιστικές εγγραφές της πώλησης των μεριδίων θα έχουν ως εξής (βάσει του νέο σχεδίου των ΕΛΠ).

1

2

Από τις εγγραφές προκύπτει ότι το κέρδος από την πώλησης της συγκεκριμένης συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 130.000,00 ευρώ, το οποίο προστιθέμενο στα λοιπά έσοδα της ΑΕ θα φορολογηθεί βάσει των γενικών διατάξεων. Σημειώνεται ότι το παραστατικό για την διενέργεια των ανωτέρω εγγραφών είναι το ιδιωτικό συμφωνητικό πώλησης των τίτλων.

 

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.