5 Σεπτεμβρίου 2017

Παραστατικά πωλήσεων από αγρότη κανονικού καθεστώτος

Αγρότης κανονικού καθεστώτος πραγματοποιεί λιανικές πωλήσεις των προϊόντων που παράγει (κηπευτικά) από το αυτοκίνητο, καθώς έχει άδεια πλανόδιου πωλητή αλλά και από το σπίτι του. Τι είδους απόδειξη πρέπει να εκδίδει;
Πρέπει να έχει ταμειακή μηχανή;
Κατά την περιοδεία πωλήσεων με το αγροτικό του αυτοκίνητο φορτωμένο προϊόν πρέπει να έχει δελτίο αποστολής ή απαλλάσσονται οι αγρότες από αυτή την υποχρέωση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8, του άρθρου 12, των ΕΛΠ, η έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης (αποδείξεων λιανικής) γίνεται με την χρήση φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών όπως προβλέπει ο  Ν. 1809/1988. Περαιτέρω, με βάση τα οριζόμενα στην Πολ. 1002/2014, δόθηκε η δυνατότητα απαλλαγής ορισμένων κατηγοριών επιχειρήσεων από την υποχρέωση έκδοσης παραστατικών με τη χρήση ΦΗΜ. Ειδικότερα, η παρ. 4, περ. β, αναφέρει ότι οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών που εκδίδονται εκτός της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου, με εξαίρεση τους πωλητές (αγρότες – μεταπωλητές) σε λαϊκές αγορές και τους πωλητές αποκλειστικά μέσω πλανοδίου ή υπαίθριου εμπορίου, μπορούν να εκδίδονται χειρόγραφα δίχως την χρήση ταμειακής μηχανής ή φορολογικού μηχανισμού.

Επομένως, στην περίπτωση αγρότη κανονικού καθεστώτος με άδεια πλανόδιου πωλητή θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η έκδοση αποδείξεων μέσω ταμειακής μηχανής. Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι ο συγκεκριμένος αγρότης δύναται να λάβει απαλλαγή από την υποχρέωση αυτή εφόσον ενταχθεί στο καθεστώς μικρών επιχειρήσεων του άρθρου 39, του κώδικα ΦΠΑ (αφού ανήκει στο κανονικό καθεστώς).

Επιπλέον, με βάση τα δεδομένα της περίπτωσης που αναφέρετε δεν προκύπτει απαλλαγή του συγκεκριμένου αγρότη από την έκδοση στοιχείου διακίνησης των προϊόντων του που προορίζονται για πώληση σε ιδιώτες. Σύμφωνα δε με την παρ. 5.8.3, της Πολ. 1003/2014, στην ειδική περίπτωση διακίνησης αγαθών και διανομής αγαθών, που η παραδιδόμενη ποσότητα καθορίζεται από τον παραλήπτη μετά την έναρξη της διακίνησης, στο εκδιδόμενο στοιχείο διακίνησης, στη θέση των στοιχείων του αντισυμβαλλόμενου, αναγράφεται η λέξη «Διάφοροι» («Συγκεντρωτικό δελτίο διακίνησης»).

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι κατά την παράδοση των αποθεμάτων - προϊόντων σε ιδιώτες θα πρέπει να εκδίδονται άμεσα τα παραστατικά πώλησης (αποδείξεις λιανικών πωλήσεων), μέσω ΦΗΜ όπως προείπαμε. Βλέπε και την παρ. 5.8.2 της Πολ. 1003/2014.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.